Wat zijn jullie ervaringen met seramis?
#1
vr, 18/01/2008 - 20:11
Wat zijn jullie ervaringen met seramis?
Ik heb een aantal Ficussen (alii, benjamina en elastica) in Seramis gezet, omdat ik er van kennissen enkele positieve verhalen over gehoord heb. Het lijkt mij ook een erg gebruiksvriendelijk en betrouwbaar systeem en ik wil in de toekomst dit dan ook op meer planten gaan toepassen.
Wat ik graag zou willen weten, is of elke plant geschikt is voor Seramis. Ik heb bijvoorbeeld ook een Howea forsteriana in mijn woonkamer die ik graag wil 'verpotten'. Helaas weet ik weet niet hoe palmen reageren op deze grond, omdat dit (volgens) mij planten zijn die het liefst met rust gelaten worden. Of zou het toch heel goed mogelijk zijn?
Wat zijn jullie ervaringen met Seramis?
Howea staat bij mij al jaren op Seramis en doet het prima. Eigenlijk lukt het met alle planten wel. Ficus, Dracaena, Beaucarnea, Araucaria, Spathiphyllum, Phormium, Hoya, Rhipsalis (als onderbeplanting) en Rhapis doen het allemaal prima.
Oké, dat klinkt goed! Is het trouwens mogelijk om 'gewoon' Pokon bij het gietwater te doen i.p.v. de plantenvoeding van Seramis? Ik heb van Pokon namelijk verschillende soorten staan speciaal voor o.a. Ficussen en palmen. Of zou dit geen goede combinatie zijn?
Daar heb ik geen ervaring mee. Ik gebruik altijd de speciale bijgeleverde voeding. Het lijkt me, dat elke, in water oplosbare voeding, mogelijk is.
Seramis bloemplantenvoeding= NPK 1,2:1,2:1,8
Seramis groeneplantenvoeding= NPK 1,8:1,0:2,3
Daar vallen twee dingen aan op: het is erg verdund: de planten krijgen dus weinig mest per keer en het bevat erg veel kalium.
Als je met name met die verdunning goed rekening houd kun je ook andere meststoffen gebruiken.
Ik gebruik gewone voeding voor mijn planten in Seramis. Miraclegrow, pokon e.d. maar in een 10x verduning ten opzichte van de opgave van de fabrikant. Bij tijd en wijle laat ik de potten weken in gewoon water en gooi dit weg om te ontzilten.
Goede resultaten heb ik o.a. met Cymbidium, Phalaenopsis, Spathoglottis, verschillende vetplanten en bromelia's
Matige resultaten met o.a. Impatiens niam-niamensis
Slechte resultaten met Masdevallia
Bedankt, ik zal de bestanddelen van Pokon en Seramis goed vergelijken. Vooralsnog lijken de planten weinig last te hebben van de overgang, dus ik hoop dat het helemaal goed gaat.
Dat ontzilten lijkt me trouwens wel lastig, omdat de potten nu ontzettend zwaar zijn. Is dit echt noodzakelijk dan?
IK heb me bij Intratuin in Breda laten vertellen dat gewone Pokon te veel zou versuikeren en dat daardoor de steentjes dichtslibben.
Weet niet of het waar is hoor.
Ontzilten: elke plant krijgt bij elke watergift (zelfs als je geen mest geeft) zouten binnen. Een deel neemt de plant op en die ben je dus kwijt, de rest bouwt zich op in het groeimedium (ongeacht of dit potgrond of iets anders is). Een deel van die zouten slaat neer als onoplosbare zouten en daar heb je verder ook geen last meer van (al kan het ontsierend werken). De oplosbare zouten moet je kwijt zien te raken. Daarom is het voor elke plant belangrijk zo nu en dan in bad te gaan of goed doorgespoeld te worden. Dan kunnen deze zouten oplossen en met het uitlekken wegspoelen.
Versuikeren: meststoffen zijn zouten en geen suikers dus te versuikeren valt niets. Pas daarom de concnetratie van Pokon e.d. aan aan de aanbevolen hoeveelheden bij Seramis of gebruik 1/10 van de aanbevolen dosering.
Oké, ik zal dan heel voorzichtig zijn met Pokon. Maar misschien is het dan maar beter om gewoon de plantenvoeding van Seramis te gebruiken, die heb ik immers ook in huis.
Inmiddels heb ik ook een aantal planten op Seramis en over het algemeen bevalt het mij prima: Je kan nu makkelijker een aantal dagen (soms wel weken)weg, zonder over het water geven in te zitten.
Alleen heb ik wel gemerkt dat de wortels van sommige planten doordat ze groeien, de Seramiskorrels uit de pot drukken of het geheel komt omhoog. Dit is bij mij het geval bij een ficus Benjamina, een Arecapalm en een Clivia. Dus t.z.t. is het wel nodig deze over te potten in een grotere pot. Maar ik wacht wel af of het nodig is, anders verpot ik ze niet.
Van de andere planten (div. cacteeen, een vetplant -de naam weet ik niet, maar hij bloeit ieder jaar in december/januari met gele puntjes aan de takjes, als ze uitgebloeid zijn worden de puntjes oranje en verdrogen-, Citrus, Fatsia, Sanseveria, Hedera, Cycas en een Cymbidium) heb ik geen echte klachten en ik denk er ook over om zo af en toe nog een plant op Seramis te zetten.
Maar ik vraag me toch af hoe je precies te werk gaat met spoelen met het oog op verzilten, waar Rdb het over heeft). De potten weken, terwijl (neem ik aan) dat de plant erin zit, en dan het water weggooien. Hoe doe je dat? Als je de pot scheef houdt, dan valt de plant eruit.(bij mij staan de planten in waterdichte potten, dus ik mòet ze wel scheef houden om het water eruit te krijgen.) Trouwens de korrels nemen toch het water op? Of geef je dan zoveel dat de plant a.h.w. verzuipt ? Dan komt deze toch los van de steentjes?
Ik heb ze niet in waterdichte potten staan dus dat probleem heb ik niet.
Het water (+zouten) dringt de steentjes in en wordt vervolgens met een deel van de zouten verbruikt, de rest van de zouten blijven toch echt achter.
Het probleem van het overvol raken van de potten is ook mij goed bekend, ik schraap in dat geval steed seen deel van het teveel weg.
Dat spoelen van de planten lijkt mij ook wel lastig. Zeker ook omdat ik enkele hele grote potten heb staan en het lijkt mij erg moeilijk om deze te kantelen...