aanplant bomen en bodembedekkers op zware klei
#1
za, 25/02/2006 - 15:16
aanplant bomen en bodembedekkers op zware klei
Hallo,
Deze maand heb ik helaas 9 iepen moeten laten weg halen inverband met de iepen ziekte. Deze iepen waren al jaren oud en dan ook de trots in mijn tuin. Nu begrijpt u mischien dat er een grote leegte is ontstaan en ik wil deze graag opgevuld hebben.
Ik heb een strook bebossing van 10 bij 20 dat grenst aan een brede sloot ten zuiden en westen van de strook. Langs het water staan een aantal wilgen en vlier. In de strook stonden de iepen en daaronder (naast) meidoorn. Nu is de strook eigenlijk behoorlijk leeg geraakt en vooral de oost kant. Ik heb de Meidoorns ook flink terug gesnoeit, en de wilgen geknot. Dus er is nu veel ruimte voor nieuwe aanplant.
Ik ben nu met een tuin plan begonnen en wil graag een dichte rand bebossing hebben (zoals het was) met graag een aantal bomen en onderliggende struiken waar vogels en vlinders het naar hun zin hebben.
Wie kan mij helpen, en me een aantal bomen en struikachtigen noemen die het goed doen op zware noordelijke klei?
Verder wil ik langs het huis en de schuur op de zuid en oost en west kant een bodembedekker planten deze moet zowel tegen volle zon en half schaduw kunnen, het mogen ook meerdere soorten met verschillende bloei periodes zijn. Ik zat zelf te denken aan bv pachysandra, Campanula poscharskyana , Geranium macrorrhizum en of Hypericum calycinum of mischien wel lavendella?
Kunt u mij helpen dan ben ik uw erg dankbaar.
Martijn
Martijn, wat ik zo ken bij ons in de Betuwe op de zware klei, dat is Sleedoorn (Prunes spinosa), maar ook vlier, maar dat heb je al, en Berberis in soorten en lijsterbes en verschillende soorten Cotoneaster en event. Liguster.
Voor de vaste planten is Campanula wel mooi, maar vrij teer vergeleken bij de vele Geraniumsoorten en ook Nepeta soorten die zich gemakkelijk uitzaaien. Vrouwenmantel is ook zo'n sterke.
En er zullen er nog wel meer zijn.
Zo'n vogelbosje lijkt me leuk.
Succes ermee, Frans.
Martijn, voor op de zware klei is ook geschikt de Els, de Alnus glutinosa, sin. A. vulgaris. Dit is de gewone els, inheems en veel gezien op en langs de uiterwaarden aan de Waal.
Sterke boom en niet al te groot. Aanbevolen voor vogelbosjes en in het voorjaar met mooie lange katjes.
Vorig voorjaar had ik in mijn tuin een uit zichzelf opgekomen lijsterbesje. Het was zo'n 20 cm hoog. En nu in een jaar tijd is het gegroeid tot 150 cm. Het was mijn wens om nog een lijsterbes in mijn tuin te hebben. En nu heb ik hem. Heerlijk.
Groet, Frans.
Hallo Frans,
bedankt voor je reactie, Sleedoorn en Els dat klinkt niet raar, idd erg mooi! Zat zelf ook te denken aan hazelaar, weet alleen niet of dit erg goed doet op de klei, maar erg mooie struikachtige.
De lijsterbes is ook erg mooi, zeker een vogeltrekker!
Bedankt,
Martijn
Ik heb goede ervaringen met de maagdenpalm als bodembedekker op kleigrond en halfschaduw. Hazelaar moet het daar ook wel doen. Een klein strookje gras onder bomen met daarin een wilde bloemenmengsel: 1 of 2 keer per jaar een beetje bijwerken/ maaien en je hebt een pracht van een ondergroei of overgang.
Martijn. Misschien zijn resistente iepen een oplossing. Deze nieuwe iepen zijn weliswaar duurder, maar dan wel bestand tegen de iepziekte en zo je weet is de iep nou eenmaal één van de weinige boomsoorten die zich uitstekend thuisvoelt op zware kleigornden in het kustgebied. Nadere info te vinden op https://tinyurl.com/y3jenngn Succes ! (emailadres: r [dot] nijboerbontehoek [dot] nl)