afsterven linde bomen
#1
vr, 15/05/2009 - 15:40
afsterven linde bomen
Heb zo'n 13 jaar geleden een 30 tal lindes aangeplant . Wat ik vorig jaar al vreesde lijkt deze lente bevestigd : een paar zijn er al dood en opgedroogd , een paar lijken de zelfde weg op te gaan . Waar al de rest immers al vollop in frisgroen blad staan en beginnen te bloeien , zijn er weer een drie-tal waarvan de knoppen en jonge blaadjes nu nog nog niet open zijn en volledig lijken op te drogen? Deze bomen staan allen aan de rand van mijn (vrij natte) wei naast elkaar op een rij met daarnaast een paar grote oude walnoten (waarvan ook de middelste ziek lijkt ; al jaren veel minder bladeren en notenopbrengst). Iemand een idee wat er aan de hand kan zijn ?
Alle input gewaardeerd . Dit lijkt me zorgwekkend voor al mijn Lindebomen.
ik denk zelf aan verwelkings ziekte gezien die vrij natte wei
Verwelkingsziekte, Verticillium dahliae.
Kenmerken
Vrij plotseling verwelken de bladeren en jonge takken, taksgewijs. Bij het aansnijden van een aangetaste tak, is een paarse tot grijze verkleuring zichtbaar in de buitenste jaarringen. Het betreft een bodemschimmel die via de wortels binnen dringt.
Het verloop van de ziekte is wisselend. De boom kan bijvoorbeeld sterven binnen één groeiseizoen; maar ook kan het gebeuren dat de boom pas sterft na twee à vijf jaar van voortschrijdende aantasting, en soms zelfs groeit de boom er overheen. Behalve één of meerdere dode takken, kan er dan ook een lengtescheur in de stam zichtbaar zijn. Deze scheur loopt vanaf de afgestorven tak(ken) tot in de bodem.
Vatbare bomen
Gevoelige bomen zijn onder andere esdoorn, linde, kastanje en iep.
Maatregelen
Het is van belang om bij het planten van bomen géén grond toe te passen die met Verticillium is besmet. Dit risico loopt men bij gebruik van grond waarop aardappelen, aardbeien of dahlia's zijn gekweekt.
Op plaatsen waar uitval plaatsvindt, kan men kiezen voor vervanging van bomen door een niet-gevoelige soort.
Beste Bomensnoeier , veel valt wel niet meer te snoeien , morgen doe ik ze om en zal ik die verkleuring eens controleren. Alvast hartelijk dank voor de respons. Ik denk dat je wel eens de nagel op de kop zou kunnen hebben , want ook die lengtescheur over gans de stam vanaf een dode tak tot onderaan de wortel heb ik al vastgesteld. Er is nooit grond toegevoegd bij planten. Een remediëring is er dus niet ? Heb alvats al een spoor , even verder zoeken . mvg. Hans
voor dat je nieuwe andere bomen plant een kijken of er gedraineerd kan worden dat het droger wordt
nog een belanrijk ding mocht je de takken versniperen oid gooi de snippers dan niet op de compost/afvalhoop!
dan kan de schimmel zich via de snippers in de hele tuin versprijden
Bedankt voor de tips . Zal ook eens met mijn buurman , de landbouwer moeten gaan spreken denk ik ;-) , want net nog even nagedacht over die cultuurgewassen als mogelijke bron. De bomen staan inderdaad op mijn perceel grens en net ernaast is worden al jaren verschillende van die cultuurgewassen geteeld ; kolen , selder , komkommers etc.. . wellicht zit het ook in zijn grond en is dat de (blijvende) besmettingsbasis...Ziet er niet goed uit .
Morgen doe ik de dooie om en ik versnipper nooit iets , de stammen gaan in de Tulikivi , de kleinere takken verbrand ik.