Bij het planten zal er wel wat potgrond en koemest zijn gebruikt, dus waarschijnlijk hebben ze nog niet zo veel nodig. Half maart wat koemest en bloedmeel of coniferenmest en half mei de zijkanten wat snoeien, doe dit eind augustus nogmaals, doe dit het eerste jaar zeker vooral gewoon met een snoeischaar, snoei lange scheuten terug om te zorgen voor een goede vertakking, kijk nog niet naar een strakke kant. Geen natte voeten, geef wel goed water.
Het bemesten van Taxus baccata wanneer en waarmee? Hendrik Jan denkt dat er bij het planten wel het een en ander in het plantgat zal zijn gedaan en meestal is dat ook zo bij de kleine tuinliefhebbers. Wij vertroetelen onze planten, maar mijn vraag is of dat nou ook zo nodig is en of dat soms ook schadelijk kan zijn. Ik zie de mensen van de gemeente vaak bezig met het planten in de plantsoenen en op het kerkhof. Die maken met het machien of met de schop een plantgat zetten de struik of het boompje erin en trappen met de laars een paar keer de grond aan en doen de volgende. Die gebruiken geen mest, niet bij het planten en ook daarna niet en het groeit als kool. Op het oude kerkhofje staan Taxussen van een mensenleeftijd oud en zo kan ik heel veel prachtig groen noemen waar nooit gemest is. Het lijkt hier soms alsof grond van zich niet veel bevat en dat het altijd noodzakelijk is om bij te mesten. Dat men in kassen tomaten en paprika's teelt op een blokje steenwol en dat er met water exact die stoffen worden toegevoegd om optimaal te kunnen groeien is heel iets anders dan onze pleziertuin. Onze tuinaarde en kleigrond bevat en bestaat uit zoveel stoffen en mineralen die door de wortels worden opgelost en opgenomen dat bijmesten vaak helemaal niet nodig is en zelf schadelijk kan zijn. Ik heb het nu dus niet over gekochte zakken potgrond want die is na een paar weken soms al uitgeput. Het gaat hier over de noodzaak van bijmesten in de siertuin. Ik denk dat dit vaak overdreven wordt. Frans.
Volledig mee eens. Bijmesten is in een siertuin meestal onnodig, zorgt bij de meeste sierplanten slechts voor meer groei en minder bloei. Ik mest nooit en toch worden de canna's ruim twee meter, jaar na jaar, maar het afgestorven blad verrot dan ook ter plekke.
Als je Taxushagen goed compact frisgroen snel dicht wil hebben, gebruik dan zeker conferenmest of wat ik zelf altijd gebruik is gewoon wat koemest en bloedmeel en op zijn tijd goed water geven (erg belangrijk, wordt meestal te weinig gedaan), ik heb bij vele klanten Taxushagen goed dicht gekregen wat hoveniers niet goed voor elkaar kregen, dus ik weet echt wel waar ik mee bezig ben. Alle planten zijn verschillend en moeten dus verschillend worden behandeld, sommige geef ik geen mest, sommige alleen wat kalimest, sommige beendermeel en koemest (o.a. rozen, Clematissen, geranium 'Jolly Bee', geranium 'Patricia', dit scheelt vele bloemen)en sommige wat koemest en bloedmeel en soms koemest, bloedmeel en beendermeel.
Plantsoenen en kerkhoven zijn niet maatgevend, hier worden geheel andere eisen gesteld. Een Taxus steld zeer weinig eisen, dat is algemeen bekend, maar zo'n Taxus wil ik niet in een tuintje van 5 bij 8 of 12 meter hebben. Een Taxushaag als omlijsting van je tuin, moet rust uitstralen waartegen de planten, struiken etc. goed tegen uitkomen, dus moet de haag massief groen zijn alszijnde een groene muur.
Gewoon met de rest van uw tuin meebemesten. De hoeveelheid en wanneer je dat moet doen staat op de verpakking.
Bij het planten zal er wel wat potgrond en koemest zijn gebruikt, dus waarschijnlijk hebben ze nog niet zo veel nodig.
Half maart wat koemest en bloedmeel of coniferenmest en half mei de zijkanten wat snoeien, doe dit eind augustus nogmaals, doe dit het eerste jaar zeker vooral gewoon met een snoeischaar, snoei lange scheuten terug om te zorgen voor een goede vertakking, kijk nog niet naar een strakke kant.
Geen natte voeten, geef wel goed water.
Het bemesten van Taxus baccata wanneer en waarmee?
Hendrik Jan denkt dat er bij het planten wel het een en ander in het plantgat zal zijn gedaan en meestal is dat ook zo bij de kleine tuinliefhebbers. Wij vertroetelen onze planten, maar mijn vraag is of dat nou ook zo nodig is en of dat soms ook schadelijk kan zijn.
Ik zie de mensen van de gemeente vaak bezig met het planten in de plantsoenen en op het kerkhof. Die maken met het machien of met de schop een plantgat zetten de struik of het boompje erin en trappen met de laars een paar keer de grond aan en doen de volgende. Die gebruiken geen mest, niet bij het planten en ook daarna niet en het groeit als kool. Op het oude kerkhofje staan Taxussen van een mensenleeftijd oud en zo kan ik heel veel prachtig groen noemen waar nooit gemest is.
Het lijkt hier soms alsof grond van zich niet veel bevat en dat het altijd noodzakelijk is om bij te mesten. Dat men in kassen tomaten en paprika's teelt op een blokje steenwol en dat er met water exact die stoffen worden toegevoegd om optimaal te kunnen groeien is heel iets anders dan onze pleziertuin. Onze tuinaarde en kleigrond bevat en bestaat uit zoveel stoffen en mineralen die door de wortels worden opgelost en opgenomen dat bijmesten vaak helemaal niet nodig is en zelf schadelijk kan zijn.
Ik heb het nu dus niet over gekochte zakken potgrond want die is na een paar weken soms al uitgeput. Het gaat hier over de noodzaak van bijmesten in de siertuin. Ik denk dat dit vaak overdreven wordt.
Frans.
Volledig mee eens. Bijmesten is in een siertuin meestal onnodig, zorgt bij de meeste sierplanten slechts voor meer groei en minder bloei. Ik mest nooit en toch worden de canna's ruim twee meter, jaar na jaar, maar het afgestorven blad verrot dan ook ter plekke.
Ruud
Ik ben het daar ook volledig mee eens.
Nog een aanvulling: in de moestuin is een aanvullende bemesting wel zinvol.
Als je Taxushagen goed compact frisgroen snel dicht wil hebben, gebruik dan zeker conferenmest of wat ik zelf altijd gebruik is gewoon wat koemest en bloedmeel en op zijn tijd goed water geven (erg belangrijk, wordt meestal te weinig gedaan), ik heb bij vele klanten Taxushagen goed dicht gekregen wat hoveniers niet goed voor elkaar kregen, dus ik weet echt wel waar ik mee bezig ben.
Alle planten zijn verschillend en moeten dus verschillend worden behandeld, sommige geef ik geen mest, sommige alleen wat kalimest, sommige beendermeel en koemest (o.a. rozen, Clematissen, geranium 'Jolly Bee', geranium 'Patricia', dit scheelt vele bloemen)en sommige wat koemest en bloedmeel en soms koemest, bloedmeel en beendermeel.
Plantsoenen en kerkhoven zijn niet maatgevend, hier worden geheel andere eisen gesteld. Een Taxus steld zeer weinig eisen, dat is algemeen bekend, maar zo'n Taxus wil ik niet in een tuintje van 5 bij 8 of 12 meter hebben.
Een Taxushaag als omlijsting van je tuin, moet rust uitstralen waartegen de planten, struiken etc. goed tegen uitkomen, dus moet de haag massief groen zijn alszijnde een groene muur.