Broussonetia papyrifera (papiermoerbei) vruchten
#1
do, 18/09/2014 - 09:29
Broussonetia papyrifera (papiermoerbei) vruchten
Volgens beschrijving op internet is de boom tweehuizig. Maar ik weet niet of de boom eenslachtig is. Nu vraag ik mij eigen af als je die mooie rode schijnvruchten wilt hebben, noodzakelijk is om twee bomen te planten en hoe weet je, of je Male of Female exemplaar hebt.
Wie heeft daar kennis van. Kan op internet verder niet veel informatie vinden.
Harald
Ja, het is noodzakelijk om minimaal twee bomen te hebben.
Er zijn vrouwelijk of mannelijke bomen, dit is alleen te zien tijdens de
bloeiperiode en de vruchtperiode, bij kale bomen kan de kweker uitsluitsel
geven.
Je kunt zo niet zien wat een mannelijke of vrouwelijke boom is.
Een vrouwelijke of mannelijke boom zal vermeerderd moeten worden door stekken (weet niet of dat kan) of enten op een onderstam van een Broussonetia zaailing.
Volgens mij wordt er vaak op goed geluk geplant. Op De Nieuw Ooster Begraafplaats in Amsterdam staan diverse Broussonetia's maar die zijn allemaal vrouwelijk (dacht ik).
Gegroet, de tuinprins
Bedankt allen voor de uitgebreide info. Weet er iemand soms kwekers in de regio Waalwijk die deze bomen hebben staan. Op internet kom je de bekende Halsesia, Esveld, Bulk etc tegen, maar die zitten minimaal 1,5 uur rijden van Waalwijk vandaan.
Misschien iemand goede tips?
Harald
Ik heb goede ervaringen met Boomkwekerij Moonen in Loon Op Zand. En daar in de buurt heb je ook Boomkwekerij Udenhout, en Boomkwekerij Lodders. Zijn allemaal prima.
Het is natuurlijk ook een kwestie van hoeveel geld iemand aan een boom wil spenderen. Aan een fatsoenlijk gekweekte boom hangt nu eenmaal een prijskaartje.
Verder lijkt het mij raadzaam om een Broussonetia aan het eind van de winter/vroege voorjaar te planten. Vooral het schot van het afgelopen seizoen is vorstgevoelig. Als we komende winter stevige vorst krijgen vriest dat sterk in. (Oudere bomen zijn goed winterhard).
Gegroet, de tuinprins
Bij kwekerij Moonen heb ik al meer gekocht. Daar zal ik eens informeren voor de Broussonetia. De uitdaging is om een manlijke en vrouwlijk exemplaar te bestellen. Ik plant dit soort bomen altijd in het vroege voorjaar. Dit jaar daar ook een Maackia gekocht bij Moonen uit de volle grond. Slaat tot op heden moeilijk aan, maar ik denk wel dat de boom over een paar jaar volledig aangeslaan zal zijn. Dit jaar veel water moeten geven. Enkele zijscheuten zijn niet uitgelopen, maar die knip ik volgend jaar wel af.
Verder staat nog op mijn lijstje:
Indigofera himalayensis 'Silk Road'
Vitex agnus-castus
Argyrocytisus battandieri 'Yellow Tail'
Afhanelijk hoe groot deze zijn ga ik ze eerst in kuip iets opkweken zodat ze iets sterker worden.
groetjes, Harald uit Waalwijk
Argyrocytisus battandieri is niet goed winterhard. Ik vermoed dat je die best in kuip houdt.
Ja dat klopt, ga het toch proberen om deze tegen mijn woonhuis aan te planten vol in de zon en in de winter beschermd tegen natte voeten. Ik heb ieder jaar wel iets wat niet helemaal winterhard is, zo heb ik al een flinke boompapaver gekweekt door de zachte winter. Dan is dat weer genieten. En als ik een klein struikje koop die ik de eerste jaren in kuip houd is er nog geen man overboord mocht deze kapot vriezen.
Er zijn goede ervaringen opgedaan met Argyrocytisus in ons land. Zie bijv.:
https://tinyurl.com/y4hqsgz4
Ook van een tuinkennis die in midden-Nederland tuiniert heb ik vernomen dat indien Argyrocytisus beschut staat en niet te nat, de plant winterhard is in ons land.
Gegroet, de tuinprins
Ik ga het proberen recht voor mijn huis op de zuidkant, daar is het droog, veel stikstof, daar schijnt de plant het goed op te doen.
Voor kniphofia's e.d. maak ik altijd een natte winter bescherming door 4 paaltjes in de grond te slaan en daar een pallet met plastic folie op te leggen. Onder de pallet breng ik wat stro aan. Het is wat werk maar dan wordt je ook ieder jaar beloond op prachtige bossen met vuurpijlen.
Wellicht kan ik ook zo iets maken voor heesters. Neem van mijn werk altijd oude pallets en kist delen mee ...en plastic folie die anders in de container gaan. Zo ben ik toch groen bezig.
:)