Carpinus Betulus
#1
za, 10/09/2011 - 20:06
Carpinus Betulus
Dag,
Ik heb in mijn nieuwe tuin, nu 3 jaar oud, 8 x Carpinus Betulus geplaatst met
het idee dat dit 8 mooie cilindrische zuilen zouden vormen.
Ze doen het heel slecht. 2 van de 8 doen het redelijk. Ze staan wel op de
wind. Ik woon nl. in de polder. Zou de wind oorzaak kunnen zijn of is er
sprake van een ziekte in de bladeren (zie afbeelding)? Volgens mij is het
geen meeldauw.
Hoop dat iemand me kan helpen.
P. van der Have
Standplaats controleren. Natte voeten op zware klei, of te diep geplant zorgt er in beide gevallen voor dat de planten last krijgen van zuurstofgebrek aan de wortels.
Dank maar de grond is zeker geen zware klei. Eerder veen. Ze staan in een plantvak met
lavendel
Groet piet
Kun je dan eens nakijken hoe diep de bovenste wortels onder de grond zitten?
Carpinus is bijna nooit mooi van blad en zeker niet in de zomer en najaar. Het blad is het mooist in de lente. Ik denk dat je beter Fagus sylvatica kan planten is veel mooier en fijner van blad en is ook veer beter in een bepaalde vorm te houden. ik heb ze beiden staan in de tuin en het verschil is zeer groot.
'Carpinus is bijna nooit mooi van blad en zeker niet in de zomer en najaar.'
Ben ik het niet mee eens. In de zomer ziet het blad van Carpinus er ook nog alleszins redelijk uit. In de herfst takelt het blad inderdaad af maar dat is bij veel struiken zo.
De vraag zelf:
Kan zijn dat de planten een slechte kluit hadden toen ze aangeplant werden. Andere mogelijkheid is dat de planten te nat staan (maar dat lijkt niet waarschijnlijk aangezien er ook lavendel staat en die het blijkbaar wel goed doet).
Of wind de oorzaak zou kunnen zijn weet ik niet. Carpinus wordt ook als haag op bijv. tochtige treinperrons aangeplant onder verre van ideale omstandigheden en die groeit daar meestal wel acceptabel.
Gegroet, de tuinprins
tuinprins
een Carpinus is ook gemakkelijk kwa grond,standplaats dan een Fagus maar dat is mijn ervaring. Ik heb ze al 20 jaar staan en de Carpinus is verre van zo mooi dan een Fagus. de carpinus groeien ook veel te snel en vormen een veel minder dichte haag dan een Fagus het blad is ook veel te ruw .
Die van mij vertonen elk jaar dergelijke bladeren.
Maar daar staat dan weer tegenover dat Fagus veel gevoeliger is dan Carpinus en veel meer eisen stelt aan de standplaats... Maar dat neemt niet weg dat dat het probleem waarover het hier gaat, niet verklaard wordt door de opmerking dat Carpinus minder mooi van blad zou zijn..
ik zeg het juist ik heb ze al 20 jaar staan en ze vertonen ieder jaar dergelijke bladeren en dit begint al in de zomer maar wat de oorzaak is weet ik ook niet. De fagus staat in dezelfde grond en die hebben het hele seizoen mooie bladeren die dan nog eens mooi verkleuren in de herfst.
ik heb wel een vermoeden bij mij dan althans dat het te maken heeft met de
te felle zon in die periode. ze hebben bij mij ook vaak lasrt van wittevlieg en spint dit kan ook een oorzaak zijn
Beste wipe. Ik heb even snel gekeken. Is nog lastig. Er staat veel lavendel omheen( die het
goed doet). De eerste 20 cm zie ik geen wortels maar is ook bij de 2 die wel het goed doen.
Ik had gehoopt dat iemand iets aan de bladeren ziet maar tot nu toe hoor ik daar niemand
over.
Groet, Piet
Wat me vooral bevreemd is dat er 2 mooie staan en 6 die het niet lijken te doen. De 2 die
het doen lijken me de staat zoals ze horen te zijn
piet,
Is die verkleuring nu pas of al het hele seizoen
Van de 8 exemplaren doen het er 6 gewoon niet goed vanaf de lente. Ik heb nog
maar eens een foto toegevoegd van 4 exemplaren. Hierop zie dat de voorste het
prima doet. De meest rechtse veel minder en de 2 achterste doen het erg
slecht. Iets dergelijks heb ik in een ander plantvak met ook 4 exemplaren
waarvan het er maar 1 goed doet.
Hoop dat jullie me kunnen helpen.
Groet, Piet
volgens mij ligt het aan de ondergrond en grondsoort Carpinus groeit niet goed op veengrond en kan niet goed tegen grondwater. Je kan duidelijk zien dat ze hierdoor een groeiachterstand hebben.
Kan ik de grond met iets verbeteren? Meststoffen?
Meststoffen verbeteren de grond niet!
De twee Carpinussen het dichts bij het huis kunnen last hebben van de grond waar ze op staan. Vaak is het zo dat de grond direct rond het huis geen zwarte grond is maar gele grond of een mengsel van zwarte en gele grond. Hier willen de planten natuurlijk niet of slecht in uitwortelen. Ook kan de grond daar erg verdicht zijn door bouwwerkzaamheden (zware machines etc.) of de aanleg van een terras of tuinpad. Als mensen op zo'n plek toch perse een plant willen hebben vanwege zicht- en windschut dan zal een hovenier de slechte grond vervangen door goede grond. Als het plantgat echter klein is, is dit voor een boom echter meestal onvoldoende (i.t.t bijv. vaste planten). Bovendien heb je bij terassen etc. de kans dat het plantgat als afvoerputje gaat werken d.w.z. dat bij een flinke regenbui het water naar de boom loopt. Gevolg: de plant krijgt natte voeten en Carpinus houdt hier beslist niet van en gaat kwijnen.
De vlekken op het blad zijn m.i. niet verontrustend. Als gevolg van de zeer natte zomer komen bladvlekken op het moment veel voor. Het is meer een esthetisch probleem en niet de oorzaak van het kwijnen van een deel van de Carpinussen.
Gegroet, de tuinprins
Beste wipe. Ik heb even snel gekeken. Is nog lastig. Er staat veel lavendel
omheen( die het goed doet). De eerste 20 cm zie ik geen wortels maar is ook bij de 2 die wel het goed doen.
De wortelhals moet gelijk zitten met het maaiveld. De wortelhals is de verbreding onderaan de stam waar de wortels beginnen. Als je op twintig cm diepte nog steeds geen wortels vind, dan staan die planten veel te diep. Te diep planten zorgt er voor dat de planten slecht tot zeer slecht groein en zelfs kunnen doodgaan.
Ik zou je dan ook aanraden om de bomen in het najaar uit de grond te halen en opnieuw correct aan te planten.
Beste wipe,
Het blijft toch vreemd dat 2 van de 8 het prima doen. Ze staan allen even diep. Die in het
niet gefotografeerde vak staat zelfs het meest tegen het huis dus ook de argumentatie van
die vorige schrijver snijdt geen hout.
Het lijkt me nu het beste om deze winter er 1 hoger te planten en kijken wat deze dan doet.
Dank voor jullie reacties.
Groet, piet
Mijn argumentatie kan wel hout snijden want binnen een tuin kan veel verschil voorkomen wat betreft de structuur van de grond. Als op een plek een zware machine heeft gestaan en op de andere niet kan dit al te zien aan de groei van de planten. Een groeiverschil kan ook optreden als de tuin aangevuld wordt met zwarte aarde. Op een plaats kan een meter zijn aangevuld, op een andere maar 10 centimeter (met daaronder de oude, slechte grond waar planten slecht in willen uitwortelen).
Het kan misschien aan de kwaliteit van de planten liggen(matige tot slechte kluit) maar mijn tuinprinsengevoel zegt dat de oorzaak gezocht moet worden bij de standplaats.
Gegroet, de tuinprins
Beste tuinprins,
Toen 3 jaar geleden het huis is gebouwd zijn er meer dan 100(!) vrachtwagens goede
vruchtbare grond aangevoerd. Tuin is nl 4000 vierkante meter en ligt glooiend van nul naar
min 5 meter onder NAP. Toen zijn eerst de grootste bomen gepland om het inklinken door
zware machines te voorkomen.
Groet piet
P.'s de carpinussen staan op een hoogte van min 1 meter nap
Aanvullen op een bestaande grasmat (weiland) zorgt voor een verdichte laag in de ondergrond waar veel planten het erg lastig mee kunnen hebben. Zelfs als de aangevulde grond van topkwaliteit is.
Te diep planten is een probleem. Als de ene plant er minder last van heeft dan de andere betekent dat niet dat dat geen kwaad kan. En als je een reden gevonden hebt, kunnen er nog andere problemen zijn die even goed ene negatieve invloed hebben.
Zo te zien op de foto staan de twee zuilen bij het huis compleet in verharding. Van Carpinus is bekend dat de gewone soort niet goed tegen verharding kan. Bovendien staan ze zo dicht op het huis dat ze waarschijnlijk veel te droog staan. In combinatie met te diep planten(Wipe) en in verkeerde, misschien verdichtte bodem (Tuinprins) maakt dat de situatie voor deze twee wel erg moeilijk.
Als je de eerste 20 cm geen wortels voelt dan staan die gewoon minstens 20 cm te diep zoals hierboven al aangegeven is. En dan zullen die allemaal dood gaan.
Vanaf half oktober terug uithalen en aan het herplanten de beste zorgen besteden.
Een boom plant je beter 10 cm te ondiep dan 1 cm te diep.