Dakbomen en wortels

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 04/08/2010 - 20:15
quinny2

Dakbomen en wortels

beste, net nieuw op het forum na reeds heel veel gelezen te hebben.
Ik vind zeer veel over dakbomen maar zal even de situatie uitleggen.
Ikzelf heb een tuintje waarin we net een vijver hebben ingegraven (gemetst in betonblokken met wapening per laag) daarin een folie, diepte is inclusief vloerplaat 160 cm maar 110 onder het maainiveau. Nu hadden we graag 1 of 2 dakbomen geplant welke ons nieuw terras zouden moeten voorzien van de nodige schaduw. Alleen heb ik enkele bedenkingen?
1) de bomen worden (1 naast een kunsstof sceptische put geplant en de andere op zo'n twee meter van de ingegraven vijver. Welk risico loop ik naarmate de bomen ouder worden ivm dat de wortels ondergronds enige schade zullen aanrichten aan bovenstaande? En hoeveel risico is er dat deze wortels dan ook nog een m'n terras naar boven duwen? Wat is de stamdikte. En mag ik deze dan nog door een gat in het terras laten komen van zo'n 20 cm? Of heeft deze meer nodig enz... ik hoop dat iemand me hier een goed gepast antwoord kan gevenof eventueel alternatieven? Alvast bedankt om dit bericht reeds te lezen. ;-)

wo, 04/08/2010 - 23:08
WiPe

Als ik het goed begrijp wil je de bomen in het terras aanplanten, klopt dat?

In dat geval zou ik eerder de vraagstelling omdraaien: wat moet je doen om er voor te zorgen dat de wortels van de bomen voldoende zuurstof krijgen zodat ze niet noodgedwongen het terras moeten omhoogduwen?

Je zou kunnen bestraten in bomenzand en beluchtingsbuizen voorzien. of je zou een zwevend houten terras kunnen leggen.

Voorzie wel een groter gat dan 20 cm. Het dubbele is echt wel het absolute minimum.

Voor je vijver voorzie ik geen enkel probleem; de grootte van de wortelkluit staat in verhouding tot de kruin. Als je de bomen in dakvorm snoeit blijft de kruin en dus ook de kluit beperkt in omvang

Onderwerp gesloten