Is mijn klimop ziek?
#1
za, 04/09/2010 - 19:39
Is mijn klimop ziek?
Mijn klimophaag vertoont al sinds een tijd bruine gedroogde vlekken vooral aan de rand. Het fenomeen verergert langzaam. Nochtans stond hij er in het voorjaar glanzend en groen bij. In juli heb ik hem gesproeid met een oplossing met Kieseriet(magnesium). Dit gebruikte ik voor het biologisch bestrijden van bladvlekziekte bij mij rozen.
Daar ik merkte dat de beukhaag onder de klimroos er groener bij stond dan de rest heb ik zowel mijn beukhagen als mijn klimop ermee bespoeid.
Kan dit de oorzaak zijn van het euvel?
Ik voeg een foto bij. Wat kan ik hiertegen doen want als het zo doorgaat zal mijn klimop bijna kaal de winter ingaan, vrees ik...
Dank bij voorbaat.
Ziet er inderdaad uit als verbrandingsschade, dus te hoge concentratie kieseriet gespoten. Valt niets aan te doen. Als het goed is groeit de klimop er doorheen. Nieuwe blad is weer groen, oude blad blijft lelijk.(Dat kun je eventueel gedeeltelijk wegplukken)
Normaal geproken wordt kieseriet gestrooid en niet gepoten.
Lijkt mij toch eerder op bladvlekken. Veel Hedera soorten zijn hier gevoelig voor, vooral als het blad lang nat blijft (Bladnatperiode, een leuk Scrabble-woord). In natte periodes zien we deze ziekte veelvuldig optreden.
Hedera's kunnen last hebben van 2 verschillende soorten bladvlekken:
1. Bladvlekken die duidelijk rond van vorm zijn (Phoma hedericola)
2. Bladvlekken die verschillende vormen en groottes aannemen (Xanthomonas campestris pv hederae)
Meestal wordt gespoten met een schimmelwerend middel maar als de omstandigheden gunstig zijn voor het ontstaan van bladvlekken dan helpt spuiten meestal maar matig.
Zie ook:
https://tinyurl.com/y3m3mf4c
Gegroet, de tuinprins
Dank u voor de reactie. Maar nog even een vraag.
Als het brandschade is van de kieseriet is het dan normaal dat de bladeren eerst langzaam geel worden en dan pas bruine vlekken vertonen?
Het lijkt net of er een te kort is. Zou het kunnen dat het twee problemen zijn? Het bladgroen lijkt te verminderen.
Kan ik iets van bemesting bijgeven? Ik heb nog bladvoeding staan van DMC.
Ik voeg even een nieuwe foto toe ter verduidelijking.
Dank u.
En daarna volgt dit...
@tuinprins,
Dank u voor de link.
Het lijkt inderdaad heel erg op bladvlekkenziekte. Ik heb nog wel fungicide staan maar zou veel liever gebruik maken van millieuvriendelijke producten. Dit sinds ik vorig jaar ben begonnen met biologische bestr
Bladvlekken zijn bij mijn weten helaas alleen chemisch te bestrijden (met gif dus). Voorkomen van bladvlekken op klimop is in natte periodes lastig. Zorg ervoor dat de planten in goede conditie zijn. Het geven van kieseriet is goed. Dien dit in korrelvorm aan de planten toe in juli of augustus.
Verder is het belangrijk dat je al het afgevallen blad opruimt. Hierop zitten immers de schimmelsporen van de bladvlekken en die kunnen zo opnieuw hederaplanten aantasten.
Bedenk verder dat het blad van een groenblijvende plant ook niet het eeuwige leven heeft. Om de zoveel tijd vernieuwt het blad zich. Bekend (en berucht) zijn in dit opzicht de jaarlijkse rui-periodes van bijvoorbeeld hulst en photinia (glansmispel).
Gegroet, de tuinprins
Dit lijkt wel een welles nietes verhaal, maar de bruine vlekken op de Hedera zijn verbrandingsschade, ook de typische geelverkleuring van het blad wijst daar op.
Heb beroepsmatig te maken o.a met grote Hederakwekerijen, heb veel bladvlekkenziekten gezien, maar nog nooit één die er zo ziet.
Maar het kan natuurlijk een nieuw soort zijn :-)
Tja, wat nu?
Ik heb de meeste 'zieke' bladeren eruitgeplukt. Kan het kwaad om alsnog te sproeien met een fungicide?
Het gaat wel van kwaad naar erger. In het begin was het een plaatselijk probleem maar het breidt wel uit.
Bij het plukken van de bladeren komt er veel stof uit. Zijn dat mogelijk de sporen van een schimmel?
Hopelijk raakt het raadsel opgelost.
Spuiten met een fungicide kan natuurlijk nooit kwaad, maar zal dit probleem niet oplossen. Je kunt alleen maar afwachten en hopen dat de verbranding niet te erg is geweest.
Vormt de plant nog geen nieuwe gezonde blaadjes?.
Het stof wat vrijkomt zijn gewoon 'haartjes' van de klimop zelf. Veel mensen, ik ook, moeten vreselijk niesen als ze met deze planten bezig zijn, zeker als het droog is, een allergische reactie dus.
Welles!
Hier is geen sprake van verbrandingsschade maar van bladvlekken in combinatie met antrachnose.
Op de volgende twee links zijn foto's te zien met precies het zelfde schadebeeld als op de eerste foto hierboven.:
https://tinyurl.com/y4u8q4bu
https://tinyurl.com/yxvv3gfh
Ik zelf heb dit schadebeeld ook al eerder gezien. De reden dat je deze bladvlekken c.q. antrachnose niet op hederakwekerijen tegenkomt is simpel: daar wordt zeer regelmatig gespoten met professionele anti-bladvlekkenmiddelen als Daconil, Mirage Plus, Switch of Folicur. Bovendien worden de planten daar meestal 's morgens beregend zodat het blad niet nat de nacht ingaat. Verder staan deze planten op kwekerijen niet in de schaduw maar in de zon zodat zij sneller opdrogen. Kortom: op kwekerijen wordt de bladnatperiode beperkt en er wordt preventief en curatief gespoten met professionele middelen tegen allerlei ziektes.
Het punt waarop ik het mis had is dat de onregelmatige bruine plekken aan de rand van het klimopblad niet worden veroorzaakt door Phoma hedericola of Xanthomonas campestris pv hederae maar door de schimmel Colletotrichum trichellum. Deze schimmel veroorzaakt 'ivy anthrachnose', de onregelmatige bruine (afgestorven) plekken aan de rand van het blad.
Zie ook:
https://tinyurl.com/y68s2k6b
https://tinyurl.com/y6fne7d3
Gegroet, de tuinprins
Altijd leuk, een discussie op niveau. De schimmel Colletotrichum trichellum is één van de verschillende soorten bladvlekkenziekten. Op de bladeren op de foto's zijn een paar ronde bruine vlekken te zien waarover m.i. in discussie getreden kan worden of het hier om een schimmelaantasting gaat.
Maar de grote dode, bruine, onregelmatige vlekken zijn geen kenmerkend patroon van één of ander bij mij bekende schimmel. En ik moet zeggen dat ik in de loop van mijn werkbare leven een hoop schimmels heb gezien.
Mogelijk kan het een combinatie van een bladvlekkenschimmel en kaliumgebrek zijn.
Kenmerken van kaliumgebrek:
Bladrandvergeling of indroging bij oudere bladeren. Soms vervroegde bladval.
Guy
Hetzelfde gehad na een lange droge periode. Spuiten met zwavel voorkomt dat alle planten aangetast worden, maar hetgeen wat al aangetast is gaat kapot. Alle uitlopers die aangetast zijn volgend jaar verwijderen en nieuwe planten erbij zetten.