kastanjeboom
#1
do, 16/06/2011 - 16:32
kastanjeboom
Wij hebben een heel mooie kastanjeboom in de tuin staan. Vorige zomer hebben we nieuwe graszoden gelegd waardoor er waarschijnlijk wat wortels die niet diep in de grond zitten zijn beschadigd bij het frezen van de grond. De boom heeft daardoor vroeger dan normaal zijn bladeren laten vallen en heeft dit jaar geen blad gemaakt waardoor hij er kaal bij staat. Moet ik vrezen dat de boom stuk is of slaagt hij een jaar over om zich te kunnen herstellen.
Dood is dood,
Ruud
Als hij zijn blad laat vallen als gevolg van dat frezen, en hij loopt het volgende jaar niet meer uit, dan is de kans heeeeeeel erg klein dat de boom het overleeft.
Laat me raden: je hebt dat gazon laten aanleggen door een vakman?
Tevens boomchirurg en timmerman...
Ruud
Maar hij was wel goedkoop.
ik zeg niks....
Ik zou zeggen, geef hem een crematie, koop een leuke vuurkorf, En Burn Baby Burn!
De boom zou ik kappen omdat hij op een gegeven moment zal omgaan met storm vanwege rot.
Als een levende boom omwaait en schade veroorzaakt bij de buren, als hij bv op een BMW 700 serie valt tijdens een storm boven een bepaalde windsterkte, ben je niet verantwoordelijk voor de schade. Dit heet overmacht.
Jij hebt immers de storm niet veroorzaakt, die een normaal natuurverschijnsel is. Natuurlijk over bepaalde aspecten zou een juridisch geschil kunnen ontstaan.
Een dode boom zal altijd leiden tot de wettelijke aansprakelijkheid van zaken. Een rechter zal gevoelig zijn voor fotobewijs.
Heb je willens en wetens de boom laten staan waardoor schade ontstond bij anderen is er sprake van verwijtbare schuld. Je moet dan de kosten gaan betalen. Die kunnen onder omstandigheden hoog oplopen.
Maar mogelijk kan bij jou de boom helemaal geen schade veroorzaken als hij zou omwaaien.
Een recent gestorven kastanjeboom waait echt zomaar niet om. Kastanjehout is zeer duurzaam en wordt gebruikt voor het maken van het karakteristieke hekwerk/afrastering voor boerderettes.
Probeer maar eens een dode boom om te duwen. Lijkt mij zoiets als trekken aan een dood paard!
Gegroet, de tuinprins
@ Tuinprins
Niet direct waait hij om. Maar een keer gaat het gebeuren. Een boom zonder bladeren is ook geen gezicht, een symbool van de vergankelijkheid.
Gemeentes kappen ze snel omdat ze anders aansprakelijk zijn vanwege nalatig
Meestal is het inderdaad geen mooi gezicht. Kappen is onvermijdelijk.
Waar het mij hier om ging was de suggestie dat er direct zonder dralen actie zou moeten worden ondernomen omdat de boom een acuut gevaar zou vormen. Bij de boom waar het hier om gaat is dat echt niet het geval.
Het valt mij altijd weer op hoe stevig de wortels van gekapte bomen bomen na jaren nog kunnen zijn. Een tijdje geleden was ik bezig in een tuin waar een kersen boom had gestaan. Na 5 jaar waren de wortels nog bijzonder hard.
Gegroet, de tuinprins
ze moeten dan toch al de hooddwortel geraakt hebben of één of andere belangrijke zijwortel(s) . De boom zal dan zeker al minder stabiel zijn maar zonder bladeren is hij iets minder gevoelig voor wind. al eens met een freesmachine op een serieuze boomwortel gezeten schade aan de ploeg of frees verzekerd er zal een redelijke plooi in zitten waardoor ze onbruikbaar is. Je moet echt pech gehad hebben.ik zou hem toch snel verwijderen
Het hangt van de houtsoort af hoe snel een boom aan de basis rot. Snel vergaat bv de berk, populier en de kastanje. In ongeveer een 2 tot 4 jaar kun je verwachten dat ze tijdens een storm omgaan. Vooral als je er zwammen op ziet, is het oppassen geblazen.
Het hout is dan inmiddels ook minder geschikt voor de openhaard omdat het sneller is opgebrand. Het voelt ook lichter aan.
Eikenhout of bv het hout van een douglasspar (hars) rot lang niet zo snel.