Krentenboompje groeit niet
#1
vr, 24/04/2015 - 00:51
Krentenboompje groeit niet
Twee jaar geleden geplant maar naar mijn mening nog geen centimeter gegroeid, snik. Volgens de hovenier hoefde ik geen grotere struik te kopen (wat ik wilde) omdat een kleine struik toch de eerste jaren een groeispurt zou maken. Maar ik merk er dus niets van, terwijl ik zo graag weer een boom op die plek wil (waar voorheen een, zieke, hoge meidoorn stond).
Oorzaken die ik kan bedenken:
- hij heeft niet genoeg ruimte (is niets aan te veranderen, de huidige omringende planten wil ik niet weghalen)
- hij heeft te weinig voeding
- hij heeft te veel voeding omdat in het plantgat destijds een emmer compost is gestort
- hij krijgt te weinig zon (van halverwege de ochtend tot halverwege de middag)
Iemand die hier een antwoord op weet en misschien zelfs tips? Mijn dank is groot!
Is die krentenstruik (boom zou ik dat niet willen noemen) echt niets gegroeid? Zo op het eerste gezicht ziet de struik er gezond uit. Ik zou kijken hoeveel de struik dit jaar gaat groeien.
De ruimte die de plant heeft is aan de krappe kant (vooral naar de toekomst toe) maar krentenstruik is goed te snoeien.
Als de plant echt niets gegroeid is kan het zijn dat de plant een matige kluit had (volle gronds plant?) en/of dat zij zich eerst moet herstellen van de herplanting.
Gegroet, de tuinprins
Oké Tuinprins, dat geeft de burger moed. Het is inderdaad nog een struik, maar hopelijk toch wel binnen een aantal jaar een boom(pje). Ik vind hem in vergelijking met krentenstruiken elders wat armetierig, weinig takken en weinig bloesem/krenten. Bovendien worden de blaadjes spoedig bruin en is de struik in juli al grotendeels kaal, dit sinds het eerste jaar.
Volgens mij zat er een goede kluit aan, maar ik hoop maar dat het een kwestie van aanslaan is en dat ie dit jaar dan eindelijk gaat groeien. Ik kan zien dat ie nauwelijks nog is gegroeid omdat hij nog steeds niet hoger is dan de naastgelegen kerria japonica. Zo hoog was hij op het moment van planten ook, ik heb daar nog een foto van.
Wat bloei betreft heb je geen klagen, dat is bij jouw struik in orde.
Dat het blad bruin wordt en afvalt is natuurlijk niet OK. Kan zijn dat het aan de weersomstandigheden vorig jaar heeft gelegen. Het voorjaar was toen droog (het begon pas te regenen in augustus) en het kan zijn dat de struik daar moeite mee heeft gehad. Eventueel kan de struik ook een ernstige aantasting van meeldauw of schurft hebben gehad waardoor het blad voortijdig is afgevallen. Laten we hopen dat jouw krentenstruik dit jaar zijn blad tot in de herfst blijft vasthouden.
Gegroet, de tuinprins
Hoe zit het met de plantdiepte? Als de wortels te diep onder de grond zitten (5 cm is al te diep) dan groeit de plant slecht, komt hij slecht in blad, verliest hij snel zijn blad, wordt hij ziek of erger.
De plantdiepte controleren duurt niet lang. de bovenste wortels mogen maar net onder de grond zitten, en met een beetje geluk kun je de belangrijkste reden voor slecht aanslaan al gelijk uitsluiten.
Tuinprins, de struik staat er nu twee jaar en beide jaren werd het blad vroegtijdig bruin en viel af. Ik vrees dus dat dit iets blijvends is. Ik heb het het eerste jaar uitgezocht en het blijkt iets te zijn wat vaak voorkomt bij krentenboompjes, een schimmel of zo. Niets tegen te doen, helaas. Maar goed, we wachten het dit jaar af.
Wipe, dat is een interessante stelling maar ik kan het moeilijk geloven. Als het zó nauw luistert dat 5 cm al verschil maakt tussen aanslaan en ziek worden, dan zou je toch verwachten dat heel wat meer krentenbomen het niet zouden doen (meer dan de helft toch zeker). Want hoe kun je dat nou precies uitmikken? En wie weet dit nou? De gemeentelijk groenwerkers die de bomen planten toch zeker niet? Mijn hovenier in elk geval dan niet, als het waar is.
Ik heb zojuist even wat aarde weggegraven aan één kant van de boom en zag geen wortels. Maar goed, als dit waar is, heb je dan een link naar meer informatie hierover? Want het zou wat zijn om die struik weer helemaal uit te moeten graven, dan wil ik toch wel zekerheid. Ik kan er zelf in elk geval niets over vinden.
Het klopt wat Wipe schrijft.
Ik ben trouwens een 15 jaar een gemeentelijke groenwerker geweest.
Echt heel bizar, zeg! Dus nu moet m'n struik uitgegraven en minder diep geplant? Maar stel dat alle wortels meteen de diepte in gaan (dus meer verticaal dan horizontaal lopen). Dan heeft dat dus geen zin? Hoe moet ik me dat eigenlijk voorstellen, dat wortelstelsel? En wat is de beste tijd om de struik uit te graven?
Maar het vreemdst vind ik het dat deze info echt voor een enkele ingewijde lijkt. Als ik zoek op 'krentenboom planten' bijvoorbeeld, vind ik allerlei info over de krentenboom maar dus niet die zo belangrijke info dat je hem niet te diep mag planten. Dan is het toch een wonder dat zoveel krentenbomen goed aanslaan?
Heel vaak is vermeld, niet dieper planten dan hij op de kwekerij gestaan heeft.
Dan nog even controleren.
Alle planten hebben zuurstof nodig aan de wortels. Er is dus geen enkele redenen waarom wij zouden moeten stellen dat ALLE wortels meteen de diepte ingaan.
Hoe lang zou het duren om eens na te kijken hoe diep de bovenste wortels onder de grond zitten? Vijf minuutjes? Of minder? Ik zou je niet aanraden om de struik ondieper te herplanten, zeker deze tijd van het jaar niet. Je kan beter wat grond boven de wortelkluit weg halen. Op die manier los je dat probleem ook al op en verstoor je de wortels niet opnieuw.
En om eerlijk te zijn heb ik met scha en schande moeten ondervinden dat te diep planten echt niet goed is. ik heb die fout ook meer dan eens gemaakt.
Ah, oké, Wipe, daar heb ik wat aan. Het is best lastig nagaan hoe diep de struik is geplant omdat ik er moeilijk bij kan door alle omringende planten, maar ik denk inderdaad dat ie best diep de grond in zit. Maar heel fijn dat hij niet herplant hoeft. Ik ga wat aarde weghalen. Superbedankt nogmaals!