Leilinde ziek, schimmel of ongedierte?
#1
do, 29/04/2010 - 16:50
Leilinde ziek, schimmel of ongedierte?
Hallo allemaal,
Onze leilindes staan nu 3 jaar in de tuin en elke jaar zien we hetzelfde verschijnsel terugkeren: de blaadjes raken erg vroeg in het jaar vol met bruine plekken. Dit leidt uiteindelijk tot leilindes die er met hun bruine en verschrompelde bladeren niet fris en erg ongezond uit zien. Op de foto is duidelijk het verschijnsel te zien.
Let wel: deze foto is gisteren gemaakt en de blaadjes zijn pas anderhalve week uit de knop. We waren erg teleurgesteld dat het dit jaar ook weer zo snel toeslaat.
Heeft iemand een idee wat dit is: een ziekte, schimmel of ongedierte. Uiteraard zijn alle tips welkom over hoe deze aantasting te verhelpen.
Alvast bedankt voor jullie reactie(s).
Martin
Ik sluit me bij deze vraag aan. Het lijkt er op dat er iets aan de nerfzijde aangetast raakt. In eerste instantie wit en daarna rood/bruin?
We hopen echt dat hier iets aan te doen is.
John
Ik durf niet met zekerheid zeggen wat er aan de hand is.
Maar aangezien de bomen al van het eerste jaar na aanplant problemen hebben, zou ik je toch willen vragen om allereerst de plantdiepte te controleren. Bomen die te diep geplant staan, al is het maart een paar cm hebben last met de zuurstofhuishouding aan de wortels, komen onder stress te staan en zijn gevoelig voor allerhande problemen. Om dat als oorzaak uit te kunnen sluiten zou ik je dus willen vragen om de plantdiepte te controleren. De wortelhals (de verdikking aan de onderkant van de stam waar de wortels beginnen) moet ongeveer gelijk zitten met de bodem. Dieper is nadelig.
Stan de bomen in het gras, in dolomiet of in een plantvak? En hoeveel ruimte hebben de wortels om uit te kunnen groeien?
Ik vermoed dat dit bladvlekken zijn die veroorzaakt worden door de schimmel Apiognomonia tiliae. Deze schimmel kan al bij het uitlopen van het blad toeslaan. Andere soorten bladvlekken bij lindes treden meestal later in het jaar op.
De schimmel Apiognomonia tiliae is vaak aanwezig in combinatie met galmijten.
Bestrijding van deze schimmel is lastig. Belangrijk is in ieder geval dat het afgevallen blad van aangetaste bomen in het najaar zorgvuldig wordt opgeruimd omdat de schimmel hierop aanwezig is. Wintersnoei zou ook gunstig kunnen werken omdat dan een groot deel van de op de takken aanwezige schimmel wordt verwijderd. Ook kan nog worden overwogen om te spuiten met een schimmelwerend middel maar de effectiviteit hiervan is sterk afhankelijk van de infectiedruk. M.a.w. als de aantasting ernstig is dan zal een bespuiting geen soelaas bieden. Tot slot kunnen de galmijten worden bestreden met een (milieu-onvriendelijk)insecticide.
Tot slot: ik weet dus niet 100% zeker of het hier inderdaad gaat om bladvlekken die veroorzaakt worden door de schimmel Apiognomonia tiliae. Daarvoor zou je de vlekken onder een microscoop moeten bestuderen. Beschouw mijn antwoord als een 'educated guess'.
Gegroet, de tuinprins
Beste Wipe, mijn leilindes staan sinds een paar weken in hun plantvak. Ze komen (met groeikluit) net van de kweker. De hoogte van de (pot)grond is nagenoeg gelijk aan bovenzijde van de groeikluit. Ze hebben voldoende ruimte om alle kanten op te groeien (meer dan 1m3).
Beste Tuinprins, ik ben zelf ook nog wat verder gaan zoeken en denk dat je gelijk hebt wat betreft de galmijt. Ook de linde-galmijt, met die rode langwerpige (gal)pukkeltjes, zit al bovenop enkele bladeren...
Maar deze galmijt (Eriophyes leiosoma?) zit dus onder het blad (nerfzijde) en hij veroorzaakt een witte tot roodbruine viltgal. De gegooglde foto's hiervan komen zeer goed overeen met mijn lindeblad.
Zou ik nu met spuitzwavel in de weer moeten gaan tegen de eventuele schimmel of is het handiger om de grove methode van een insecticide tegen galmijten op te pakken?
De bladeren zullen we netjes opruimen in de herfst. Is het zinvol om in de winter inderdaad preventief te spuiten zoals sommige firma's aanbevelen?
Groet,
John
Als ik de laatste foto bekijk dan denk ik eerder aan valse meeldauw. Op de site https://tinyurl.com/y4pd2eeh staat hierover:
'Valse meeldauw is herkenbaar aan de onregelmatige gelige tot purperrode bladvlekken. Aan de onderkant van het blad is vaak een vuilwit schimmelpluis te zien. In een later stadium verdorren de vlekken en vallen ernstig aangetaste bladeren af. (...)Vooral onder koude, vochtige omstandigheden verspreiden de schimmelsporen zich door wind en opspattend water en kiemen ze op natte bladeren'
Bron: https://tinyurl.com/y2sq6sh6
Gegroet, de tuinprins
Eigenlijk heb ik geen antwoord maar ook een vraag. Bij ons zien de leilindes er hetzelfde uit maar ik heb het idee dat er ook kleine langwerpige beestje op zitten. Het lijkt wel luis. Iemand enig idee?
Die beestjes kunnen van alles zijn: rupsen, luizen, kevertjes, wantsen etc.
Gegroet, de tuinprins