licht groene bladeren en larven lindewesp

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 02/08/2007 - 23:11
kizz

licht groene bladeren en larven lindewesp

Hallo,
Wij hebben 3 leilindes, 1 doet het heel goed maar de andere 2 hebben niet zulke donkergroene bladeren als die ene die het goed doet, bovendien zitten deze 2 leilindes vol met bloemen. Wat kan ik doen om mooie donkergroene bladeren te krijgen. Ook hebben we elk jaar nog last gehad van larven van de lindewesp, daardoor wordt het bladgroen opgegeten en gaan de bladeren afvallen, hoe kun je deze beesten bestrijden. Heb overal op internet gezocht maar een oplossing niet gevonden! Alvast bedankt voor de reactie

vr, 03/08/2007 - 00:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

De lindewesp ken ik niet, wat is dat voor een beest? Wespen zijn carnivoren en eten geen bladgroen, alleen de werksters hebben veel suikers nodig vandaar dat ze in de herfst (als de sociale struktuur van het nest instort en ze daar te weinig eten krijgen) zo lastig kunnen zijn. Hun kaken zijn niet ingesteld op nectar halen en dan is zo'n glaasje limonade erg aantrekkelijk. Ook de vele solitaire wespen zoals sluipwespen, graafwespen, spinnendoders, goudwespen en schildwespen en hun larven zijn carnivoor.
Overigens is bestrijden van insecten zelden nodig, de boom groeit over de meeste aantastingen wel heen (Linde zal, net als b.v. Eik, altijd aangevroten worden, maar vergeet niet dat als je de insecten je tuin uitspuit je de koolmeesjes etc. eveneens dood).
Hoe oud zijn de Lindes? Ook bij mij was er in het begin een flink verschil maar de "zwakke" heeft dat inmiddels aardig bijgesloft.

Ruud

ma, 06/08/2007 - 00:11
kizz

Hoi, bedankt voor het antwoord

Ik ben er inmiddels al achter wat voor ongedierte er op onze leilinde zit, het blijken bastaardrupsen te zijn afkomstig van Caliroa bladwespen....aldus de "Tuindokter". Onze leilindes staan 3 jaar in onze tuin, toen we ze kregen waren ze denk ik 2-5 jr oud zoiets. De eerste 2 jr was er niets aan de hand en groeiden ze alle drie even snel, ik hoop dan ook dat ze niet dood gaan en volgend jaar zich dan ook herstellen. We zitten wel op kleigrond, misschien dat dat er mee te maken heeft. De tuin hebben we destijds wel helemaal laten uitgraven/omspitten. Zal het dan toch met vocht te maken hebben?

ma, 06/08/2007 - 16:34
birdwatcher

hallo
jullie schrijven dat 2 leilindes vol met bloemen zitten,
hebben jullie wel gesnoeid want normaal snoei je een leilinde ieder jaar en dan krijg je geen bloemen,het bestrijden van dieren in een linde is onzin ze kunnen hier prima tegen,ook als ze helemaal kaalgevreten worden,bij gebruik van vergif doodt je ook de natuurljike vijanden en kweek je dus plagen.
groet Dirk.

di, 07/08/2007 - 16:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ook jaarlijks gesnoeide leilindes bloeien! De mijne tenminste wel en ik snoei ze elk jaar tot op de gesteltakken.
Met het niet spuiten ben ik het van harte met je eens.

Ruud

di, 07/08/2007 - 21:23
kizz

Hoi,

ja wel gesnoeid, we snoeien elk jaar, de laatste keer alleen niet helemaal tot op de hoofdtakken maar hebben alles gesnoeid behalve de verticale takken, daar hebben we enkele van laten zitten om te kijken hoe dat uitpakt. Alleen als de leilindes er dood door gaan, gaan we ongedierte bestrijden, dit blijkt niet het geval, dus doen we het niet. Ik heb het idee dat de bladeren juist geel worden door de bloemen, omdat de leilinde die mooi groen en vol is, niet bloeit, vandaar. Waarmee moet je een leilinde bemesten en ik heb ook iets gelezen over die speciale schimmel....heeft iemand hier ervaring mee of dit idd goed helpt. Is het zo dat als je leilindes meerdere keren snoeit per jaar, ze het dan ook beter doen? Ik hoor het wel, alvast bedankt voor het antwoord.

di, 07/08/2007 - 22:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bemesten is niet nodig, en wat dat schimmeltje betreft, jouw linde heeft al lang z'n eigen mycorhizza, tovermiddeltjes bestaan alleen op telsell.

Ruud

Onderwerp gesloten