loofbomen: wanneer in blad?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 09/11/2010 - 00:47
ce-cile

loofbomen: wanneer in blad?

Hallo,

Wie weet waar ik informatie kan vinden over hoe vroeg/laat een loofboom in blad komt en hoe vroeg/laat hij zijn blad verliest?
Ik kan me voorstellen dat dat afhankelijk is van bijv. waar een boom staat en de weersomstandigheden, maar ik zoek gemiddelde informatie.

Groetjes,
Cecile

wo, 10/11/2010 - 00:34
Polplastron

Het hangt ook van de soort af! Dus een goed antwoord is niet mogelijk zonder meer informatie!

wo, 10/11/2010 - 11:18
ce-cile

Soort weten we nog niet. We zoeken op dit moment bomen uit voor onze tuin en we willen vermijden dat de gekozen bomen erg vroeg blad laten vallen of erg laat in blad komen. Je vindt overal veel info over hoe hoog een boom wordt, hoe breed de kroon, bladvorm, bloeiperiode, wanneer de vruchten rijp zijn etc. etc., maar heel weinig over wanneer ze in blad staan. Terwijl ik daar dus ook op wil selecteren....

wo, 10/11/2010 - 12:02
WiPe

Je vind ook zelden of nooit informatie over de ideale standplaats, zodat je wel kan selecteren op de vorm en kleur, maar zodat het pook heel moeilijk is om de juiste plaats op de juiste plaats (bodem) te zetten. En die informatie is nog belangrijker.

do, 11/11/2010 - 00:39
peterplant

Over het algemeen kun je zeggen dat de meeste bomen ongeveer tegelijkertijd uitlopen (binnen een tijdsbestek van pakweg 1 a 2 weken)
en dat er een paar uitzonderingen zijn die wat later uitlopen. Dat zijn bijvoorbeeld de Fagusinfo-icon, de Robiniainfo-icon en de Catalpainfo-icon. Er zijn ook bomen die iets eerder dan gemiddeld uitlopen.
Dat je er weinig over vind zal te maken hebben met het feit dat er geen gigantische verschillen zijn en dat de meeste mensen het blijkbaar niet veel uitmaakt.

do, 11/11/2010 - 11:47
tuinprins

Ik denk dat er diverse variabelen zijn die van invloed zijn op het uitlopen van de bomen in het voorjaar. Te denken valt ondermeer aan het temperatuursverloop aan het eind van de winter/begin voorjaar, geografische ligging, en (zaad)herkomst van de bomen.

-- hoe kouder het voorjaar, hoe kleiner het verschil in tijd bij het in blad komen van de verschillende soorten bomen.

-- bomen in het zuidwesten van Nederland zullen IN DE REGEL eerder in blad staan dan in Noordoost Nederland. Deze stelling is gebaseerd op het FEIT dat het zuidwesten minder koud is dan het noordoosten van NL. Let wel: dit hoeft dus niet persé ieder jaar zo te zijn, er kunnen zich immers uitzonderlijk weerspatronen voordoen.

-- Planten die uit zaad zijn vermeerderd kennen een natuurlijke variatie die ook tot uiting komt in het tijdstip waarop de planten in blad komen. Bij mij in de straat staan eikenbomen die niet allemaal op het hetzelfde tijdstip uitlopen: tussen de eerste en de laatste zit wel 2 à 3 weken verschil. Bij mijn zus staan berkenbomen waar ook 2 weken verschil in zit.

Volgens mij is alleen een zeer globale indeling te maken w.b. het tijdstip waarop bomen in het blad komen. Ik denk dan aan de termen 'vroeg', 'midden' en 'laat'. En deze zeer globale indeling wordt dan ook nog eens beïnvloed door het temperatuursverloop in het vroege voorjaar, de geografische ligging en de natuurlijke variatie bij uit zaad vermeerderde bomen. Mocht er een lijst bestaan wat betreft het in 't blad komen van bomen dan is de waarde daarvan volgens mij, gelet op de variabelen die bij dit proces een rol spelen, tamelijk beperkt.

Gegroet, de tuinprins

do, 11/11/2010 - 15:15
ce-cile

Bedankt voor jullie reakties. Voor degene die er meer van willen weten, deze reaktie (heb ik blijkbaar per ongeluk verwijderd) bevat ook nuttige info:
https://tinyurl.com/y6zq3jqf
Naar onder op de pagina staat voor een aantal boomsoorten een overzicht van de bladontplooiing, eerste bloei, eerste vruchten rijp, verschijnen van herfsttint en einde bladval, en dat door de jaren heen. Of google eens op de term ''fenologie'' ( https://tinyurl.com/y49b7sz4 )

do, 11/11/2010 - 23:17
Kyra

Ik heb een Prunusinfo-icon cerasus (oftewel kriekenboom) in de tuin staan. Deze verliest, althans bij mij,
extreem vroeg zijn blad. Dit gebeurt al in augustus/ september, eigenlijk vrij snel nadat de krieken
geoogst zijn. Is elk jaar ook al zo geweest, dus ik weet niet of ik een uitzondering ben, of dat het
meer algemeen te maken kan hebben met fruitbomen. Dat ze nadat ze vruchten hebben gedragen,
als het ware uitgeput zijn en het voor de rest van het seizoen gezien houden. Maar misschien dat de
kenners daar nog iets over te zeggen hebben?

Onderwerp gesloten