Newbiscus Marvelous

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 31/07/2008 - 17:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Newbiscus Marvelous

Hallo,

Wie heeft al enige ervaringen met de Newbiscus Marvelous ? Kan ik deze gewoon buiten in de tuin planten zonder kuip ?

Alle voeding- & verzorgingsadviezen/reacties zijn welkom en alvast bedankt.
Gr. Angalampoe(een tuin beginneling)

do, 31/07/2008 - 17:10
Anoniem (anoniem geplaatst)
do, 31/07/2008 - 20:26
Yvette

Ik heb hem in de grond zonder kuip en hij doet het fantastisch!

vr, 01/08/2008 - 00:54
tuinprins

Deze plant overleeft een Nederlandse winter niet. Op het kaartje bij deze plant staat dat hij winterhard is maar dat is hij dus niet. Je kunt hem behandelen als kuipplant en in de winter naar binnenhalen maar daar krijgt de Newbiscus vaak last van allerlei schimmels. Ook heeft de plant een vochtige en warme omgeving nodig om bloeiknoppen aan te maken. De meeste tuiniers kunnen deze plant zo'n omgeving niet bieden.

Beschouw deze plant als een dure eenjarige en niet als een vaste plant die ieder jaar terugkomt.

Gegroet, de tuinprins

vr, 01/08/2008 - 12:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Yvette:
31-07-2008 Ik heb hem in de grond zonder kuip en hij doet het fantastisch!

Tuinprins:
31-07-2008 Deze plant overleeft een Nederlandse winter niet. Op het kaartje bij deze plant staat dat hij winterhard is maar dat is hij dus niet. Je kunt hem behandelen als kuipplant en in de winter naar binnenhalen maar daar krijgt de Newbiscus vaak last van allerlei schimmels. Ook heeft de plant een vochtige en warme omgeving nodig om bloeiknoppen aan te maken. De meeste tuiniers kunnen deze plant zo'n omgeving niet bieden.

Beschouw deze plant als een dure eenjarige en niet als een vaste plant die ieder jaar terugkomt.

Gegroet, de tuinprins
====================

Hallo Tuiniers,
Bedankt voor jullie reacties maar ik lees nu 2 tegenstrijdige reacties :( Ik weet nog steeds niet waar ik aan toe ben. Hebben jullie het over hetzelfde plantje ? De gegevens bij aankoop geven aan dat het een winterharde plant is. Ook al gaat het om een plantje, da's toch oplichting als het geen winterharde plant is ?

vr, 01/08/2008 - 13:44
tuinprins

Oplichting valt in juridisch opzicht moeilijk te bewijzen. Laten we zeggen dat de opmerking over de winterhardheid van deze plant op gespannen voet met de praktijk staat.

Ik ken verschillende mensen die deze plant in het verleden hebben gekocht. Geen enkele plant heeft de winter overleefd. Opvallend detail: deze winters waren zacht tot zeer zacht met weinig vorst van betekenis. Ook op een ander tuinforum zijn de ervaringen met deze plant negatief. Planten die men in de winter in de tuin laat staan overleven het niet.

Ik denk dat Yvette deze plant dit jaar heeft gekocht. Ik zou haar volgend jaar nog wel eens willen horen over deze plant.

Dit soort planten wordt in klimaatgestuurde kassen opgekweekt en in bloei getrokken. Of ze tuinwaardig zijn is van ondergeschikt belang. Dat hoeft ook niet want de plant is bestemd voor de impulsaankoop. Uit onderzoek is gebleken dat 75% van de mensen die een tuincentrum bezoekt niet weet welke plant men gaat kopen. Als zij dan de ongekend grote bloemen van de Newbiscus zien is de verleiding erg groot om deze plant te kopen. Dat de plant de winter niet overleeft zal de kweker of het tuincentrum een zorg zijn. 'Een dode plant is een nieuwe klant' wordt door tuincentra vaak gedacht. En zo is de cirkel weer rond ....

Gegroet, de tuinprins

vr, 01/08/2008 - 19:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je krijgt hierdoor geen inspiratie om als tuinprins te starten met je tuin. Het is toch van der zotte om je steeds af te vragen of het wel echte winterharde vaste planten zijn die te koop staan bij de Tuincentra ? Ik betaal er keiharde eurootjes voor.

Ik laat mij niet ontmoedigen, ik ga nog verder ~~ en kijken wat er nog verder aan informatie te vinden is.
Anyway bedankt voor de info Tuinprins !
Gr.
Faja Lobi

zo, 03/08/2008 - 15:29
Hendrik Jan

Helemaal met de Tuinprins eens.
Dit is ook typisch een plant voor een impulskoper, want als je iets van tuinieren en/of planten weet, ga je haast automatisch aan deze plant voorbij. Een totaal onnatuurlijke plant met buiten proportionele bloemen (meestal weet je dan al direkt er geen sprake kan zijn van een goede winterhardheid).
Dit soort planten worden dan ook vaak met een behoorlijke marketing op de markt gepositioneerd, om gelegenheidstuiniers of beginnene tuiniers te verleiden/imponeren (in 'Blokkerachtige' tuincentrums).

zo, 17/08/2008 - 18:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo kenners,

Wij hebben deze Newbiscus,ook in 2007 gekocht en heeft van de winter gewoon in een planten bak buiten gestaan.
Toen we hem kochten was hij ongeveer 40 cm groot, met reusachtige bloemen.
We vonden hem prachtig, en inderdaad een impuls aankoop.

Maar dat neemt niet weg, dat deze nu inmiddels de winter heeft overleeft, en nu al ruim 130 cm is, en de bloemen staan op uitkomen.

Het heeft inderdaad niet heel streng gevroren, maar we hebben toch een paar nachten gehad van -13.

Dus wat is dan winterhard?

wo, 27/08/2008 - 00:37
puk55

Ook ik heb vorig jaar een Newbiscus Marvelous in de tuin gezet en tot 15cm
teruggesnoeid. En ja hoor hij heeft de winter overleeft[ niet echt koud
geweest?] Ik hebt nu een plachtige plant van 120 hoog, vol met knoppen en
iedere dag weer nieuwe bloemen. Ik hoop, dat hij deze winter weer overleeft!
Of is er een echt advies om hem binnen te zetten?

za, 20/09/2008 - 22:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Agnes
ik heb vorig jaar ook een newbiscus in de tuin gezet
in het voorjaar was hij helemaal verdwenen, maar is toen opnieuw uitgelopen en is inmiddels een flinke grote plant met veel mooie grote bloemen, dus kan hij wel tegen de winter

Onderwerp gesloten