Slechte groei Leilinde

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 08/09/2012 - 15:54
Barbara01

Slechte groei Leilinde

Wie kan mij helpen. Hebben achterin de tuin een Leilinde geplaatst volgens de regels(niet te diep , aarde vermengd etc). Nu hebben op dezelfde plek al eerder bomen gehad, die het ook al niet deden. 2x sierpeer en toen wij er kwamen wonen 2 bruine coniveren(dode). Ik heb met het plaatsen van de leilinde een groot gat gegraven en veel van de aarde(grijze zeeklei) verwijderd. Ik heb de boom in november geplaatst en zag dat op ongeveer 90 cm het grondwater zat. Nu zag ik dat de leilinde niet echt op gang kwam. Rond de leilinde zag ik met het natte voorseizoen dat er wat mosvorming was, blijkbaar een beetje vochtig aldaar. Er kwamen wel wat blaadjes maar hij wilde niet echt. Nu septemeber zijn er al blaadjes die bruin worden en ik denk dat het niet heel lang duurt voordat hij kaal wordt. We willen aldaar heeeeeel graag een leilinde omdat hij dan voor de blinde zijmuur van mijn buurman staat. Heb foto's bijgevoegd. Wie o wie heeft de oplossing?

Slechte groei Leilinde
za, 08/09/2012 - 16:16
Braze

Hoi Barbara .

dat is nietzo heel eenvoudig .
als de boom ernog maar heel kort in staat dan kun je hem eruit
graven en dan een filter maken van grove en fijne steen/tjes
en kleikorels voorvocht op eventueel dat is misschien een idee
maar dat geeft wel een enorme rotzooi .
proberen kan maar hoeft niet .

Gr

Braze .

zo, 09/09/2012 - 09:56
WiPe

Als je in (zee)klei de bodem goed los maakt en verbetert krijg je problemen wanneer je dat beperkt tot de plantput. Klei laat heel slecht water door. Als je die plaatselijk verbetert, dan wordt de bodem beter doorlaatbaar in de plantput, maar niet rond de plantput. Als het dan gaat regenen verzamelt het water zich in de plantput, waar het niet meer uit kan. Je krijgt dan een 'badkuipeffect' waarbij de plant bij regen met zijn voeten in het water komt te staan. Daar kunnen de meeste planten zeer slecht tegen.

Tweede probleem zou de plantdiepte kunnen zijn. Planten die in pot staan, worden vaak te diep in de pot geplant. dat is meestal geen probleem omdat de bomen wel aan voldoende zuurstof kan geraken. Maar als je ze dan plant met de bovenkant van de pot gelijk met de bodem, staan ze te diep. Bij planten in pot moet je de bovenkant van de potgrond voorzichtig verwijderen tot je de wortelhals (de wortelhals is de basis van de stam, waar de stam overgaat in de wortels) vindt. De wortelhals moet gelijk met het maaiveld zitten.

Te diep planten kan ook bij kluitplanten voorkomen.. Als de kluitlap wat hoog geknoopt is en je plant de boom met de 'kluit' net onder de grond, dan kan de plant te diep staan. Als je de boom plant moet je de kluitlap voorzichtig los maken zodat de bovenkant van de wortels zichtbaar wordt. Je kan dan goed de juiste plantdiepte bepalen. Als de kluitlap dan los is, kun je naar beneden plooien zodat die de wortels niet meer hindert.

Te diep planten en natte voeten zorgen allebei voor zuurstofgebrek aan de wortels zodat de plant slecht aanslaat en zelfs dood gaat.

Onderwerp gesloten