Taksterfte bij Sophora japonica 'Pendula'

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 28/11/2012 - 02:15
Draco

Taksterfte bij Sophora japonica 'Pendula'

Dit jaar zie ik al vroeg taksterfte in deze treurvorm van de honingboom. Van het jonge eenjarige hout gaat meestal een flink deel verloren tijdens de winterrust, zodat er in het voorjaar het nodige snoeiwerk moet gebeuren om 't boompje te fatsoeneren. Het is opvallend dat er nu in de herfst al veel dood hout in zit. Desalniettemin maakt de boom een vitale indruk gelet op de meterslange scheuten die zich in de zomer ontwikkelen.
Is het normaal dat deze kreupelvorm zoveel taksterfte heeft, of kan het zijn dat de groeiomstandigheden daar debet aan zijn (grondsoort zeeklei)?
Ik heb sinds kort de variant Sophorainfo-icon japonica 'Flavi-rameus', voorlopig nog in een kuip, die dit probleem vooralsnog niet toont.

Taksterfte bij Sophora japonica 'Pendula'
wo, 28/11/2012 - 12:37
WiPe

Ik zie dat probleem wel vaker opduiken bij Styphnolobium japonicum 'Pendulum'. Dat zou een schimmelaantasting zijn, maar de precieze naam ben ik alweer vergeten. Op zware en vochtige gronden heeft de plant er meer last van dan op droge grond.

wo, 28/11/2012 - 20:26
Draco

Ho ho 'Styphnolobium' is dat de huidige geslachtsnaam, daar moet ik dan eerst eens in oefenen. Gelukkig is de uitspraak eenvoudiger dan de schrijfwijze. Hoe dan ook, schimmel of iets anders, ik hoop dat de hergroei volgend jaar weer als vanouds is. De vele snoeiwonden vergroten de kans op aantasting door schimmels of ander ziekteverwekkers.
Ik dacht in tweede instantie aan de mogelijkheid dat zo'n genetisch kreupele vorm van onnatuurlijk omlaaggroeiende takken de versnelde afsterving veroorzaakt. Immers de plant wil omhoog maar mist de benodigde eigenschap. Vervolgens komen elk nieuw seizoen de hoogstgelegen knoppen tot ontwikkeling.

do, 29/11/2012 - 10:03
WiPe

Het zou inderdaad kunnen dat die afwijkende groeivorm invloed heeft. In ieder geval kan de boom er wel mee leven; of beter gezegd: ik heb er nog nooit eentje aan zien dood gaan.

Als je die takken wil wegknippen, dan snoei je best niet in het levende hout, voor de reden die je daar zelf op geeft. Als je snoeit in het dode hout speelt dat echter niet omdat de boom die afgestorven tak al heeft afgegrendeld.

do, 29/11/2012 - 15:50
Draco

Ik probeer inderdaad niet in het levende hout te snoeien, ook omdat in het voorjaar pas duidelijk wordt waar de plant gaat uitlopen. Dit is hoogst zelden aan de periferie van het eenjarige schot en meestal op enthoogte. Bedankt voor het advies Wipe.

Onderwerp gesloten