Teucriumhaagje?
#1
zo, 01/01/2012 - 19:37
Teucriumhaagje?
Ik ben van plan om een laag smal haagje van 40/50 cm hoog te plaatsen (volle zon, humusrijke veengrond). Geen Buxus, Lonicera nitida of Ilex crenata, die heb ik al genoeg in de tuin. Ik dacht aan Teucrium. Maar welke soort is daar het meest geschikt voor. Ik zal dan wat kalk moeten geven denk ik. Heeft iemand ervaring met Teucrium als haagje of heeft iemand een ander idee? Liefst groenblijvend.
Op veen? Ook vrij nat? dat lijkt me geen goed idee:
Teucrium chamaedrys var. compactum, is denk ik het meest geschikt als haagje maar, wil beslist volle zon en niet te voedzame, doorlatende grond, denk ik en inderdaad enigszins kalkrijk.
Aardig is (denk ik) ook een compacte lavendel, geschikt is: Lavandula angustifolia 'Brabants Lust' (omdat deze itt andere lavendel, voor zover ik die ken, ook uit de grond nieuwe scheuten geeft).
Andere optie: Santolina chamaecyparissus 'Compactum (zilvergrijs, bladhoudend)
Deze drie willen hetzelfde.
Op veengrond zou je kunnen denken aan een haagje van een leuke, compacte Leucothoe, maar niet in volle of middagzon! Pernettya mucronata zal ook wel gaan, wil je bessen, dan moet je op zoek naar een schaars verkrijgbaar mannelijk struikje. Maar zou ik niet teveel knippen, dan wordt het een mager gedoe.
Zelf heb ik een laag haagje van Osmanthus heterophylla en dan een Japanse naam die ik vergeten ben. Dat is een bont(geel gemarmerd) groenblijvend haagje. misschien schiet mij nog wat te binnen. Buxus wil trouwens ook veel kalk en dat gaat goed? Succes.
Sjon Kootwijk
Bedankt voor je uitgebreide antwoord.
Ik heb geen overdreven natte veengrond, zeker niet op de plek waar het haagje moet komen, dat is rondom een rond perk (ongeveer 5 meter doorsnee) dat iets verhoogd ligt.
Ik denk dat je Osmanthus heterophyllus 'Goshiki' bedoelt. Die vind ik beter geschikt voor een iets hogere haag en niet voor zo'n lage rand van 40 cm.
Over Santolina en Lavendel zal ik eens gaan nadenken, maar omdat het zo een lange rand is lijkt me het grijze blad niet zo mooi.
Leucothoe vind ik prachtig, maar kan inderdaad niet tegen de volle zon en is niet helemaal betrouwbaar winterhard.
We piekeren verder.
Je hebt ook lavendel soorten die groen blad hebben....
Ik heb de soort hidcote staan en die is erg mooi als ie bloeit...
Zou Gaultheria shallon iets zijn voor die plek? Of anders, een laagblijvende Euonymus?
Ook Ilex meservae is een goede mogelijkheid.
Gaultheria Shallon en Euonymus fortunei daar heb ik ook aan gedacht, maar die zijn niet mooi smal en strak te snoeien.
Ilex meserveae vind ik meer iets voor een wat hogere haag.
Maar in ieder geval bedankt voor het meedenken.
Er zijn wel Euonymus-rassen die zeer geschikt zijn voor een laag haagje. Ik ken er 3 met rechtopgroeiende takken met smalle blaadjes. Een heb ik eens geplant bij iemand die geen buxus wilde en toch wintergroen. Daar zat wat wit in, maar niet veel. Ik denk dat er 'argentomarginata' in een lange naam zat. Je hebt ook de geheel groene, een vrij donkergroen, glanzend. Kleur groen zal die van taxus benaderen.
Niet groenblijvend, maar wel een mooie herfstkleur: dwergberberissoorten. De bekendste is denk ik B. thunberigii 'Purpurea Nana, , zoiets.
Trouwens...een zijpaadje van mij. De gewone groen B. thunbergii, de soort dus. Wordt m.i. ten onrechte gezien als louter parkstruik of heg. Met de hangende takken, prachtige herfstkleur plus kleine rode bessen, vind ik struik zelf heel sierlijk.
Ik wil ook graag Sarcoccocca hookeri en humilis noemen. Maar strak zal je dat haagje niet echt krijgen.
Dat is wel te doen met Hedera helix 'Arbori Compactum' zoiets. Ik heb niet geheel juiste Latijnse naam paraat. In de familie Cotoneaster zijn ook vrij onbekende dwergen te vinden die ik nooit als laag haagje heb gezien, maar misschien wel geschikt zijn. Ook de familie Cotoneaster zit een beetje in het verdomhoekje/