Vervanging Kastanjeboom
#1
di, 15/08/2006 - 22:53
Vervanging Kastanjeboom
Hi,
Onze Paadenkastanje heeft de bekende bloedingsziekte en zal dus t.z.t. vervangen moeten worden. Aangezien de ziekte besmettelijk is, is het plaatsen van een nieuwe kastanje geen optie.
Wij zijn op zoek naar een goed alternatief d.w.z. een boom met ongeveer dezelfde omvang, lengte en vorm. Verder zou het prettig zijn als de boom (in verhouding tot de kastanje) wat minder rommel op ons terras zou veroorzaken.
Iemand goede tips?
Er is bijna geen gemakkelijker afval dan het blad van een kastanje; zo opgeruimd. De meeste boombladeren en zaden zijn lastiger te verwijderen, zoals bij een berk of een els.
Een tamme kastanje is misschien een optie?
Allereerst bedankt voor de snelle reactie!
Het blad van de kastanje is inderdaad snel weg maar bij het uitkomen van de bloesem vallen eerst de plakkerige omhulsels op het terras gevolgd door een zee aan witte bloesem Vervolgens uiteraard de kastanjes (en hun bast) en tenslotte de bladeren. In vergelijking tot onze notenboom dus echt veel meer werk.
Hoe zit dit met de tamme kastanje? Deze kan trouwens de bloedingsziekte niet krijgen toch?
Ik dacht van niet.
Zou ook gaan voor de tamme.
Zou geen esdoorn nemen; die geeft pas veel troep!
tamme kastanje krijgt die ziekte niet en is ereg mooi,zou ik doen!
of een catalpa,ook al zo mooi
Geeft de tamme kastanje in Nederland ook vruchten en kan er rondom een terras aangelegd worden?
Jazeker geeft ie vruchten; het resultaat zal afhangen van de zomeromstandigheden.
De Tamme kastanje is een prachtige boom voor in de tuin. Geeft wel veel schaduw en veel bladval. Onze kastanjeboom (een jaar of 30 schat ik) gaf vorig jaar 2 emmers dikke kastanjes. Oude exemplaren kunnen echt imposant zijn.
Een gewone es kan ook mooi zijn in de tuin, die heeft wel goede grond nodig om goed te groeien.
Een tamme kastanje geeft juist ontzettend veel rommel. Denk maar aan de stekelige bolsters. Sommige mensen hebben een hekel aan de geur bij bloei.
Ik zou gaan voor een tulpeboom, of een paulownia. De laatste is erg snelgroeiend en geeft snel schaduw, en daarbij wonderschoon (bloei en groot blad).
Te groot geworden? radicaal knotten, en wat je dan krijgt is helemaal spectaculair. De boom groeit dan in een seizoen volledig terug met gigantische bladeren (bij mij 75 cm doorsnee).
Er zijn ook grootbladige magnolia's. Google eens op magnolia acuminata, hypoleuca, tripetala of macrophylla.
Bij het terugplanten van een nieuwe boom dient U er rekening mee te houden dat lang niet alle bomen in een verharding kunnen staan. Waarom is het assortiment laanbomen beperkt? Juist, daarom. Magnolia hypoleuca is een prachtige boom maar houdt niet van een verharde standplaats. Volgens mij geldt dit ook voor de Paulownia (al weet ik dit niet helemaal zeker).
Ik zou kiezen voor de gewone es (Fraxinus excelsior). Dit zijn gezonde bomen, weinigeisend en verdragen verharding goed. Bovendien geven ze weinig troep en groeien redelijk snel. (Tussen twee haakjes en voor alle duidelijkheid: een es [Fraxinus] is wat anders dan een esdoorn [Acer])
Gegroet, de tuinprins
Sorry, niet aan gedacht.
Heb geen ervaring met verharde standplaatsen.