Welke haag?
#1
ma, 31/08/2009 - 18:06
Welke haag?
Samen met de buren, ga ik een haag planten. Graag wil ik van een expert weten welke haag het meest geschikt zou zijn. De bedoeling is privacy door elkaars huizen niet direct zichtbaar te laten.
1. Beide huizen zijn 9 meter hoog, dus de haag moet tenminste zes meter hoog kunnen worden.
2. Moet het hele jaar door dicht blijven (maar hoeft niet groen)
3. Moet een snelle groeier zijn. Wij willen iets van 2 tot 3 meter hoog kopen, maar hij moet vrij snel zes meter worden
4. Moet niet te breed worden, anders houden wij te weinig tuin over.
Hij zal vool in de zon liggen. Wij overwegen een beukenhaag, laurierhaag, ligusterhaag of taxus
Hij wordt op zandgrond geplant
Graag jullie mening
met vriendelijke groet
C
Mijn voorkeur zou uitgaan naar de Fagus sylvatica, de beukenhaag.
Turf omspitten in het plantgat, voor het planten, dan zouden ze het gewoon moeten doen.
Taxus zou ik niet doen, deze groeit erg langzaam, en is dus oko duurder in aanschaf.
6 meter is behoorlijk hoog, wil je dat snel kunnen bereiken dat wordt het toch een Cupressocyparis (x) leylandii.
Een Leylandii wordt wel veel snoeiwerk, zeker 2 maal per jaar EN ECHT NIET EENS EEN JAAR OVERSLAAN.
Een haag van 6 meter zal voor zijn stabiliteit toch ook in de breedte een redelijke omvang krijgen.
Krijgt de haag aan beide kanten genoeg zon/licht, anders heeft de een een mooie dichte haag en de ander een behoorlijk lelijker haag.
Taxus is in aanschaf kostbaarder en het duurt een tijdje voordat deze de 6 meter haalt, maar op den duur is juist die langzame groei een zeer groot voordeel, de Taxus kan ook terug worden gesnoeit tot in het oude hout en is echt ijzersterk (gaat minmaal een levenlang mee). Vergt het minste onderhoud.
Volgens mij heb je met een 3 meter hoge haag al een behoorlijk hoge haag.
Dan is ook een ligusterhaag mogelijk, heel goedkoop, moet je wel klein kopen, maar groeit hard en dan 3 tot 5 maal per jaar snoeien (kan ook goed worden teruggesnoeid).
Ook is dan mogelijk Fagus sylvatica, beukenhaag (BladHoudend) of Carpinus betuluseen, haagbeuk (niet bladhoudend).
Zie voor goede informatie:
https://tinyurl.com/y5d57nq2
Een hele mooie is Thuja occidentalis 'Smaragd', deze soort heeft een zeer mooie lichtgroene kleur en groeit heel mooi dicht, groeit langzamer dan de standaard soort.
Koop wel bij een betrouwbare kweker of een ECHT betrouwbaar tuincentrum, waar bij de leylandii, Taxus en Thuja tijdens de kweek meerdemalen rondom zijn gestoken EN ook onder de wortel, zodat er een goede gezonde wortelgestel ontstaat.
Wat je nu ook vaak ziet is een afscherming door een stevig hekwerk, dat wordt beplant met Hedera (klimop). Voordeel is dat het nauwelijks in de breedte groeit.
Zes meter hekwerk is wel hoog en kostbaar, maar technisch uitvoerbaar. De meeste gemeentelijke bestemmingsplannen staan dergelijke hoogtes evenwel niet toe. Voor een afscherming is 2 m doorgaans standaard en ik vraag me af of die beperking niet evenzeer geldt voor de hoogte van een haag. Gaan de buren vervolgens verhuizen, dan krijg je met de nieuwe buren misschien problemen over de hoogte van de erfscheiding.
Met 2 meter is een hekwerk ook nog in verhouding, bij een hekwerk met klimop van 6 meter hoog is de verhouding totaal zoek (klopt estetisch echt niet meer, volgens mij natuurlijk).
Als je kiest voor een hekwerk met klimop, dan zou ik dit niet kant en klaar kopen, je betaald veel te veel voor wat je krijgt (enkele klimopplantjes die zo recht mogelijk omhoog zijn gevlochten (want het moet gelijk wat lijken en zijn prijs waard zijn).
Plant dan zelf de klimop vlecht de basis en snoei gelijk, en snoei het eerste jaar nog eens voor een tweede maal, het tweede jaar nog eens snoeien en vlechten en het hekwerk is dicht.
Ik heb zelf een zwart gecoat/gegalvaniseerd dubbelstaafmathekwerk laten plaatsen (leverbaar in stappen van 20 cm tot ± 250 cm hoogte) met ronde palen op (maximum)afstand van 250 cm. Dit materiaal is zeer duurzaam en sterk en laat zich makkelijk begroeien met klimplanten. Vergelijkbare constructies zijn van al dan niet gegalvaniseerd ijzervlechtwerk.
Groet,
Draco
beuk lijkt me dan het beste, de meeste gebruikte zijn de fagus sylvatica en carpinus betulus,waarbij de laatste sneller groeit als de fagus.
wel is het scheren van de hagen noodzakelijk om hem in vorm te houden.
ik zou taxus zowiezo afraden
Carpinus betulus is geen beuk, maar haagbeuk. De wens is dat hij ook 's winters dicht moet zijn, en dat is bij haagbeuk minder dan bij beuk. Haagbeuk is wel mooi smal te houden.
Deze zou ook nog kunnen Cupressocyparis leylandii '2001' dit is een nieuwe soort, mooi groen, groeit iets minder snel dan de gewone leylandii, hoeft bij aanplant niet te worden ondersteund en blijft redelijk SMAL.