wilg rot?

27 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 22/03/2010 - 12:32
Dixie

wilg rot?

Hallo, wij staan met een oude en dus zeer grote wilg (boomvorm ca. 15 m hoog). Nu blijkt dat de boom binnenin helemaal hol is. Gaat de boom hieraan stilaan kapot en is hij een gevaar om uit te waaien (en een heleboel kabels mee te sleuren)? Wie kan hierop uitsluitsel geven. Ik zou hem liever niet kappen maar ik zou hem ook niet graag op mijn dak krijgen...

ma, 22/03/2010 - 13:44
Polplastron

In principe zijn holle bomen niet minder stevig dan die met een nog volle stam. Je hoeft er dus in principe niets aan te doen. De holte in de boom kan een goede schuilplaats bieden aan allerlei dieren en is dus vanuit ecologisch oogpunt zeer interessant.

Oude wilgen worden wel vaker hol en krijgen zo een eigen waardevol karakter. Ik zou hem dus zeker laten staan.

Groetjes,

Pol

P.S.: Misschien kan je eens een foto posten zodat wij kunnen zien hoe erg het gesteld is of hoe mooi het wel is!

ma, 22/03/2010 - 13:46
monet

Ja, als de binnenkant hol is is de boom dood. Maar beter een expert laten kappen. Die kan zekerheid geven en zo'n boom kappen is geen kinderspel. Als je niet weet wat je doet kan hij makkelijk de verkeerde kant opvallen.

ma, 22/03/2010 - 15:36
birdwatcher

Monet ga hier nu geen onzin verkopen dat een boom dood is als de binnenkant rot is,nog nooit een holle boom gezien?

ma, 22/03/2010 - 15:43
Dixie

Neen, dood is ie allerminst. Hij is natuurlijk niet plots hol en ondanks zijn laatste drastische knotbeurt enige jaren terug is hij vandaag terug een serieuze boom! Net omwille van het feit dat het een grote boom is die binnenkort terug volop in blad staat maakt het mij wat ongerust dat hij misschien wel eens zou kunnen omwaaien. Dirk

ma, 22/03/2010 - 15:59
birdwatcher

het knotten is vm de reden van het hol worden,omwaaien is idd. een risico.
opnieuw knotten misschien een oplossing om nog enige jaren van de boom te kunnen genieten.
groet Dirk.

ma, 22/03/2010 - 16:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er is vorig jaar toch ook een hoop te doen geweest om de oude kastanjeboom bij het Anne Frank huis. Dat was dus ook een oude boom waarvan men dacht hij wel eens kon omwaaien en wie dan wettelijk aansprakelijk zou zijn voor de schade aan het omliggende. Toch las ik net dat de 150 jaar oude boom voorlopig nog blijft staan.

ma, 22/03/2010 - 18:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Maar dat heeft erg veel geld gekost, wat de boom op zich beslist niet meer waard is.

ma, 22/03/2010 - 19:20
D_SDennis

En wie ben jij - met alle respect, ik bedoel het niet kwaad - om vast te stellen dat de boom het niet waard is? Er zijn zoveel mensen die zeggen ik denk dit en ik denk dat maar niemand kan een echte onderbouwing geven voor dergelijke uitspraken. Dat de boom het niet waard is, is jouw stelling, maar aanhangers van Anne frank hebben er misschien nog wel een veelvoud voor over. Wat een boom waard is, is haast niet uit te drukken. In geld? In waarde voor de natuur? In waarde voor het straatbeeld? In waarde voor cultuurhistorie? Een boom is veilig of hij is het niet en het is aan de boomeigenaar om te beslissen wat hij of zij er mee doet. Een stellage om die boom? Tsja, er zijn bomen waar ik dat niet bij zou doen, maar blijkbaar zijn er mensen die er alles voor over hebben om deze boom te houden. Want zonder stellage was de kans groot dat hij zou afbreken als gevolg van rot in de stamvoet en stam. Net als de boom in dit topic. Natuurlijk is de boom niet dood als hhij hol is. Een boom leeft'alleen aan de buitenkant en het kernhout is levenloos. maar ongevaarlijk/ Ik zou dat niet durven zeggen zonder nadere beschouwing van de boom. Rot in wilgen gaat over het algemeen erg snel en vroeg of laat heb je een afgebroken boom in de tuin. Dit moet je niet onderschatten. Dus eigenaar, je bent aansprakelijk voor de schade als jij nu weet dat ie hol is en als de boom afbreekt en misschein wel iemand verwond of erger. Dus als je graag de boom wilt behouden, laat een expert er naar kijken en beslis dan wat je wil. Ik ben gek op bomen, maar veiligheid boven alles, toch?

ma, 22/03/2010 - 21:38
Polplastron

Ik herhaal dus mijn standpunt: een holle boom is niet per definitie minder stevig dan een volle . 't Is het principe van een holle buis: niet de kern, maar de randen maken de stevigheid. Je ziet dit principe terug in veel planten; voorbeeld bamboe. Bij een een bamboestengel is de buitenkant hard, de binnenkant is zacht. Toch is bamboe erg stevig.

Dit principe is niet anders bij je wilg. Hij is waarschijnlijk nog altijd even stevig. Laat eventueel eens expert kijken of plaats eens een foto op dit forum.

Groeten,

Pol

ma, 22/03/2010 - 22:10
D_SDennis

Ja Pol, je hebt gelijk, een holle structuur is erg sterk. Maar voor bomen geldt dat er grenzen zijn. En je kunt niet van afstand zeggen dat dat voor die boom dus veilig is. Dan geef je de eigenaar een onterecht gevoel van veiligheid. Deskundige controle is dus het advies. Nu kan er misschien nog voldoende restwand aanwezig zijn, maar volgend jaar wellicht niet. De meeste schimmels, deze zijn immers verantwoordelijk voor de ontstane stamrot, veroorzaken erg snel uitbreidende rot in wilgenhout. Helemaal mee eens dat je geen paniek moet zaaien als er een holte aanwezig is, maar voorzichtigheid is geboden. En natuurlijk zijn holten zeer waardevol voor allerlei dieren. Alleen al om die reden kan het interessant zijn de stam te handhaven maar bijvoorbeeld de kroon flink in te korten. Dit is niet altijd even goed voor de boom, maar als de veiligheid in het geding is, is dit een eventuele tussenoplossing.

di, 23/03/2010 - 19:25
WiPe

Zonder een gedegen onderzoek door iemand die bekwaam is ter zake is het niet mogelijk daar een realistische uitspraak over te doen.

Als je het zekerheid wil zal je dus je boom moeten laten controleren door iemand die ter zake opgeleid is en voldoende ervaring heeft. Dan kan die ook - als dat nodig moest zijn - ook maatregelen voorstellen moest die boom niet veilig zijn.

wo, 24/03/2010 - 19:11
Hendrik Jan

Ik zou heb (laten) kappen of eerst een expert laten komen kijken, 15 meter hoog is niet niks, en ik hen hier in Noord-Holland echt wel grote gescheurde wilgen gezien.

wo, 24/03/2010 - 19:57
bomensnoeier

maar dat zijn meestal ook slechte aanhechtingen/plakoksels die uitbreken

en als de boom ooit een keer geknot is moet je dat periodiek blijven herhalen aangezien die nieuwe uitlopers niet zo stevig vastzitten als normale takken dan is het ook geen probleem dan de boom hol is

en wat betreft discussie anne frank boom die is aangetast door dikrandtonderzwam en honingzwam zoek maar ff op wat die doen ?
dus zoiezo binnen nu en 10 jaar hangt er een bijna dooi of geheel dooie boom is de stelling. en of dat nou mooi is :S

do, 25/03/2010 - 11:34
Dixie

Ik wou gisteren een foto plaatsen maar ben het dan toch vergeten. In alle geval: er zit een gat in de boom, gemaakt door een specht denk ik. En op die manier heb ik kunnen zien dat er binnenin enorm veel plaats was (er gaat een volledige borstelsteel in).

do, 25/03/2010 - 20:56
D_SDennis

Oeps, Dixie, haast is geboden.....

zo, 28/03/2010 - 05:00
Python1982

ik ben boom chirurg, een holle boom is niet stevig,waarom niet een boom moet zijn eigen gewicht kunnen dragen, een boom die hol is waait niet gouw om omdat hij hol is maar vergaat onder zijn eigen gewicht, dat houdt in op het moment dat hij weer in blad komt en steeds holler word zijn gewicht niet meer kan tillen en scheurt (stort in elkaar)een boom die aan het rotten is van binnen uit gaat uit einderlijk dood zoals een beuk (Fagusinfo-icon sylvatica) eik (Quercusinfo-icon robur) dat zijn voorbeelden, deze bomen kunnen heel oud worden het zijn harthout soorten dus ze doen er ook langer over om weg te rotten, hier hebben we het over een Salixinfo-icon alba denk ik deze boom soort word altijd hol van binnen en scheurt uit maar niet te min hij overleeft alles als ik een foto zal zien kan ik een oordeel geven maar ik denk dat je hem moet knotten afzetten op 2.30 meter hij loopt weer uit met medere takken,

daarom wil ik een foto zien maar ik zeg knotten dan hoef je hem niet te kappen en hij leeft verder is wel wennen van 15 meten naar 2.30 maar hij is nog wel.

expers zeggen altijd kappen, het kappen van grote bomen op moeilijk plaatsen kost al gauw 2000 euro en hol is gevaarlijk zeggen ze dan.

hier was er een mening verschil over de anne frank boom, die boom kon niet meer tot spijt van iedereen maar ook een boom heeft niet het eeuwige leven maar zijn nazaten zijn ook belangrijk, anne frank heeft nooit haar nazaten kunnen tonen deze boom wel. daarom is het belangrijk dat deze farmilie boom voortleeft.

zo, 28/03/2010 - 12:05
WiPe

Ik moet jou teleurstellen maar de inzichten op het vlak van bomen zijn twintig jaar gelden dusdanig drastisch veranderd dat zelfs de naam van het vak veranderd is. Boomchirurgie verwijst naar een manier van werken die erg voorbij gestreefd is en die voor bomen zelden iets goeds betekend heeft.

Wat dat rotten van binnen uit betreft zou ik je toch willen aanraden om eens goed te bestuderen wat A. L. Shigo gepubliceerd heeft over CODIT (Compartimentalisation Of Decay In Trees). Kort komt het er op neer dat bomen aantastingen afgrendelen waardoor rot zich niet kan verspreiden. Daarbij is vooral afgrendelingszone vier heel belangrijk omdat die er voor zorgt dat rot zich niet kan verspreiden van het oude naar het nieuwe hout. E zijn schimmels die deze afgrendelingszone kunnen doorbreken, maar die kan ik niet determineren aan de hand van wat op dit forum over deze boom is geschreven.

zo, 28/03/2010 - 12:33
Hendrik Jan

@Wipe
Ik vind dit behoorlijk neerbuigend en arrogant en met je argumentatie, blijft wat Python1982 aandraagt gewoon overeind. We hebben wel te maken met een boom van 15 meter hoog.
En als er in de loop van de tijd ENKELE inzichten veranderen,

zo, 28/03/2010 - 12:57
ylona

Moeilijk vak zeg. Dat een aantal mensen met allemaal veel kennis van zaken het toch behoorlijk oneens kunnen zijn met elkaar. Dit is een leerzame topic.

zo, 28/03/2010 - 15:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het komt erop neer dat er gewoon een expert bij moet komen.
Die kan de situatie beter inschatten dan wij hier op het forum.
Die kan ook aangeven wat de risico,s zijn.
Die expert moet ook elke 5 jaar een herhalingscursus doen om up to date te blijven.
Daar wordt ook Shigo behandeld.
Een expert is b.v een boomveiligheidscontroleur.

zo, 28/03/2010 - 17:50
D_SDennis

Boomchrirugie is inderdaad een verouderde term. Maar nog wel een veel gebruikte. Inderdaad zijn de inzichten de afgelopen twintig jaar behoorlijk veranderd. Dagelijks heb ik te maken met problemen die zijn ontstaan na het uitvoeren van dergelijke ingrepen in het verleden. Maar feit is dat een holle boom niet per definitie zwakker is, maar daar is al het nodige over gezegd in dit topic. Hoe omvangrijk de holte is bepaalt uiteindelijk of de boom kan afbreken of niet. Daar worden normen voor gehanteerd. Maar uitsluitend een expert kan deze normen toepassen omdat we het hebben over natuurproducten en een norm alleen niet voldoende is. Welke schimmel in een boom aanwezig is bepaald inderdaad de snelheid van de rot bij een bepaalde boomsoort. Maar sommige schimmels gaan juist erg langzaam in wilgenhout, terwijl in beuken sommige schimmelsoorten juist extreem snel om zich heen kunnen grijpen. Iemand die denkt de waarheid in een bericht te kunnen samenvatten, moet zijn huiswerk opnieuw doen. Ik ga dat ook zeker niet doen. Knotten van de wilg? Is fysiek mogelijk, maar de kans is zeer groot dat de boom meteen afsterft. Waarom? Echte knotwilgen worden al van jongs af aan geknot en als je een 15 m hoge boom ineens van zijn kroon ontdoet, dat is vragen om problemen. Uitzonderingen daargelaten dat soms de boom toch in leven weet te blijven. Wilgen dan, want menig andere boomsoort sterft onherroepelijk af.

Wipe, jouw antwoord is inderdaad kort door de bocht. Mee eens wat je schrijft over de manier van werken, maar niet alles wat boomchirurgen doen (voor diegenen die zich zo nog willen noemen) is slecht voor een boom. Uiteraard is er een kentering geweest nadat Shigo zijn kennis wereldkundig maakte en daarmee konden een hoop 'chrirurgische' ingrepen voortaan achterwege blijven. Helaas is niet iedereen daar mee bezig en dat kost veel bomen onnodig leed. Wat je verder schrijft over afgrendelen geldt niet voor dood hout, ofwel het kernhout. Hoewel kernhout bij sommige soorten een stof bevat die bij aanraking met zuurstof ook een soort afgrendeling teweegbrengt, is dit slechts zeer zwak. Alleen levend hout kan de door jouw genoemde zone 4 maken. Bij deze wilg heeft de rot zich allang verspreid in het kernhout. En zoals je weet - en schrijft - zijn houtparasitaire schimmels prima in staat om deze afgrendelingszones te doorbreken. En terecht is het nodig om te weten welke schimmel aanwezig is om ook maar iets te kunnen zeggen over het verdere verloop bij deze boom.

Maar zoals je weet maakt een boom ieder jaar een jaarring aan - levend hout dus-. maar ook ieder jaar wordt een jaarring aan de binnenzijde van de boom levenloos. Iedere boom bestaat dus uit slechts een 'dunne' levende wand waarachter zich alleen levenloos kernhout bevindt. Natuurlijk is de dikte van de laag bij de ene boom veel dikker dan bij de ander. Maar als al het levenloze hout is opgevreten door schimmels kan het zo zijn dat de resterende restwand levend hout echt te zwak is geworden om de boom niet af te laten breken. Dit is echt soort afhankelijk, zowel boomsoort als schimmelsoort. En afgrendelen of niet, houtparasitaire schimmels zijn er genoeg en maken dan korte metten met de boom. ALs je geluk hebt is de boom zo gezond dat hij net zulke dikke jaaringen aanmaakt als dat er aan de binnenkant wordt weggevreten. maar als je ook nog een schimmel hebt die de bast aantast, dan.......ja, ik hou op. nogmaals, een goed advies kan pas gegeven worden als je alles weet en vooral de situatie gezien hebt. En dan ook nog alleen door de ogen van een expert. Dus niet iemand die iedere vijf jaar een VTA-opfriscursusje doorloopt, maar iemand die jaren ervaring heeft met het beoordelen van bomen inclusief het bedienen van alle moderne onderzoeksapparatuur. Een boomveiligheidscontroleur is iemand die problemen kan vaststellen, maar nog niet een oordeel kan vellen over de veiligheid en toekomst van de boom of verloop van schimmelaantasting. Uitzonderingen met die vele jaren ervaring natuurlijk daargelaten....

zo, 28/03/2010 - 18:05
Hendrik Jan

TOP!
Ik weet niet zo veel meer....
Je vak?

zo, 28/03/2010 - 18:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

D_sdennis:
Dit is inderdaad top

Ik heb deze cursus gedaan, maar ik voel mij zeer beslist geen expert.

zo, 28/03/2010 - 18:50
WiPe

Toch nog een opmerking: afgrendeling gebeurt inderdaad in het levende hout en niet in het kernhout. Of beter: de eerste drie afgrendelingszones worden in het spinthout gevormd. (respectievelijk in de houtvaten, de jaarringen en de houtstralen). Afgrendelingszone 4, de barrièrezone wordt in het cambium gevormd, dus buiten het spinthout.

Ik wil gerust stellen dat ik kort ben geweest in mijn reactie, maar stellen dat bomen steeds holler worden en wilgen altijd hol worden gaat m. i. gewoon voorbij aan de manier waarop bomen met aantastingen omgaan. En het lijkt me dat dat altijd al de grote tekortkoming van de boomchirurgie is geweest.

zo, 28/03/2010 - 18:55
D_SDennis

Ik zit al tien jaar onder andere in het boomadvieswerk. Ik ben gecertificeerd boomveiligheidscontroleur en gecertificeerd European Tree Technician. Maar nog steeds durf ik mijzelf geen specialist te noemen. Over bomen is namelijk zo ontzettend veel te vertellen, te onderzoeken, te leren enzovoort, ik leer nog iedere dag bij. Dat heeft niets met bescheidenheid te maken, maar met realiteit. Maar ik mag op professioneel vlak mensen die met bomen te maken hebben adviseren hoe we in ieder geval kunnen voorkomen in aloude valkuilen te stappen. Moge daardoor meer bomen een goed leven leiden! Voor de goede orde: de gemiddelde stadsboom leeft nog geen dertig jaar!. Terwijl de meeste bomen vele malen ouder kunnen worden. En er zijn zoveel mensen die denken dat wij in het korte tijdsbestek dat wij een boom zien of beoordelen, wel even kunnen zeggen hoe het met de boom zit en hoe lang die nog wel niet kan leven. Maar heel veel mensen laten zoveel belangrijke aspecten buiten beschouwing! Was het maar zo eenvoudig......(de reden waarom ik in dit vak ben blijven hangen omdat het zo buitengewoon interessant is!)

zo, 28/03/2010 - 18:56
D_SDennis

wipe: mee eens!

Onderwerp gesloten