wortels van berk weghalen
#1
zo, 07/04/2013 - 19:55
wortels van berk weghalen
Hallo,
Wij zijn met een tuinrenovatie bezig.
Alles is eruit gehaald behalve onze berk die in het midden van de tuin staat.
Nu zijn we erachter gekomen dat een aantal wortels van de berk flink gegroeid zijn. Vooral op de plek waar gras gezeten heeft.
Nu gaan we het geheel met witzand ophogen en de hele tuin bestraten behalve een kleine cirkel(1m4)om de boom niet zodat de boom daar zijn vocht vandaan kan halen.
De wortels die te hoog liggen (zelfs na ophogen met witzand) willen wij wat gaan wegsnijden/schaven zodat de bestrating erover gelegd kan worden.
Nu de vraag: is dit te heftig voor de boom? (kan hij doodbloeden)
en vraag 2: komen de wortels snel weer omhoog groeien als er bestrating overheen ligt.
Graag jullie mening.
Je berk zal niet doodbloeden als je zijn wortels wegsnijdt/afschaaft.
Tot zover het goede nieuws.
Bomen hebben hun wortels nodig voor opname van water, mineralen en lucht uit de bodem; voor de stabiliteit en voor de opslag van hun reserves. Kruin en wortelpruik staan in verhouding tot mekaar. Een grote boom zal dus een grotere wortelmassa hebben dan een kleinere boom. Je kan met andere woorden niet zomaar de wortels van een boom wegkappen zonder dat de boom daar hinder van zal ondervinden. Die hinder kan gaan van het afsterven van takken, inrotten van de wortels, omvallen van de boom tot het volledig afsterven. Als de boom het redt is de kans meer dan reëel dat de wortels de verharding effectief zullen gaan opduwen, zeker bij berk omdat die sowieso al erg oppervlakkige gestelwortls heeft.
Bovendien is het openingetje (1,4 m) dat je laat voor de boom echt veel te klein.
Als je de boom op een kwalitatieve manier wil behouden kun je best het terras verharden in bomenzand. Dat is een eentoppige mengsel dat zowel geschikt is als bestratingsmateriaal en als groeimedium voor de boom.
Of de boom kappen en zo veel elende bestraten. Maar zoals altijd zijn er uitzonderingen die wij hier niet zo kunnen beoordelen. Ik bedoel, waar zitten de wortels? In ieder geval zitten de wortels die water opnemen inderdaad niet rond de stam. Maar juist een stuk verder. Als de boom niet diep wortelt, heb je kans dat de boom zijn haarwortels vrij ver van de stam af heeft. In dat geval hoeft verharding aanbrengen en verdichten etcetra mischien wel helemaal geen negatief gevolg voor de boom te hebben. En zou je de boom goed kunnen handhaven zolang de de dikke wortels nabij de boom maar niet beschadigd. Zit je op zandgrond, dan kan het maar zo zijn dat als je een laag zand opbrengt, je de wortels niet beschadigd, en ook niet met een zware trilplaat de boel verdicht, de boom er waarschijnlijk weinig last van heeft. Maar gemiddeld genomen wordt een boom er niet beter van als je bestrating op de kluit aan brengt en wortels gaat lopen beschadigen.
Mijn advies zou zijn: moet de boom wel blijven of is weghalen ook een optie? En als de boom toch graag behouden moet blijven, beschadig dan geen wortels en maak de boomspiegel rond de boom zo groot mogelijk.
Succes.