Dringende hulp gevraagd!!!!!!! Visje
#1
wo, 07/02/2007 - 18:07
Dringende hulp gevraagd!!!!!!! Visje
Sorry dat deze vraag hier moet geplaatst worden,het gaat namelijk over een goudvis (ryukin) binnenshuis.Hij heeft misschien door zelfverwonding enkele rode vlekken op zijn buik en buikvin.Aan de voet of hoe je het ook moet noemen van een buikvin zit er een blauwige stip.Ik dek een soort onsteking.De vis lijkt er niet veel hinder van te hebben,maar ik ben er niet gerust in!
Ik weet niet goed wat ik moet doen!
Ga met je Goudvis even naar de handelaar.
Op zich kan ik niet direct zeggen wat het is.
Het kan zijn dat de Goudvis last heeft van huidworm of iets dergelijks en er van alles aan doet om er van af te komen.
Dit gis ik even, ik ben geen dokter.
Je moet er beslist iets aan doen.
Ontstekingen kunnen tot de dood lijden van de vis als je er niets aan doet.
Succes!
Het is al in orde ondertussen ;)
De vis was na een 3-tal dagen volledig genezen.
We dachten nog die avond,eindelijk zien ze allemaal goed uit.
De dag nadien kwam ik thuis van school....
Ik keek naar de vissen ZE HADDEN ALLEMAAL VINROT!
één van de vissen al vergevorderd:letterlijk bloedrode vinnen(normaal wit).Hij zwom al op z'n kant en zag donkerder als normaal.
We zijn onmiddellijk om eSHa2000 gereden.
Ondertussen genezen de vinnen goed en het rood is verdwenen.
En die vis met de zweer had bijna niets!
Als ik je beschrijving in je eerste oproep lees, en je tweede vermelding dat het vinrot zou moeten zijn, dan moet ik helaas zeggen dat het geen vinrot is.
Vinrot is niet binnen drie dagen genezen, het ontstaan van vinrot begint bij gespleten, gerafelde of gehavende vinnen.
Verwaarlozing of te laat opmerken hiervan zal niets goedmaken eerder kwaad dan goed.
Aan wat jij omschrijft dat de vissen rode vlekken en bloedrode vinnen hebben/hadden duidt aan dat deze vissen interne bloedingen hebben.
De Aeromonas en Pseudomonas bacterie veroorzaakt huidaandoeningen en interne bloedingen, wanneer de vissen verwondingen hebben aan de vinnen door vast pakken, of bijten ontstaat zeer snel VINROT..
Ziektes zijn niet te voorkomen dat overkomt je, de meeste ziektes ontstaan meestal door een slechte waterkwalitieit, de voornoemde bacterie komt veel voor in verontreinigd water of slecht van kwalitieit.
Wanneer de waterkwaliteit optimaal gehouden wordt, dan is men in ieder geval bezig met het voorkomen van voornoemde problemen.
Sjuul
Alles lijkt nu normaal te verlopen in 't aquarium,ik zou de ziekte wijten aan een zuurstof steentje dat goed groen was geworden (normaal blauw) evenals het darmpje van de luchttoevoer.
Ik las ergens:'Vinrot:wordt veroorzaakt door een bacterie die het weefsel tussen de vinnaden degenereerd'
Dat was bij ons het geval,een deel van de vin was weg en enkele sliertjes bleven achter.
Hoe dan ook ze genezen goed ;)
Als je vanaf het begin had vermeld wat je nu als laatse zegt citaat...(Dat was bij ons het geval,een deel van de vin was weg en enkele sliertjes bleven achter.)
Dan had ik niet vermeld of het vermoeden dat het geen vinrot kon zijn, en tekst en uitleg kunnen besparen over vinrot.
Inderdaad vinrot wordt veroorzaakt door een bacterie en die heeft een naam en heb ik ook vermeld.
Toch wil ik je nog het volgende advies geven de ziekte wordt bestreden maar niet de bacterie Aeromonas - Pseudomonas deze zit in het lichaam van de vis en en gaat van daaruit naar buiten.
Deze kwaadaardige bacterie is alleen te bestrijden met antibiotica en wordt toegediend om te doden ofwel af te remmen.
Het gevaar is nog niet geweken want je kunt niet zeggen of weten of dat het goedje ESHA 2000 de bacterie doodt omdat deze resistent zijn geworden.
Je kunt dit vergelijken met een virus dat niet te bestrijden is.
Als een vis zwak is of niet lekker in zijn vel zit kan de bacterie toeslaan, zoals ik al eerder vermelde een goede waterkwaliteit en regelmatig kontroleren voorkomt dat de vissen zich onbehaaglijk gaan voelen.
'k zal anders nog een foto verzenden van de vissen.Heb momenteel de juiste computer niet in handen.
Als je zegt dat ze resistent zijn geworden,kan je dan de bacterie op een één of andere manier uit het aquarium halen?
Dat die vis ervan herstelt is is al een wonder,het was op sterven na dood.
Ik kan niet weten of dat de bacterie resistent is, je moet dit zien als imuun zijn voor bepaalde produkten er dient rekening mee gehouden te worden.
Zoals een vis een afweersysteem moet aan maken/hebben om zich te beschermen tegen aanvallen van buitenaf, zal een bacterie dat ook gaan doen, deze wil ook overleven en zal zich gaan weren (sterker) maken tegen produkten.
Het middel zal zijn werk doen en helpt de vis(sen) tegen de belagers zodat de vi(sen) weer weerstand kunnen opbouwen, dus boek je resultaat met het produkt gezien er herstel is.
Maar toch kan de bacterie nog aanwezig zijn/blijven, zo gauw als de vis zich minder goed gaat voelen kan die bacterie weer toeslaan.
Dan kun je weer met het hetzelfde produkt gaan werken, waardoor het dan misschien geen effekt meer heeft op de bacterie.
Een ander voorbeeld dat ik je kan geven is bijvoorbeeld karperpokken, deze ziekte is niet te bestrijden en zal de vis altijd drager van zijn. Karperpokken verdwijnen als de temperatuur hoog genoeg is, maar komt terug bij lagere temperaturen als de weerstand van de vis minder wordt. De vis zal zichzelf imuun moeten maken hiervoor om uitbreken van deze ziekte niet te krijgen, toch blijft hij drager van dit virus.
In ieder vijversysteem of aquaria zitten Denitrificerende bacterieen in mindere mate of grote mate, daar kunnen we niks aan veranderen.
Maar er is nog een aspect dat een rol speelt binnen die DN en dat zijn dat type bacterieen wat we eigenlijk niet willen hebben.
Er zijn binnen de DN bacteriën wel een 54 groepen aanwezig die meedoen aan dit proces, ook die wat we niet willen hebben maar toch zijn ze aanwezig anders kan niet gesproken worden over DN.
Die wat kwaadaardig zijn in het DN proces zijn enkele bacterie stammen wat ik ga opnoemen de beruchste: Aeromonas, Pseudomonas, Vibrio, Mycobacterium, deze worden de pathogene bacteriën genoemd dus schadelijke bacteriën.
groet,
Sjuul
Je zegt dat het product niet meer een 2de keer kan helpen.Wat als je dan een ander probeert.
Groet.
Ik zeg misschien niet meer kan werken, het moet nu toch duidelijk zijn met wat ik uitleg. Wellicht werkt het medicijn wel maar in lichtere mate waardoor je een vervolg kuur moet gaan handhaven. Dus wordt de periode van behandeling verlengd.
Nu heb je na enige dagen resultaat gezien, dan kan het zijn dat je pas over 1 week pas resultaat ziet.
Dit kan dan zijn dat de bacterie zich imuun heeft gemaakt door zich te verzetten en te weren tegen het goedje.
Je moet ook geen enkel ander middel toedienen als er al een ander probaat middel in gebruik is of toegediend, want dit kan funest zijn voor de vissen.
Het enige is dat je nu niets meer moet doen, de bijsluiter moet naleven en afwachten tot volledig herstel.
Zorgen dat je regelmatig je waterwaarden kontroleert eventueel bij sturen en voor voldoende zuurstof zorgt.
Ook kan het geen kwaad om ééns af en toe een 30% van de inhoud te verversen.
Ter bevordering voor het welzijn van de vissen en terug verval te krijgen.
groet,
Sjuul
Wij verversen normaal iedere week.Is dat voldoende?
Een aquarium iedere week verversen is veel, dan nog hoeveel wordt er ververst... tevens moet het water op kamer temperatuur zijn, om te groot temp verschil te voorkomen.
Daar hangt dus ook vanaf of je met een filter werkt of andere bijkomstigheden.