Er moet wat gebeurd zijn...
#1
vr, 18/09/2009 - 13:30
Er moet wat gebeurd zijn...
We hebben bij onze vijver (rond 4m doorsnee, overal 90 cm diep) al eens een reiger op bezoek gehad. De vissen die over waren, waren toen een dag een beetje bang en daarna niet meer. Ik heb toen ook allemaal draden er omheen gezet. Ik weet zeker dat dit afdoende heeft gewerkt. Geen vissen meer gemist en ze zijn ook nooit meer bang geweest.
Gistermorgen ging ik voeren, geen vis te bekennen terwijl ze altijd meteen komen als ze ons zien. Uiteindelijk zag ik er 2 (van de minstens 60). Ze kwamen maar heel even.
Toen ik gistermiddag thuiskwam was mijn man aan het voeren, die viel het ook op dat de vissen zich niet lieten zien. Even later kwam er toch heel even een schooltje boven om meteen weer te verdwijnen.
Vanmorgen weer het zelfde, geen vis te bekennen. Nadat ik had gevoerd ging ik naar binnen en vanuit het raam zag ik 1 vis toch even eten.
Het voer drijft er nu nog dus ze komen niet eten.
Wat kan er aan de hand zijn? De vorige keer na het reiger bezoek waren ze snel weer zichzelf.
Ik heb mij al af zitten vragen of er misschien een meeuw bezig geweest kan zijn, of zelfs een aalscholver. Is dat mogelijk?
Kan het niet zo zijn dat ze in winterrust gaan? Als de temperatuur lager wordt gaan ze overwinteren op de bodem.
Daar heb ik ook aan gedacht maar gebeurd dat van de één op de andere dag?
Kan natuurlijk geen winterrust zijn, het is nog helemaal niet koud!
Ze zijn waarschijnlijk geschrokken, het kan nog wel een paar dagen of zelfs weken duren voor ze weer gewoon gaan doen. De oorzaak van de schrik (zo die er al is) valt zelden te achterhalen.
Ruud
Hoewel de vissen inderdaad vanaf nu wat minder actief worden, denk ik toch dat ze ergens van geschrokken zijn.
Misschien toch weer een reiger, die zijn slim en sommige schrikken ook niet van de draden en stappen er over heen, of anders misschien een kat.
Kortom, het kan van alles zijn geweest.
Groet Piet
Ze willen dus ook echt niet meer eten. Is het zinvol om ze wintervoer te geven?
Dat zou ik niet doen, verootend voer blijft verrottend voer. Geef ze een minimale portie,
Ruud
Mijn vissen laten zich nu ook niet meer zien (windes en rosettes) in reactie op voer. Alleen een schooltje jonge vis komt daar nog op af. Ik denk ook dat ze geen behoefte meer hebben aan voedsel bij de lagere watertemperatuur.
Het water is 16 graden.
Vandaag kwamen mijn vissen plotseling weer te voorschijn vanonder de waterlelies en hadden flinke trek. Ze reageerden echter nogal schichtig en verdwenen, zodra ik in de buurt van de vijver kwam. 's Zomers was de reactie doorgaans omgekeerd. Ik heb geen idee wat deze ommekeer in gedrag heeft bewerkstelligd.
Vanavond kwamen er hier ook weer een aantal tevoorschijn. Maar ze waren idd ook bang voor ons. Ben wel blij dat ze zich weer laten zien.
Te vroeg gejuigd. Mijn man kijkt vanmorgen naar buiten en ziet een reiger opstijgen. Hij stond naast de vijver. Ik heb rondom de vijver een gaashek gezet van ongeveer 60 cm hoog. Maar volgens mijn man buigt dit gewoon met zijn nek mee naar beneden.
Ik wil nu rondom een stevig hek neerzetten. Maar hoe hoog moet dat zijn?
En als ik gaas gebruik met een maaswijdte van 5 bij 10 cm, zou dat afdoende zijn of lukt het hem om daar gewoon doorheen te komen?
De beste methode om reigers uit je tuin te houden. Is geen gaas om de vijver. Maar zorgen dat de reiger niet kan landen in je tuin.
Span wat draden stevig doorzichtig touw via bomen, huis, schutting boven je tuin en vijver. Niet te strak . Bij landen raakt reiger met vleugels draad en land niet meer.
Let wel op dat hij niet elders in de tuin kan landen en als nog naar de vijver kan lopen.
Beste resultaat bij kleine tuinen.
Arinda
Dat zal niet lukken, dan moet ik 700 m2 met draden overspannen en mijn tuin is omheind met bomen.
Je kunt ook met een transformator met zwakstroom op je gaas zetten.
Schrikdraad dus, dat houdt ze ook wel uit de buurt.
Groet, Piet
als de vijver niet te groot is net erover,goed tegen vallend blad en reigers
Een net , of een 5-10 cm. gaas daar steekt de reiger geheit z'n snavel doorheen, pakt een vis die voorbij zwemt en probeert hem er doorheen te trekken wat dus niet lukt.
Gevolg is ernstig beschadigde vissen die je uit hun lijden moet helpen (eigen ervaring) .
Er is nog veel kleiner gaas dan 5-10 cm te koop , (ijzerwinkels)
De reiger steekt hier z'n snavel net 2 cm. doorheen en loopt er dan op vast.
Het waterniveau dan wat lager houden .
De reiger wordt woest en hakt op het gaas in maar dat kun je rondom met haringen of iets dergelijks in de grond stevig vaststeken.
Afdoende.
Hij probeert het zo'n 2-3 dagen en na een week misschien nog een keer en blijft dan weg.
Lotte
het net hangt ruim boven het waterniveau,tot op heden alle vissen nog in gezonde staat.Van dat fijn gaas is wel een goeie tip,wel rekening houden met kikkers enz...Bij mij hebben die alsnog gelegenheid aan de zijkant om in de vijver te geraken.
Momenteel heb ik er een net boven. Maar dat net wil ik niet houden omdat wij veel vogels in de tuin hebben die uit de vijver drinken en er in badderen. Dit is iets wat ik niet wil missen en ik wil het de vogels ook niet ontnemen.
Ik heb nu stevig groen gaas aangeschaft van 80 cm hoog. Tot 50 cm hoogte kan de reiger hier zijn kop niet doorheen steken.
Ik hoop dat dit afdoende is.
Het is altijd leuk om te zien dat ook vogels geniet hebben van je vijver.Dat is waar,ook bij mij hebben ze ruim gelegenheid om te drinken en badderen.Door een soort van moerasgedeelte.