goudwinde

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 12/04/2005 - 13:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

goudwinde

hallo, kan het zijn dat mijn goudwinden me iets willen duidelijk maken ofzo als ze op hun zijkant ff zwemmen en dan zo slaan met hun lijf om het zo maar te zeggen, hierdoor wordt de zon ff weerkaatst, of is dit als afweer, dus dat ze vinden dat ik te dicht sta, en daarom het zonlicht gaan spiegelen naar mij, zodat ze denken dat ik er van afschrik zoals bij reigers het geval is?

di, 12/04/2005 - 14:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,
Ik denk dat ze je willen duidelijk maken dat ze met parasieten zitten... Onderzoek eens een vis die dat regelmatig doet.
Pieter

wo, 13/04/2005 - 21:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

en wat zijn parasieten juist, en waar zie ik ze of hoe herken ik ze op de vis? is dit schadelijk of wat richt dit aan? en hoe komt dit?

vr, 15/04/2005 - 01:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

De parasieten zijn eencellige diertjes die op of in de huid van de vis leven. Dit veroorzaakt irritatie en daarom schuren de vissen. Andere gevolgen zijn o.a. een beschadigde slijmhuid en veel stress, wat de vis vatbaarder maakt voor andere infecties. Afhankelijk van de hoeveelheid parasieten kan dit dus zeker schadelijk zijn.

Om te onderzoeken wat voor parasieten het zijn heb je twee dingen nodig: een microscoop en ervaring met parasietenonderzoek. Veel gespecialiseerde vijverzaken doen dit soort onderzoek gratis als service. Je kan met een van de vissen bij zo'n zaak langsgaan. Bel ze wel even van te voren om zeker te weten dat ze het (kunnen) doen, dan sleep je niet voor niets met zo'n vis. Je krijgt dan ook meteen een advies over mogelijke behandeling. Neem ook een potje vijverwater mee, dan kunnen ze meteen de watersamenstelling testen: vaak wordt een parasietenuitbraak weer veroorzaakt door een ongunstige watersamenstelling (b.v. teveel nitraat en nitriet).

Ook zijn er een aantal gespecialiseerde dierenartsen die je langs kunt laten komen, tegen betaling (want zo'n dierenarts moet ook leven). Dit heeft als voordeel dat ze de hele vijver kunnen zien en daardoor beter in staat zijn een diagnose te stellen. Deze dierenartsen kan je vinden door het woord 'koidokter' eens als zoekterm te gebruiken in google.

do, 21/04/2005 - 01:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

ok, al vriendelijk bedankt voor de reacties, maar nog een laatste vraagje, zijn deze parasieten ook schadelijk voor de mens? want heb onlangs nog met m'n arm in de vijver gezeten doordat ik een schuilsteen moest leggen voor de vissen...

vr, 22/04/2005 - 14:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

neen :-) niet gevaarlijk voor mensen, enkel voor bepaalde vissoorten.
Al een idee of het nu al dan niet parasieten zijn? Al een behandeling gedaan?
Groetjes,
Pieter

vr, 22/04/2005 - 15:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

neen, ik heb nog niets gedaan, want ze doen ook geen abnormale bewegingen meer, maar ik ga het voor de zekerheid toch wel eens gaan laten onderzoeken binnenkort

vr, 29/04/2005 - 11:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kan dit niks met het paaien te maken hebben? Een van mijn windes doet dit ook al een paar dagen. De vissen zitten mekaar constant achterna, dus ik ga ervan uit dat ze nu in hun paaitijd zijn. Of heb ik het verkeerd ?

di, 10/05/2005 - 16:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

volgens mij is deze tijd toch wel al een tijdje gedaan, vorige zomer zat m'n vijver toch vol kleine vissen van een paar mm, en er is er maar één van overleeft, was onlangs een cm of 4-5, en die zie ik nu ook niet meer..., kweet toch dak deze zomer wat jongen ergens apart ga zetten

di, 23/08/2005 - 22:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

ondertussen zijn al mijn vissen dood :(

er stierven er zo nu en dan eens eentje, maar op den lange duur werd het toch wel abnormaal, dus wij naar een dierenarts met een shubunkin, die had wat strijkjes genomen en onder de microscoop gehouden, en hij wist me te vertellen dat er ten eerste veel parasieten waren, wormen afkomstig van de vogels die zich komen baden in de vijver, maar wat overweldigend was, was de hoeveelheid witstip, dusja, wat poeder meegekregen voor de wormen te bestrijden, en dan voor witstip, iets zoals mfc dacht ik dat het noemde, een soort blauw spul dat snel vlekken achterlaat, dusja alle keren 1/3 van de fles in de vijver doen en een week tussen laten, de arts zei dat het wel te laat ging zijn voor enkele vissen dus dat er wel nog enkele gingen sterven, maar nee, telkens één vis tegelijkertijd zat boven, schuw onder een plant, nauwelijks beweging, dus terwijl de pomp van 2500liter circuleerde(er zit maar 2300 in de vijver) was dit toch niet normaal dus ik nog snel een pomp bijgezet om wat meer lucht in de vijver te krijgen, maar nee, de dag erna waren ze allemaal dood...

Onderwerp gesloten