Hoe bouw je aan waterval

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 24/03/2009 - 14:53
burgers

Hoe bouw je aan waterval

Omdat ons terras moet worden verplaatst, moet onze vijver naar een andere plaats in de tuin. Nu willen we al jaren een waterval in de tuin en is het moment aangebroken om daaraan te beginnen.

We kunnen echter niet veel informatie vinden over hoe je de waterval moet opbouwen, waar je rekening mee moet houden, welke planten, waar plaatst je de pomp en ga zo maar door.

We zijn helemaal blanco.

Wie heeft tips en/of tekeningen voor ons.

Alvast bedankt.

di, 24/03/2009 - 22:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er is een handzaam boekje Vijvertechniek van Walter Schimana (uitg. Delta).
Een tip is om voor de watervalterrassen flagstones te gebruiken in combinatie met morenen of gletscherstenen en fijn grind. Eerst de vorm van de beek maken in de aangestampte aardhoop met een verdiepte loop en het gewenste (getrapte) verval. Verwerk daarin vervolgens de speciale waterslang die op de pomp wordt aangesloten. Vervolgens royaal worteldoek en vijverfolie eroverheen draperen en de flagstones en keien met cement aanbrengen. Het fijne grind gebruiken om de tussenruimtes te vullen en tevens het nog natte cement te camoufleren. De uitstekende rand van het folie kan tenslotte worden afgeknipt.
Dit is maar een ruwe schets. In het tweede jaar kan het er dan al zo uitzien. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het grondwerk door een ervaren hovenier is gedaan. De beplanting is wel naar eigen inzicht uitgevoerd. Te zien zijn hier o.a. Japanse esdoorns, varens (Osmundainfo-icon) en penningkruid.

Hoe bouw je aan waterval
di, 24/03/2009 - 23:28
burgers

Dat ziet er wel heel mooi en ook natuurlijk uit.

Hoe groot is de vijver die eronder ligt.

wo, 25/03/2009 - 12:16
birdwatcher

vorig jaar aangelegd
gr Dirk.

Hoe bouw je aan waterval
wo, 25/03/2009 - 13:02
burgers

Prachtig. Kun je ook aangeven hoe dit dit gemaakt hebt.
En waar en hoe de pomp staat?

In iedergeval alvast bedankt voor de foto.

wo, 25/03/2009 - 15:03
birdwatcher

hij is gemaakt van folie met cement,en een lading drentse veldkeien de pomp ligt 8 meter verder aan de andere kant van de vijver.
dit is voor de doorstroming ik gebruik nl geen filter of uv.
gr Dirk.

wo, 25/03/2009 - 23:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

De afgebeelde vijver is circa 7 m3 en 18 m2 en net als Dirk gebruik ik geen filter. Helaas valt de helft van de vijver (het ondiepe deel) grotendeels buiten de werking van de pomp. Wat dat betreft heeft Dirk dat beter opgelost.

Om toch enige circulatie in het ondiepe deel te krijgen heb ik daar een kleine pomp met borrelsteen geplaatst. Overigens komen de waterleliebladeren nu alweer aan de oppervlakte. Het lijkt mij de doorgroei van het late herfstblad dat aan bevriezing is ontsnapt. Het water is nu nog glashelder, maar op de bodem vormt zich al een algenwaas. Waarschijnlijk komt dat naar de oppervlakte als het water warmer wordt. Vorig jaar heb ik er emmers van dat spul uitgeschept. Als eenmaal de hogere plantengroei goed op gang is gekomen, verwacht ik wel weer een evenwichtssituatie voor de rest van het seizoen.
Maar twee seizoenen ervaring zijn nog iets te kort voor voldoende zeggenschap daarover.

Groet,

Draco

do, 26/03/2009 - 10:26
burgers

Ik hoor net van een collega,
dat draadalg verdwijnt als je een zak met het stro van gerst in een jutezak in de buurt van de borrelaar moet plaatsen. De jutezak moet niet te dicht geweven zijn.

Op het moment dat het stro begint te rotten verdwijnt de draadalg.
De vissen hebben er geen last van, maar spelen wel met het stro.

Groeten

Ina

Onderwerp gesloten