ijsvogel

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 20/09/2007 - 17:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

ijsvogel

Heb reeds tweemaal een ijsvogeltje waargenomen bij mijn vijver.
Ben woonachtig in west-Vlaanderen en heb die in het verleden nog nooit gezien in levende lijve. Is dit een zeldzaamheid voor onze streek, of komen die vaker voor dan ik denk? Dat het viseters zijn heb ik wel door, maar naar het volume van het vogeltje, denk ik niet dat het de volledige populatie van de vijver zullen verorberen.(De jaarlingen die in grote getale aanwezig zijn mogen ze flink uitdunnen)
Hopelijk word ik verder niet te veel gekonfronteert met de sluwe reigers die een enorme pest aan het komen zijn. (Zijn alleen tevreden met de prachtigste exemplaren), heb al schrikdraad rondom de vijver geplaatst,(speciaal aluminium paaltjes laten maken, die wat hoger zijn dan de gene die in de handel te verkrijgen zijn), maar ben nog zeker niet verlost van die slokkoppen. Zijn er mensen die wel een goede methode gevonden hebben als bescherming voor onze dierbare vissen? Graag reactie!

do, 20/09/2007 - 18:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dankzij de milde winters zijn er momenteel meer IJsvogeltjes dan ooit maar ze blijven zeldzaam. Wel is er inmiddels een einde aan de groei van de aantallen gekomen. Ze eten inderdaad visjes maar beperken zich tot de niet gekleurde vissen. Goudvisjes, jonge gekleurde Koi etc. worden aangezien voor worteltjes of zo en niet als eetbaar herkend.

Ruud

do, 20/09/2007 - 18:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat ijsvogels geen onnatuurlijke visjes eten was mij onbekend, wel neem ik op mijn werk steeds vaker ijsvogels waar, bij ieder helder beekje met vis erop zijn ze te bezichtigen.

do, 20/09/2007 - 21:27
johan s

Dank, Ruud en anoniem voor Uw reactie, Mag ik vragen in welke streek U die opmerkt, intressant om te weten dat alleen de natuurlijke kleuren aanzien worden als voedsel. Dit is wel zeker zeer zeldzaam in onze omgeving. groeten johan s.

do, 20/09/2007 - 22:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik woon in Noord Limburg, daar tref ik ze zeer regelmatig aan tijdens mijn werk https://tinyurl.com/y3ppxpjo

do, 20/09/2007 - 23:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Veluwezoom en Ijsselvallei. Het niet eten van de gekleurde visjes weet ik van een goudviskweker die de IJsvogel als welkome gast ziet om het jongbroed op kleur te houden.

za, 29/09/2007 - 17:43
janv

rdb,

ik heb verleden jaar een ijsvogel een goudvis (oranje gekleurd) uit mijn vijver zien halen.

Jan

zo, 30/09/2007 - 22:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mooi, kan je zo gaan werken bij de mythbusters! Weer een mythe naar de kl.. :-)

Ruud

ma, 01/10/2007 - 00:17
janv

Ruud,

ze eten ook kikkers, maar dat wist ik ook niet
zie link

https://peekURL.com/zQhpcSK

di, 23/10/2007 - 20:42
Jan 17 Sept. 44

IJsvogels eten wel degelijk (gekleurde) vissen uit je vijver. Hij is n.l. nummer 3 van de rovers uit particuliere waterbiotopen (reiger en kat gaan hem voor). Denk nou niet dat er GEEN oranje goudvis op de menukaart van een ijsvogel staat. Het zou super intelligent zijn dat een vleesetende vogel denkt dat een goudvis lijkt op een vegetarisch hapje n.l. een wortel (!)

Er zijn z'n 400 paren in Nederland en ze broeden gemiddeld twee keer per jaar. Het minst komen ze voor in Zeeland, Friesland en Groningen. De vissen in je vijver zijn hun leven, bij een bezoek van het ijsvogeltje, niet zeker als ze 9 cm of kleiner zijn. Ook kikkers en salamanders kunnen beter even wegduiken als ze de kleine gekleurde rover zien aankomen.

De ijsvogel duikt (zoals je misscien wel weet) in het water om zijn prooi te pakken. Dit kan hij/zij alleen doen als men een uitkijkpost heeft om van daaruit te observeren en te duiken. Dit zijn meestal takken van struiken en bomen die dicht bij je vijver staan. Staan er totaal geen obstakels in de buurt (lijkt me sterk) dan heeft men niets te vrezen. Een ijsvogel werkt nooit vanaf de waterkant op......... begaande grond, zal maar zeggen.

De reiger is een ander probleem. Er zijn alleen al in Nederland meer dan 10.000 broedparen. Zijn prooi is meestal niet groter dan 20 cm. Hij (in de meeste gevallen is het een zij) is slimmer dan menig vijand van onze vijver. Ten eerste jagen ze in het voorjaar op die momenten dat wij nog op één oor liggen. Ze observeren onze waterpartijen langer dan men denkt. Als je een reiger bij je vijver ziet staan, dan was hij/zij meestal al meer dan een uur in de buurt. Of ze zitten op daken of ze verrichten diverse verkenningsvluchten uit. Een reiger zal nooit in één keer op een voor hem/haar onbekende plek landen. Wel als er bij meerdere bezoeken geen gevaar voor hem/haar is. Dan zal men steeds brutaler en sneller landen in onze watertuin.

En daar hebben we meteen de ultieme oplossing van ons reigerprobleem.............VOORKOM HET LANDEN.

Paaltjes met folie, schrikdraad, weerkaatsende kunststof pyramide, geurblokjes (?) en de kunststof reiger.
Allemaal weggegooide euro's.

Paaltjes met folie werkt misschien een korte periode, maar een reiger heeft snel in de gaten dat de wapperende strookjes geen gevaar voor hem opleveren.

Schrikdraad is wel effectief tegen katten. Een reiger staat hoog op zijn poten en met zijn hals en snavel kan hij een voorwaartse beweging maken van bijna een meter. De meeste schrikdraad zit kort bij de vijver en brengt de beschermende factor van onze waterpartij op 0 %. Breng je het schrikdraad terug naar meer dan een meter dan zal de reiger (eerst aarzelend) éénvoudigweg over het draad stappen en gaat ongestoord verder.

Geurblokjes heb ik ooit eens gezien bij een tuincentrum en het zou reigers afschrikken omdat het ammoniakstank zou produceren. Nou geloof me, een openbare toilet van een bezinepomp langs de snelweg zou beter werken dan z'n klein blokje. Bovendien is het niet bewezen dat reigers daar voor weg blijven............ONZIN.

De pyramide. Een kunstof drijvende driehoek van licht weerkaatsende folie. De zonnenstralen moeten de reiger verjagen. Hoe verzinnen ze het. Als de zon zijn stralen op de pyramide kan laten schijnen dan komen die zelfde stralen ook op ons wateroppervlakte. Als er dan wat weerkaats dan zijn het wel de stralen op de bewegende kleine golven van onze vijver.

Dan het wonder in vijverland.........volgens de "specialisten".
De kunstreiger zal zijn echte broeders en zusters verjagen omdat een reiger solitair leeft en nooit in een ander territorium zal landen. Dat was misschien vroeger toen de reigerpopulatie door strenge winters in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw terug liep tot 20 % maar nu is het net zoals bij de mens drukker in onze samenleving. Bovendien leven reigers nu meer bij de mens dan vroeger. Een reiger laat zich niet afschrikken door een kunstgeval. Als je niet oppast dan bespringt die het nog.

Mijn oplossing is simpel, effectief en relatief goedkoop.

Koop nijlondraad en span dit diverse malen tussen jouw woning (net boven je zonnenwering) en de schuur (mits aanwezig). Is er geen schuur dan kan men touwen bevestigen aan een schutting of iets dergelijks. Span de touwen z'n anderhalve meter van elkaar af, omdat een volwassen reiger een spanwijdte heeft van plusminus drie meter. Iedere reiger zal, al springt hij van een laag schuurtje af, zijn vleugels één slag volledig uit slaan. En het lijkt lelijk, een paar touwen boven je hoofd, maar het went snel.

Koop a.u.b. geen (vrijwel onzichtbaar) visdraad om dit te doen. Een reiger zal dit draad niet zien en zal zijn eigen tot bloedens toe kunnen opensnijden en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Bij mij werkt het perfect en ook bij de mensen bij wie ik het in het verleden hebt aangeraden. Al jaren komen geen reigers meer in de tuin omdat ze éénvoudigweg NIET MEER KUNNEN LANDEN.

Jan.

do, 25/10/2007 - 00:48
janv

aanvulling
Een ijsvogel kan ook net als een torenvalk bidden, niet zolang maar toch

Onderwerp gesloten