informatie inwinnen, de meningen zijn al verdeeld.

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 07/03/2007 - 14:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

informatie inwinnen, de meningen zijn al verdeeld.

Ada Hofman (https://tinyurl.com/y5bocm34) : Maak een vijver nooit schuin of komvormig. Graaf altijd recht naar beneden. Op een schuine wand kunt u nooit iets zetten, omdat de folie glad wordt zal alles naar beneden zakken.

Tuinclub (https://tinyurl.com/yyhsbh6y) : Om het afschuiven van de oevers en beschadigingen aan de vijver bij grote regenval te voorkomen, mogen de oevers van een folievijver niet te steil zijn. Aangeraden wordt om de oevers onder een hoek van minder dan 45° te laten verlopen.

Ada : Maak een vijver nooit dieper dan 80 cm. en zorg dat er drie niveaus komen. Waterdieptes van de niveaus zijn: 15 tot 20 cm., 35 tot 40 cm. en een diepste van 80 cm.

Ada : Gebruik een goede kwaliteit vijverfolie, meestal is 0,5 mm voldoende dik. De prijzen hiervan liggen rond de € 2,75 per m2. Dit is de meest door Ada Hofman toegepaste folie. Rubber folie is veel duurder en biedt eigenlijk weinig voordelen. Een scherp voorwerp gaat ook door rubber folie.

Wat moet het nu worden, recht of schuin ? Waarom niet dieper dan 80cm ? En met het laatste (rubberfolie) weet 'k het nu al helemaal niet meer,... hoewel, 't is toch allemaal een soort rubber of het nu EPDM, Firestone, PVC of PE is ? Iemand met heel goed advies ? bvd !

wo, 07/03/2007 - 14:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik geef Ada Hoffman met haar enorme ervaring het voordeel van de tw ijfel.

wo, 07/03/2007 - 18:30
Sjuul

De informatie die Ada op haar website heeft staan is oud en achterhaalt.
Iedereen deelt zijn vijver in zoals hij/zij dat wil met niveaus wordt meer bedoeld om verschillende soorten waterplanten te kunnen pooten die op diepte gehouden moeten worden.
bijvoorbeeld een waterlelie die nog waterlelie moet worden plant je niet meteen op 1 meter diepte, jij kan ook niet meteen zwemmen bij de geboorte moet je maar denken.

De vijver folie is wel van belang en ligt het eraan waar deze uit vervaardigd is, de gewone pvc folie is niet al te dik en zitten er weekmakers in verwerkt. Als deze zijn uitgewerkt wordt de pvc hard en gaat scheuren. Bij rubber folie is dit niet het geval en is uiterst rekbaar. Toch dienen de nodige voorzorgs maatregelen genomen te worden tov scherpe delen/voorwerpen om deze te verwijderen.
PVC is niet UV bestendig, epdm is dat wel.

Pvc is niet gemakkelijk te verlijmen en of te repareren, epdm kan snel verlijmd/gelast worden en reparatie's hoeven niet te lijden tot vervangen van de folie. Pe folie kan niet verlijmd worden enkel door lassen.

wo, 07/03/2007 - 20:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank Sjuul,

Mag ik concluderen dat epdm het beste is ? Is nu in een tuincentrum in StNiklaas te koop voor 5,50 euro/m2 (t/m 12 maart). Wat is de gangbare prijs ? (1mm 'dik' en 400% elastisch). 1mm lijkt me toch extreem dun.

Zijn EPDM- en Firestone-vijverrubber, merknamen (ben helemaal niet thuis in het wereldje) ?

bvd !

do, 08/03/2007 - 08:49
Sjuul

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer.
Firestone is de fabrikant dezelfde als die van de autobanden en dakbedekkingen, Firestone is de ontwikkelaar ervan.

Zelf heb ik ook de vijver aangelegd met de EPDM van Firestone en heb een garantie certificaat erbij gekregen van 30 jaar.
1mm is niet zo dun voor dit materiaal tegenover 0,5 pvc folie. Er zijn ook andere maten 0,8 - 1,0 en 1,14mm en wordt het natuurlijk duurder.
Ja dat klopt 400 % rek bij breuk en wil dit zeggen! De rek in het materiaal wordt bepaald aan de verhouding van de lengteverandering op de originele lengte.
Dus een rek van 100% op de lengte een verdubbeling wordt en heb je nog ééns de dwarsrek, maar je kunt ook te maken krijgen met een rek van -100 (min honderd) en dat is dan de indrukking van het materiaal.
Hierbij is dan ook weer de temperatuur van belang en verdraagt de EPDM temperaturem van -40 tot +100°C.

Ik heb me dat laten voordoen en zei dat bestaat niet, de verkoper heeft me toen over de streep gehaald door een proef te doen met de folie. Hij gaf me een stuk van 1m² en legde het op de grond, ik greeg een moker (grote hamer) en een houten paal met een punt eraan.
Sla de paal maar in de folie zei hij, als ie erdoor gaat krijg je van mij de folie gratis. De folie ging de grond in maar de paal was niet door de folie gegaan.

Het is een gangbare prijs en echt niet overdreven duur te noemen.

Sjuul

Onderwerp gesloten