moerasgladiool in droge grond
#1
do, 03/09/2009 - 09:51
moerasgladiool in droge grond
Ik heb een moerasgladiool gekocht die prachtig staat aan de rand van de vijver. Maar daar is de grond alleen helaas droog (het water staat uitsluitend in de vijver). Ik heb de plant daarom in een pot ingegraven en zorg ervoor dat de aarde vochtig is.
Maar nu vraag ik me af hoe dat nu in de winter moet. Zouden de wortels (die niet diep kunnen) bevriezen? Moet ik de pot in de winter weer uitgraven? (heeft niet mijn voorkeur) Eigenlijk zou ik hem ook het liefst in de volle grond planten, maar hoe kan ik er dan voor zorgen dat die nat blijft? Ik dacht eraan onder in de kuil substraat en wat vijvermodder te doen, maar dan nog kan het water natuurlijk wegzakken. Of een stukje vijverfolie, maar ook dan kunnen de wortels weer niet diep groeien.
Ik ben ervoor planten alleen daar te plaatsen waar ze thuishoren, maar zou ook graag een mooie vijverborder willen. Moet toch mogelijk zijn, maar ik weet nog niet goed hoe. Er zijn vast mensen die met hetzelfde kampen, en ik hoor graag ervaringen van anderen.
Ooit kocht ik Schisostylis coccinea, moerasgladiool als vijverplant. Uit m'n vijver is de plant verdwenen, maar zaailingen staan overal langs de kant, ook gewoon tussen de stenen van het aansluitende terras. Ondanks de zeer droge plekken, groeit en bloeit de plant daar prima. Kennelijk is het toch niet zo'n nathals als men denkt. De winterhardheid is zelfs ook goed gebleken; elke zaailing heeft afgelopen winter overleefd.
ik heb ook moerasgladiolen en vind ze heel mooi ,alhoewel ze in mijn vijver wel groeien ( in mandje aan de rand ) ben ik toch niet geheel tevreden over de groei. Het blad blijft vrij klein en geeft niet zo'n gezonde indruk . Ze bloeien ook wel maar niet uitbundig . Nu ik weet dat ze ook in de volle grond kunnen groeien , ga ik er ook een deel in de border zetten - wie weet doen ze het daar beter . Er zijn nog planten die beter in de volle grond groeien dan in de vijver : zo heb ik japanse holpijp in de vijver staan die zeer matig tot slecht groeit( in mandje aan de rand ) ik heb echter een zeer grote pol staan in volle grond - zelfs aan de zon kant - die doet het voortreffelijk en is heel groot .Ik geef hem bij extra droogte af en toe extra water - Ik heb wel gemaakt dat hij de tuin niet kan overwoekeren door hem in een grote container te zetten zonder bodem en zo in te graven . Om de 3 jaar haal ik er eens alles uit en kan ik de pol delen en met de rest maak ik andere mensen blij mee . groetjes
Lily-Anne
Idem; de Japanse holpijp (of schaafstro) loopt bij mij ook de vijver uit en groeit daar nog beter tussen de stenen.
Ik heb ook de indruk dat met de toegenomen populariteit van vijvers, het assortiment moerasplanten flink is uitgebreid. Er worden nog net geen cactussen in vijvermandjes aangeboden. Rondom onze vijver staan weliswaar vochtminnende planten, maar die krijgen normaal gesproken alleen regen of het overlopende vijverwater tijdens stortbuien. Tijdens langduriger droge periodes sproei ik de oevers een enkele keer goed nat. Het grondmengsel bestaat uit de originele zeeklei dat flink met tuinturf is verrijkt en is daardoor voedzaam en vochthoudend. Er groeit inmiddels van alles, een moerasgeranium Geranium palustris(?), Persicaria amplexicaulis, Eupatorium cannabinum (leverkruid), Lytrum salicaria (kattestaart), Lysimachia nummilaria (penningkruid) en vochtminnende varens zoals Onoclea sensibilis, Polystichum 'Plumosum Bevis', de koningsvarens Osmunda claytoniana en O. cinnamonea. Dan nog Anemone pulsatilla (wildemanskruid), moeras en (etage) primula's, lobelia's etc. Persicaria en Eupatorium trekken veel insecten aan.
Ah, geweldig om te horen. Ik zou de moerasgladiool in principe dus gewoon in de grond kunnen zetten. Nu is het wel zo dat ik inmiddels heb bedacht dat op die plek niet veel zon komt, misschien twee uur per dag. Om te voorkomen dat de plant nooit gaat bloeien, zet ik hem daarom toch maar in een bakje water op een zonniger plek. Maar op de plek van de gladiool zal ik een andere leuke oeverplant zetten.