opgegeten waterlelie
#1
za, 21/06/2014 - 16:13
opgegeten waterlelie
Groot probleem!
Mijn vissen eten de bladeren van de nieuwe waterlelie (alba) volledig op. Enkel stengels blijven over. Binnenkort geeft die dure nieuwe lelie het natuurlijk op.
We kunnen de plant moeilijk apart zetten behalve als iemand een beter idee heeft dan een visnet te spannen tussen de vissen en de plant...
Alle ideeën van harte welkom!
Weet je zeker dat het de vissen zijn?
Meestal is het de waterleliekever (Donacia crassipes) tenzij je koi in je
vijver hebt, die lusten ook wel lelieblad.
Graskarpers?
Van kevers is het denk ik niet. Ik zie er om te beginnen nooit en er waren werkelijk grote hapgaten , wat nu niet echt meer te zien is omdat nu verder ook alle hoekjes afgeknaagd zijn.
Ik heb geen koi's, enkel shubukins en sarassa's en goudwinden. Maar ik verdenk dus deze uit te kluiten gewassen jongen die niet voor niets stofzuiger noemt.
Ook de zuurstofplanten die ik nieuw meegebracht heb worden vakkundig geleegd totdat alle vijvergrond in de vijver ligt en de planten ergens hangen te drijven. Is het mogelijk dat ze geweldig aangetrokken zijn tot de bollen vijvergrondmestof die ik er onderin gedaan heb want daar lijkt het op (zijn blootgezogen in de mandjes zuurstofplant. En misschien dat dat de bladeren van de waterlelie ook zo aantrekkelijk maakt. Is dat mogelijk?
Maar mijn grootste bezorgdheid is hoe ik mijn mand zou kunnen afschermen van die vreetmonsters want zo gaat de plant natuurlijk sterven...
Dit is dus stofzuiger
Over uw goudwindes hoeft u zich geen zorgen te maken maar de andere doen nu eenmaal niets liever dan woelen in de modder, het zijn de varkentjes onder de vijvervissen. Die mestbollen interesseert ze niets, die doen niet veel meer dan de algen op gang helpen, zeker als er in die grond gewoeld wordt. U kunt uw grond beschermen mer grof grind of een fijn, plastic, net.
Waterplanten ('zuurstof'planten) gaan vrijwel allemaal drijven, ook als de vissen ze met rust laten.
Ruud
tja, ik leg een mooie lage scherpe lava op elk van mijn vijvermanden, maar stofzuiger haalt ze er één voor één behendig uit om vervolgens de grond er vakkundig uit te gooien...
Maar alleszins toch hartelijk bedankt voor de info!
volieregaas ?
Gewoon geen vijveraarde gebruiken dat heeft meer nadeel dan voordeel.
Planten gewoon in grind doen het net zo goed
Ja volieregaas zou een oplossing kunnen bieden, maar roest dat niet?
Zowel voor de vijvergrond en als afscherming van de leliemand zou het zoiets
moeten zijn en eigenlijk dan wel vlug want nu blijft er echt helemaal niets
meer over van de leliebladeren... (alleen de nieuwe, de andere lelies raken
ze niet aan ...)
De meeste van mijn oeverplanten staan los in de lava, zoals de irissen en een
hoop andere moerasplanten, maar lelies zonder vijvergrond dat heb ik ooit
eens geprobeerd en dat werkt toch ook niet hoor.
Ik veronderstel dat ik wel volieregaas vind in AVEVE of een Intratuin of zo?
Heb je niet per ongeluk een koikarper in je vijver. Want de vissen die jij noemt zijn geen woelers en
eten geen planten. Goudvissen en koi's dus wel. Koikarpers eten zelfs de stekelige krabbenscheer
op.
@Daucus: Shubukins en sarassa's zijn gewoon goudvissen met een ander kleurtje.
Ik heb al jaren een vijver met koi en goudvis woelen doen ze hier niet.
Maar ik gebruik ook geen vijveraarde ,vijveraarde is troep voor de vijver en alleen maar goe
God nee, ik ben niet van plan mijn noodzakelijke vijverbacteriekes te nuken ! De vijver is supergezond, vissen kweken als konijnen, helder spawater en zo, maar misschien heeft shubukin stofzuiger gewoon een persoonlijkheidsprobleem met zijn woelen in de manden en zuigen en knabbelen aan de nieuwe waterlelie. Het is ook erg bizar dat enkel die lelie geviseerd wordt. De andere waterlelies worden gewoon genegeerd. En volgens mij kan de dader ook alleen maar stofzuiger zijn. Er zitten alleszins geen koi's of andere karpers in de vijver. Enkel goudvis bastaardjes , goudwindes, twee zeeltjes en een zonnebaars. Misschien moet ik een verborgen camera zetten wanneer ik naar 't werk vertrek :-)
Volieregaas roest natuurlijk niet. Is net als zo'n bekaertdraad (omheining - groen) maar dan in fijner formaat.
Maar misschien beter gewoon drastisch zoals anderen al suggereerden, verpotten in bvb lavasteentjes (eventueel met wat kleikorrels) en indien mogelijk een paar weken afzonderen (ton met vijverwater).