Paaigedrag vissen, en nu?
#1
wo, 01/09/2010 - 14:37
Paaigedrag vissen, en nu?
Laatst had ik al een topic gestart met de vraag over wat mijn vissen aan het uitspoken waren, en er werd als optie paaigedrag aangevoerd.
Hier kan ik mij nu helemaal in vinden, daar ik waarschijnlijk 5 mannelijke vissen heb en een dame en het aardig roerig is in t water ;-)
Ik dacht eerst 2 vissendames gezien er 2 dikker waren dan de rest en 4 mannen, maar ze zitten allemaal achter de dikkere witte vis aan.
Ik zag dit schouwspel vanmorgen en dacht ik ga het hier even plaatsen.
Nu is mijn vraag, kan dit kwaad?
Ze jagen dus constant met zn 2en, soms drieen, soms allemaal achter de dikkere witte vis aan, die dus geen seconde rust heeft.
Moet ik dit laten geworden, en kan dat geen kwaad, daar ze dus constant nagezeten word en ze dus dwars door de watergladiool worstelen met zn allen, en door t penningkruid?
En mijn andere vraag:
Is het mogelijk dat hier jongen van komen zo laat in het jaar?
Zo ja, hoe kan ik dit zien, en hoe lang duurt het voordat de eitjes uitkomen?
En moet ik de jongen dan apart in een kweekbakje gaan houden, of hoe doen jullie dit hier?
Mijn vijver is momenteel namelijk niet erg groot nog, en 6 vissen is wel de max eigenlijk voor dit vijvertje.
Dan zou ik een klein extra vijvertje of een kweekbox moeten halen en deze gebruiken voor de jonge vissen?
Hier onder wat foto's van wat ze dus de hele tijd met de witte vis aan t doen zijn..
foto2
foto 3
foto 4
Als vissen paaien is het de bedoeling on te zorgen voor nakommelingen.
Laat de vissen gewoon hun werk doen maar er is wel weinig of plaats of degelijke beplanting om kuit te schieten. Vrouwelijke vissen kn zelfs sterven als het paai gedrag verstoord wordt.Als ze al kuit schieten denk ik dat het vlug zal opgegeten worden in zo'n klein vijvertje.
Dank je voor je antwoord Kristof.
Dus in principe zou ik extra planten zoals bijvoorbeeld een extra penningkruid kunnen toevoegen? Of is een plant die echt wortelt en recht op staat beter?
Of is t beter om het voor nu zo te laten?
Er was net weer het e.e.a. aan watergladioolstengels losgeschoten doordat ze door de watergladiool probeert weg te komen steeds, dus ik heb de losse stengels weggehaald en in een bak water gezet, zodat ze zodra er weer rust is ingepoot kan worden.
En hoe lang kan dit gedrag doorgaan?
Ze zitten nog steeds non-stop achter elkaar aan, dat lijkt me ook niet gezond?
En hoe kan ik in de toekomst zien of ik met een mannelijke of vrouwelijke vis te maken heb?
Het lijkt me niet echt handig dat als we straks een grotere vijver gaan aanleggen ik bijvoorbeeld nog meer mannen aanschaf, en het witoranje dametje helemaal geen rust meer heeft ;)
dit kan enkele dagen duren. Zuurstofplanten zijn vooral van belang om kuit te schieten de jonge vissen kn zich daar gemakkelijk in verstoppen.(vederkruid)
Verschil man/vrouw is alleen te zien als de vissen wat groter zijn en redelijk doorvoed: dan zijn vrouwtjes steviger en dikker. Mannetjes krijgen piepkleine wittige wratjes op de kieuwdeksels, vrouwtjes hebben die niet. Als er bij het vangen eentje met z'n vinnen in een net blijft steken is het ook een mannetje (stekeltjes op rugvin en anaalvin), maar meestal gebeurt dit niet en de stekeltjes zijn niet goed te zien met het blote oog.
De meeste vissen in de handel zijn mager en daardoor is het erg lastig te zien wat voor geslacht het is. Ik zou de dikste en stevigste uitkiezen en hopen dat het een goede gok was. Meer mannetjes dan vrouwtjes kan overigens geen kwaad.
Dank jullie wel voor de antwoorden :-)
Inmiddels is het weer wat rustiger.
Ik zie trouwens geen sporen van eitjes? Of zijn deze niet zichtbaar.
Enfin, we wachten rustig af en ik houd t gewoon in de gaten.
Meer dan dat kan ik niet doen ;-)
Ik heb in de winkel idd wel de dikste vissen genomen, de mannen zijn op 1 na allemaal iets slanker dan de dikke vis.
Ik heb ook pas jongen (3 week) van goudvissen en windes, de grote vissen eten wel de eitjes maar niet de jonge vissen welke ik ook niet appart heb, goed er zal er heus wel een opgeslokt worden maar zorg voor voldoende schuilplekken in een hoekje ofzo voor de kleine vissen , bv flinke bos drijvende zuurstofplanten of ander drijvendde planten
Schuilplek is er wel genoeg, er zijn drijvende zuurstofplanten, overhangend penningkruid, en onder de watergladiool en er tussen kunnen ze ook terecht.
Na hun drukke gedrag vorige week een dag lang zijn ze nu weer rustig, maar ik vroeg me af of er wel eitjes zijn losgekomen?
Ze waren duidelijk overal aan t nastruinen waar de vrouwenvis is geweest, en ook als ze ergens bleef liggen leek het of ze aan het hommen waren.
Maar ik zie tot dusver geen eitjes? Of zijn deze erg moeilijk zichtbaar?
ze waren het aan het opeten denk ik! dat doen ze en dat is heel normaal.
normaal kan je de eitjs duidelijk zien.