slootje
#1
zo, 11/04/2010 - 11:34
slootje
Hallo
ik heb een hoekhuis, en grenzend aan onze achtertuin loopt een slootje. Soms stroomt het water een beetje, maar vaak staat het stil. Het staat ondergronds door middel van buizen wel in verbinding met ander water.
Dat slootje is vorig jaar overwoekerd en dichtgegroeid met riet. Een maand geleden heeft de gemeente er de nodige mankracht tegenaangegooid, en nu is het kaal. Mijn tuin is 6 meter breed, en het slootje is 2 meter breed en 50 cm diep. Het loopt nog door tot het andere hoekhuis van de rij, 250 meter verderop, maar daar is het nog maar 50 cm breed. Al die andere mensen doen niets met dat water, en er zwemt dan ook niets in, voor zover je de bodem soms kan zien.
Ik zou daar, op mijn stukje, verandering in willen brengen, door er planten in uit te zetten, en misschien stekelbaarsjes, voorntjes enz. Kikkers en padden zitten er genoeg in.
Mijn vraag: waar begin ik?
Welke planten zorgen voor een goed leefklimaat?
Zou ik er een kabel naar toe moeten leiden en er mbv een pomp een waterornament kunnen installeren om zo een waterstroom te creeëren?
Helpt dat om een aangenamer omgeving te maken voor vissen?
Hoe kom ik aan voorntjes en stekelbaarsjes?
Als ik nou op mijn stukje al die moeite zou gaan doen, maakt het dan wat uit dat het slootje 20 meter verderop enkel maar prut bevat?
Afijn, veel vragen, en ik ben benieuwd naar de reacties. Alvast bedankt.
Ik zou er geen Stekelbaarsjes en Voorntjes aan wagen. Er komt automatisch genoeg ander natuurlijk leven in waar je eveneens van kunt genieten. Het is uiteraard niet bevorderlijk voor jouw stukje als verderop alleen maar prut in de sloot zit. Ik zou er wat leuke waterplanten in zetten. Gele Lis, Glanzend Fonteinkruid, Waterviolier, enz. Die hebben bovendien een waterzuiverende werking.
Waarom zou je er geen voorntjes of stekelbaarsjes aan wagen? Als ik er nou in slaag (met jullie hulp) om er een leefbaar stukje van te maken?
In dat geval zou ik eerst zeker moeten weten of het stukje leefbaar is en blijft voor deze visjes. Dan pas stel je geen levens in de waagschaal!
Als het hele stuk met elkaar in verbinding staat dan kun je van jouw stukje naast je huis geen apart klimaat maken. Water heeft de neiging te mengen, zoals je wellicht weet. Het hele deel zal dus als één klimaat reageren. Ook de wateren waarmee het in verbinding staat hebben invloed op 'jouw' sloot. Het maakt dus weldegelijk iets uit dat de sloot verderop alleen maar prut bevat. De vissen die je erin zet zullen natuurlijk ook door de hele sloot zwemmen en niet netjes achter jouw huis blijven.
Wij hebben ook een brede sloot achter ons huis lopen en wij hebben daarin een waterlelie en enkele ander planten die we uit een andere sloot hebben gehaald gepoot, dit werkt erg goed. Verder, als het een sloot van de gemeente is, is het maar de vraag of je er zomaar een waterornament en/of planten in mag zetten.
Ok, duidelijk.
Maar is het niet zo dat een vis zwemt waar ie zich veilig voelt, eten vindt en waar bescherming is? Ik haalde daarnet een emmer water uit de sloot, en die zat vol met waterinsecten. Wat dat betreft ben ik echt wel begaan met de dieren, en zal ik er niet aan beginnen als het een kansloos project zal blijken te zijn.
Maar eerst zal ik informatie nodig hebben over hoe ik het beste kan beginnen, want vissen loslaten in de sloot is pas de laatste handeling (misschien zelfs pas volgend jaar).
En dat waterornament of die beekloop plaats ik aan de zijkant van mijn tuin, en het water haal ik uit de sloot, 5 of 10 meter van de plek waar het er weer in gaat. Ik dacht zo een soort kringloop te creeën, en vroeg me dus af of dat een gunstige uitwerking zou kunnen hebben.
En dan kom ik dus op de volgende vraag: welke oeverplanten, waterlelies en onderwaterplanten zou ik om te beginnen kunnen gebruiken?
Oja, en die sloot hoort bij mijn huis, en loopt door naar de gemeentegrond naast mijn huis. Gemeente ging hun deel van de sloot schoonmaken, en ik heb gevraagd of ze meteen mijn stukje mee konden nemen (hihi). Aardige mensen...
Allemaal bedankt en graag nog meer reacties.
Dan zou ik zeggen ga 'gewoon' beginnen, zonder de vissen zoals je zelf al aangeeft. Of het een onbegonnen zaak is weet ik niet maar wie niet waagt wie niet wint. Misschien dat je buren het uiteindelijk ook wel leuk vinden en daardoor ook wat waterplanten zullen plaatsen.
Persoonlijk zou ik beginnen met het plaatsen van zuurstof- en waterplanten uit de wateren in de buurt. Verder, dat plaatsen wat je mooi vindt echter pas wel op met (uitheemse) soorten die alles overwoekeren. Er is genoeg op het internet te vinden over waterplanten en hun groeikracht.
Het water moet natuurlijk wel redelijk helder zijn om er zuurstofplanten in te laten groeien, ze hebben natuurlijk wel licht nodig. Een waterlelie geeft al snel resultaat boven water net als watermunt en andere oever planten.
Succes.
Groet,
Marion_N
je schrijft dat het water zo nu en dan stroomt,stroomt het dan naar een andere sloot?
Zo ja dan komen de vissen vanzelf wel.
als er zoveel leven in het water zit , zitten er dan geen salamanders in ? Het zou me erg verbazen
als ze er niet inzitten .
groetjes
Lily-Anne
Hallo
nou bedankt voor alle reacties.
Salamanders heb ik nog niet gezien in de sloot, maar er zitten er tientallen in het grind tegen het huis in mn tuin, en gisteren vond ik een kleintje op mn keukenvloer. Snel weer buiten gezet.
Volgende maand hoppen er iedere avond weer honderden (echt waar) baby padden door mn tuin, maar ik heb nog nooit, nog nooit een vis in die sloot zien zwemmen.
Het is een onooglijk watertje, en ik heb gisteren een stel dotterbloemen aan de oever geplant. Vorige week 2 takken van pas gesnoeide knotwilgen in de oever gestoken. En als klap op de vuurpijl heb ik bij de Lidl 5 busjes met zomerbloemenzaad gekocht en langs de oever uitgestrooid. Volgens de verpakking was 1 busje genoeg voor 100 m². Beter te veel dan te weinig! Ik ben er dus wel mee bezig.
Maar ik heb nog steeds geen antwoord op mijn andere vraag: helpt het volgens jullie, als ik een soort van waterstroom op gang breng?
Ik ben benieuwd.
Ik denk dat wat stroming wel extra zuurstof in het water zal brengen en ook het water wat
beter kan verversen , maar alle leven is niet ingesteld op stroming - sommige diertjes hebben
het liever niet of niet te veel- het zou kunnen dat ze dan te veel energie moeten verbruiken om
ter plaatse te blijven of dat de eitjes niet rustig liggen en de larven wegspoelen - ik denk dat je
andere diertjes zal aantreffen in stromend water dan in zo goed als stilstaand water - padden en
kikkers en salamanders zitten meestal in nauwelijks stromend water denk ik .
Hopelijk zitten hier specialisten ,die dit wetenschappelijk kunnen aantonen of uitleggen -
Een stromend natuurlijk beekje is wel een prachtig zicht in de tuin natuurlijk , als er dan wat
diepere en bredere gedeeltes zouden zijn , waar het water rustiger is , zou je misschien toch de
dieren voor bijna stilstaand water kunnen houden .Je moet er wel zeker van kunnen zijn dat er
geen afvalwater in de beek kan komen door afwateringsbuizen van de buren of zo , zodat het
water van prima kwaliteit blijft en ook dat er bij droogte nog voldoende water toevoer is
groetjes en succes - laat eens horen en graag zien wat je er van gemaakt hebt hé, dan kunnen
we wat mee genieten
Lily-Anne