vijferfilter
#1
di, 07/09/2010 - 13:14
vijferfilter
hallo allemaal
Ik heb dit jaar voor het eerst een vijferfilter aangeschaft.
Nu wilde ik eens weten wat jullie in het najaar en in de winter doen met het
filter , laat je die aan of uit ? , of alleen de uv lamp uit ?
groeten peter
Ik laat gewoon in de winter het water over het filter lopen.de UV lamp heb ik het gehele jaar nog niet nodig gehad.Maar voorgaande jaren deed ik het UV lamp in de winter uit.
Daarop heb ik een vraag gelijk..
Je laat je filter dus aan, maar gaat het daarin niet bevriezen dan?
Ik heb zelf een kleine vijver 125 bij 90 bij 50c m diep met daarop een drukfilter aangesloten op een vijverfonteinpompje.
Dit stroomt netjes door, maar ik kan me niet voorstellen dat dit t blijft doen van t winter, zeker niet als ik er van uit mag gaan dat we weer van die lage temperaturen gaan krijgen...
Wat kan ik doen, mocht mijn vermoeden kloppen en t hele zooitje vriest wel in?
Mijn vader heeft een vijver gemaakt van zo'n betonnen drinkbak voor koeien, groot zat en zelfs met lucht onder t ijs, bevroor uiteindelijk wel alles, en zaten aan t eind van de winter de visjes als sardientjes in een blik dood in t ijs ingevroren.
Dit zie ik niet graag met mijn mooie sarassa's gebeuren...
Je kan het filter er in de winter uitlaten maar wel zuurstof in het vijvertje blazen .Vriest hij bovenaan dicht enkele cm water uitlaten en er zit een laagje lucht tussen wat isoleert.
Dus ik zou een zuurstofpompje er op aan moeten sluiten, of hoe doe je dit?
Ik ben wat dat aan gaat echt een leek op dit gebied, daar dit mn eerste vijvertje is ;-)
in onze vijver van 3,5 m3 en 55 cm diep deed ik ons filter altijd uit, uv lamp ook. De afgelopen twee strenge winters overleefde de vissen het zonder probleem. Schoonmaken in de schuur en in het voorjaar weer aan met een paar baccies erin.
Als de boel 's winters dichtvroor deed ik (als het lang duurde) een blik geopend aan beide kanten (of een 110 PVC buis) op het ijs en goot daar iedere dage heet water in, tot er een gat ontstond. (giftige gassen konden dan ontsnappen.
Nu heb ik een een grotere vijver 14 m3 met een groot 0,8m3 filter, maar blijf ik bang dat met strenge vorst de hele boel dicht vriest, daarnaast lees je vaak dat juist beweging in het vijverwater ervoor zorgt dat het water overal onder de 4 C komt en dat is funest voor de vissen. Dus stroompjes uit. Misschien een beluchtingspomp erin! voor zuurstof en ijsvrij houden.
hoi jay jay
Ik zat er zelf ook al aan te denken dat ik alles
ui moet zetten
Een luchtpompje had ik vorig jaar ook dat werkte wel goed
gr peter
mijn filter ligt jaar in jaar uit aan. Na de strenge winter is die nooit bevroren het debiet v/h water is veel te groot. In de winter komt er ook veel vuil in het water door wint,regen,... ze zou verschieten wat je na 4 weken in je filter vindt.Uv lamp nooit laten branden zonder dan er water
doorkomt die gaat daarvan snel stuk.
een vijver in opbouw dus boven de grond zal ook veel sneller bevriezen dan een vijver in de grond en zeker een betonbak. de aanzuigpomp wordt in de winter wel hoger gestoken zodat ik het diepere water niet stoor waar de vissen in de winter vertoeven.
Mag ik dan vragen hoe het met temperaturen gaat van -5 of -10 een week lang? Ik ben nu echt bang dat de flexibele buizen van me vijver naar het filter gaan bevriezen, ook al pompt deze 10000 liter per uur. Bij mij liggen ze net iets onder grond en daarna open door de muur...
Dit wordt mn eerste jaar met deze vijver de winter in, dus ik zal nog wel wat leren.... Maar ik denk dat het wel goed komt. :)
Ik heb nog nooit meegemaakt dat het filter bevroor.Dus ik laat hem gewoon draaien.
Als het debiet van het water groot genoeg is zal dit zeker niet bevriezen
ik heb mijn filter al jaren en die is nog nooit bevroren zelfs niet in de
laatste strenge vorst 2009/2010 en dit terwijl mijn vijver met een dik pak
ijs bedekt was weken aan een stuk
maar loopt je aan- en afvoer dan bovengronds? of heb je het geisoleerd?
een deel in de grond en een deel boven de grond maar volledig uit het zicht en niks is geisoleerd. Deze winter temp gehad van -13 en niks bevroren. De doorstroom van het water is veel te groot. Maar als je niet zeker bent kan je dit perfect isoleren.
Bij mij loopt de aanvoer en afvoer van het filter ook bovengronds deels door struiken bedekt.Ook ik heb zoals afgelopen winter geen problemen gehad met het bevriezen.