vijverplanten

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 07/03/2009 - 19:59
nardodo

vijverplanten

heeft er iemand goede ervaringen met groenblijvende en flink groeiende planten voor in de vijver. de mijne overleven de winter steeds niet.
zijn er ook planten die goed bij koi's gehoudn kunnen worden

zo, 08/03/2009 - 18:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het afgebeelde bonte gras, een Carexsoort (?) is buitengewoon taai. Dit exemplaar heeft deze winter in 15 cm ijs gezeten en is als enige vijverplant groen gebleven. Het is een moerasplant die hier ca 10 cm onder het wateroppervlak in een 30 cm hoge vijvermand staat. Van de overige planten loopt inmiddels de gele lis, een Irissoort, alweer uit. Dat is eveneens een sterke plant die op dezelfde manier kan worden aangeplant. Hij geldt als een goede waterzuiveraar.
Overigens lijkt het me nu nog veel te vroeg om te concluderen dat de afgestorven vijverplanten allemaal dood zijn. Zuurstofplanten als hoornblad en waterpest zullen zeker terugkomen. Die zakken tijdens de winter naar de bodem.

vijverplanten
ma, 09/03/2009 - 10:14
nardodo

ja mijn waterpest komt wel terug maar ik kloot al een paar jaar aan met wat planten die het steeds niet redden. misschien doe ik het ook wel niet goed. maar wat kan je er fout aan doen. ik zet ze op de goed dieptes en netjes in vijveraaarde..

iemand tips over het planten

ma, 09/03/2009 - 19:44
Shade

Ik dank dat het ligt aan de vijveraarde; dat wordt heel snel voedingstof arm en slibt luchtdicht.
Wij gebruiken speciaal vijverplanten substraat. Dat lijkt op een soort grind, maar net als substraat zitten er voedingsstoffen in.
Daar zet je de vijverplant met kluitje uit het potje gewoon in en dan laat je het mandje gewoon zakken. Wij gebruiken overigens van die stoffen vijvermandjes; die vriezen niet stuk en zijn heel fijnmazig, zodat het substraat er niet uitvalt.

Doordat het vijverwater gewoon door het substraat kan gaan krijgen de planten genoeg voeding uit de vijver zelf; de ontlasting van de vissen, waar nitriet in zit waar ze op leven. En als er wat minder voeding is kunnen ze het uit het substraat halen.
Bovendien slibt substraat niet dicht, wordt geen kleffe modderkluit, waar geen wortel meer in kan groeien.

En de meeste zuurstof planten sterven tot op de wortel af, om de lente erop weer helemaal terug te komen, helaas.

di, 10/03/2009 - 10:00
nardodo

bedankt shade voor de tip,

misschien ligt het idd wel aan de vijveraarde. dat is idd dikke slib na een tijd. ga het eens proberen over een tijdje

Onderwerp gesloten