Waterleliekever bestrijden

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 06/07/2009 - 15:58
lily-anne

Waterleliekever bestrijden

zoals ik in een ander artikel al zei, hebben we heel veel last van de waterleliekever.De bladeren lijken soms wel kantwerk .Ik las dat je hem kan bestrijden door regelmatig de bladeren voor een tijdje onder te houden met kippegaas of iets anders waardoor ze onder water blijven en zo verdrinken(zwarte slakachtig diertjes die bovenaan op de bladeren zitten)
Dit is echter geen eenvoudige zaak en geen fraai zicht en zodra je het gewicht wegdoet begint het probleem vaak terug .De larven afspuiten van de bladeren met een sterke waterstraal is ook niet eenvoudig en ik heb heel weinig vissen, dus kunnen de beestjes er terug opkruipen ( veronderstel ik )Ik ben nu een andere aanpak begonnen ( die wel veel geduld vraagt )Ik vang nu de volwassen diertjes (bruinige kevertjes ) Ze kunnen wel vliegen maar laten zich toch heel gemakkelijk vangen . Als je ze met een gewoon visnetje aanraakt , vallen ze in het water en dan kan je ze heel gemakkelijk uit het water vissen en doden - soms grijpen ze zich zelfs vast aan het netje en heb je ze ook . Ik hoop dat ik er zo vanaf geraak .
Groetjes
Lily-Anne

ma, 06/07/2009 - 20:27
Marion_N

Dan raad ik je ook in de herfst actie te ondernemen. Onderstaande link geeft je nog wat extra info:
https://tinyurl.com/yxt93s66

Succes,

Groet,
Marion_N

di, 07/07/2009 - 10:26
lily-anne

Bedankt Marion voor de link .
Eigenlijk zou iedereen die een waterlelie heeft , op de hoogte moeten zijn van de opmars van de waterleliekever , zodat iedereen ze probeert te doden en de plaag kan ingedijkt worden .
groetjes
Lily-Anne

vr, 10/07/2009 - 10:13
lily-anne

Ik heb nog een andere tactiek gevonden om ze te bestrijden ; ik heb alle bladeren en bloemen verwijderd! zo is het nu al 2 dagen en nu komen er stilaan nieuwe bladeren en bloemen boven . Zo erg was het niet om even zonder waterleliebladeren te zitten . Nu ben ik zeker dat er geen enkele larve meer op de bladeren zit en al 2 dagen geen enkele kever .Het was niet gemakkelijk om te zien of er nog levende larven of kevers waren omdat de bladeren zo erg beschadigd waren en de kevers zich soms verstopten op en tussen de bloemen . In het totaal zal ik toch zeker 40 kevers gevangen en gedood hebben dus die kunnen in ieder geval niet meer verder kweken . Ik heb al de geknipte delen in een plastiek zak gestoken om te vermijden dat er kevers zouden ontsnappen en terug in de tuin komen ( het duurt nog even voordat ze om de groencontainer komen en ondertussen zouden de larven in de container zich kunnen verpoppen .Telkens als de container zou opengaan , dan zou er gevaar zijn dat ze dan ontsnappen .Als er nu aan de nieuwe plantendelen zou gegeten worden , dan ben ik zinnens om direct de nieuwe kevers te zoeken en in geval dat ik larven zie , dat zullen ze nu niet de kans krijgen om tot kevers te verpoppen want elk aangevreten blad zal eraf gaan .Ik denk dat het zo moet lukken . Ik kan natuurlijk niet vermijden dat er kevers uit de buurt naar hier komen , maar ze zijn verwittigd !
Ik hoop wel dat de waterlelie geen last zal ondervinden als ze weinig kans heeft om bladeren boven het water te maken .
Groetjes
LIly-Anne

vr, 10/07/2009 - 21:36
asfaltrocker

hoi.
ik zag die link.
en ik moet zeggen sommige bladeren zien er bij mij ook zo uit.
maar geen beestjes op de boven zijde
ik had wel onder het blad.
net een teek..klein zwart je kon ze zo verwijderen.
maar ik hield de bladeren onder het water .en de goud vissen zagen iets van eet baars.nu zijn ze allemaal weg,ik denk op gegeten door de vis
en voor het eerst een bloem uit de lelie....
prachtig gezicht

Waterleliekever bestrijden
di, 11/08/2009 - 11:38
lily-anne

Hallo ,
Ik wil hier nog even vermelden , dat het tot nu toe gelukt is om de waterleliekever te bestrijden - ik zie nu al een aantal weken geen enkele kever meer en heb geen enkel aangevreten blad meer . Ik heb wel zoals gezegd een hele tijd elke kever die ik zag vernietigd ( ik ging verschillende keren per dag op inspectie ) en verwijderde ook elk aangevreten blad onmiddelijk. Het is nu een plezier om eens terug gezonde waterleliebladeren te zien met onaangetaste bloemen en geen enkel geel of rot blad .Ik hoop dat het voor de rest van het jaar zo blijft en zal wel regelmatig blijven uitkijken of ik geen nieuwe kevertjes zie of aangetaste bladeren en zal dan onmiddelijk actie ondernemen
Hopelijk hebben jullie hier wat aan gehad - ik kan het aan iedereen aanraden om ze zo te bestrijden - het is niet echt diervriendelijk maar als je niets doet , is het ieder jaar erger tot er alleen ergernis over blijft
groetjes
Lily-Anne

di, 11/08/2009 - 12:23
birdwatcher

het in de tuin bestrijden van de waterleliekever heeft alleen effect in de tuin de oprukkende plaag zal hiermee niet afnemen.
Er groeien teveel waterlelies in het wild.
groet Dirk.

Onderwerp gesloten