Windes niet meer aan de oppervlakte.
#1
wo, 01/07/2009 - 13:49
Windes niet meer aan de oppervlakte.
Sinds een week zwemmen de 3 windes nog nauwlijks aan het oppervlak, ik begin nu eigenlijk te twijfelen of ze er nog zijn, misschien een reiger langsgeweest, mijn vijver is 1 meter diep met 50 % zuurstofplanten (hoe noem je dat), de planten staan er goed bij groeien netjes, de andere vissen zwemmen vrolijk rond, 2 snoekjes van 6 cm zijn ook weg maar daar verdenk ik de zonnebaars van maar waterdicht bewijs heb ik niet, de windes zijn van het zelfde formaat als de zonnebaars dus die zijn in ieder geval niet opgegeten door hem.
Meestal als ik een worm erin gooide kwamen de windes te voorschijn om het op te vreten maar nu zie ik dat ook niet meer, zouden ze misschien hun 'nest' beschermen in het diepe ? maarja 3 windes op 1 nest is ook wat vreemd.
Komt het misschien door het warme weer ?
Ik kheb inmiddels de windes en 1 snoekje weer gezien, de club is dus volgens mij nog compleet alleen zitten ze meer in het diepe, ivm het weer denk ik.
Ik heb een beetje last van algengroei, zijn algeneters een oplossing ? of moet je er dan gelijk 8 per m3 hebben ? een pompje in de vijver zodat het water zuurstof rijker wordt schijnt ook te helpen (als ik het goed gelezen heb) maar ik heb liever een natuurlijke vijver.
Btw, het water is kraakhelder, was een tijdje groenig.
Algeneters eten vrijwel geen algen.
In het algemeen worden grondeltjes verkocht als algeneter maar dat is flauwekul. Ze eten nl voornamelijk dierlijk voedsel.
Wel planten ze zich nogal snel voor en woelen door de bodem op zoek naar voedsel, dus ze zijn meer een lust dan een last.
Groet, Piet
Bedoel je misschien dat je last hebt van wieren ipv algen. Je zegt nl dat je water kraakhelder is en met algen is dat juist niet zo. Een beetje wier is niet erg maar je kunt het te veel er makkelijk uithalen door het om een stok of iets dergelijks te draaien
Het zijn van die suikerspinachtige groene plukken/wolken, beetje dradig. (draadalg)
Ik haal ze er ook uit maar besmeurde zuurstofplanten zijn dan ook niet meer te redden.
Overigens pas 1 grote wolk gevonden, voor de rest kleine plukjes maar die kleine plukjes zitten aan de zuurstofplanten, diegene die drijven vertonen een papperig uiteinde.
Ik heb nu iets gelezen dat de waterhardheid belangrijk is, moet ik dan maar eens testers voor kopen denk ik. De vijver is nog maar 6 weken oud.
snoekje?
Als de vijver nog maar 6 weken oud is dan moet er eerst een biologisch evenwicht ontstaan. Het is normaal dat bv wieren in jouw geval zich snel uit breiden. Water testen heeft geen zin.Probeer consequent wieren te verwijderen en vooral de zuurstofplanten schoon te houden want die moeten niet verstikken door die wieren.
Als je echt een snoek in je vijver hebt haal die er onmiddellijk uit want die vreet binnenkort al je vissen op.
Windes maken ook geen nest maar paaien vrij tussen de planten
Ik heb 'n stuk of 20 visjes (speldaas) voor de snoek en baars erin zwemmen, zodra de baars en snoek een gevaar voor mijn gekochte vissen worden haal ik ze eruit (zet ze weer in de sloot), ik vind het juist prachtig om die roofvisjes hun ding te zien doen, snoekjes zijn zo schattig en bewegen zich vrij apart ten opzichte van de andere vissen.
Over het wier, ik haal het er gelijk uit als ik het zie.
De zuurstofplanten die gelei-achtig (papperig) geworden zijn, kan ik die het beste eruit halen ?
Ik heb ook iets gelezen over koperen pijpjes in je vijver of wilgentakken.
Zoek ergens wilgentakken en leg die in je vijver zij halen de voedingsstoffen uit je vijver waardoor de algen verdwijnen.
Ik heb er echt niet veel last van maar zie ze liever verwijnen als komen.
Als de planten verslijmen is er iets niet goed met je waterkwaliteit. Heb je ook vijvermaerl in je vijver gedaan? Het is een soort kalk wat helpt met het verbeteren van de waterkwaliteit en gaat verslijmen tegen. Je kunt het in elke goede vijverzaak kopen. Er is een korrelvorm en een poedervorm. De poedervorm maakt het watermelkwit maar lost goed op in het water. Na een week zie je er niets meer van. Als de planten echt dood gaan moet je er zo snel mogelijk weer nieuwe indoen en dan heb ik het over onderwaterplanten die veel zuurstof afgeven.