zwemvijver
#1
za, 03/06/2006 - 03:44
zwemvijver
Ik heb reeds 3 jaar een grote zwemvijver (16x5x1.8) die nog altijd perfect klaar is.
Enkele problemen :
1. neerslag op de bodem van licht bruine smurrie die na stofzuigen snel terugkomt en bovendrijft bij warm weder.
2. Op de wanden een licht bruine-groene aangroei van enkele cm lang van vermoedelijk algen.
3. mijn planten in het moerasgedeelte groeien niet goed waarschijnlijk bij gebrek aan voeding. Kan ik ze vb in vruchtbare potten zetten zonder het gevaar van algengroei te bevorderen ?
Zwemvijverbezitters hebben vermoedelijk allemaal gelijkaardige problemen. Wie weet raad?
Ik heb ook last van groene wanden en een bruine laag op de bodem. Waardoor het water niet helder is en een bruine schijn heeft.
Zwemvijver is reeds 2 maand gevuld.
Heb ondertussen wel al 2 keer zweefalg gehad.
Kan ik daar een produkt in doen om die groene wanden te doen verdwijnen ? Zo ja, welk ?
Een UV lamp zal waarschijnlijk niet helpen , daar er ongeveer een 50 à 60000 liters in de vijver zijn.
8 x 6 x 1,5 ( schuine wanden).
Komt mijn water nog helder ?
Ik heb ook reeds drie jaar een zwemvijver: ongeveer 100 m³ water.
De algen vis ik eruit met een simpel visnetje. Op de bodem ligt ook vuil maar zeer weinig. Dit vuil komt van de bladeren die erin vallen. Ik vis dit eruit met een fijn netje. Het vuil komt nooit boven drijven. Ik heb nu een fijn net dat ik voor de herfst over de vijver leg. Dit helpt goed. Een skimmer neemt ook zeer veel vuil weg: veel vuil drijft de eerste 24 uur dus zo groeit de smurrie vrij traag aan. Algen heb ik zeer veel: per zwemseizoen vis ik er 5 à 10 kruiwagens uit. Het water is wel altijd klaar. Dit jaar laat ik het voor de eerste maal onderzoeken op "zwemkwaliteit". De planten groeien zeer goed. Ik heb wel steeds vijveraarde gebruikt. één keer heb ik groeibollen gebruikt van Velde en dan zijn ze ook beter beginnen groeien. Produkten om de waterkwaliteit te verbeteren heb ik nooit gebruikt omdat dit voor 100 m³ toch te duur is. Graag zou ik van u weten hoeveel water er bij jou verdampt. Op jaarbasis is dat voor mijn vijver rond de 30 à 40 m³. Ik verwarm mijn water wel: het is nu uitzonderlijk 27 ° C. 23 °C bereik ik zeer veel.
fons twee
Hallo, we hebben sedert vorig jaar een zwemvijver van 80 m² die het resultaat is van een ombouw vanuit een klassieke vijver. De moeraszone is 24 m², zwemgedeelte 56 m². In het moeras 23 ton lavagruis.
Het water is kristalhelder gebleven vanaf de tweede maand na het aanleggen van de pompcirculatie.
Maar toch hebben we problemen vergelijkbaar met wat jij hebt:
1. slakjes! een ware slakjesplaag vanaf het begin.
2. groene wanden, beperkt tot enkel de westelijke wand.
3. groen-bruine smurrie op de bodem
4. sommige planten groeien explosief, andere niet.
De slakjesplaag zou normaal zijn, tenminste volgens de mij beschikbare literatuur. Ze zouden na een paar jaar vanzelf verdwijnen. Dat moeten we dus nog zien.
De smurrie op de bodem zal wellicht voor een groot deel afval zijn van de slakjes.
Misschien is de smurrie ook voor een deel afkomstig uit het moeras. Ik heb er namelijk bewust voor gekozen geen drainagesysteem in de moeraszone onder te brengen. Wat niet verteert in het moeras moet er terug uit. Het water wordt dus vanuit een diepte van 1.30m gepompt vanuit een pomphuis van 50 cm diameter dat onderaan open is. Ik ga ervan uit dat van zodra er een voldoende dicht netwerk van wortels in het moeras zit, er ook veel meer substantie zal worden opgehouden in het moeras om daar verder te verteren.
De oplossing is dus voorlopig regelmatig wanden schoon vegen en de bodem stofzuigen. Voor het schoonvegen van de wanden maak ik gebruik van een borstel op een tot 4 meter lange telescopische steel. In de winter verdwijnt het groen van de westelijke wand vanzelf.
De plantengroei is een ander paar mouwen. De kattenstaart groeit volgens de boeken tot 1.30 meter hoogte. Bij ons tot 2.50m (!). Andere planten zoals de door velen hooggeprezen gele lis groeit wel tot 60-80 cm maar staat er niet echt schitterend bij. Ik denk dat de meeste planten eerst voldoende moeten wortelen vooraleer een mooie bladmassa te kunnen vormen.
Ik zou de planten zeker niet in vruchtbare potten zetten. Zo verhinder je de planten vrij te ontwikkelen. De meeste planten wortelen normaal veel dieper dan ze kunnen in potten.
groeten,
Dirk.
Fons Twee,
voor de verdamping: kijk eens op topic 'verdamping van vijverwater'.
Dirk.