zwembad of zwemvijver?
#1
do, 29/06/2006 - 00:37
zwembad of zwemvijver?
Mijn vriend en ik willen een zwembad in de tuin van ons huisje in frankrijk.
Nu houdt mijn vriend van een mooi schoon lichtblauw zwembad en zelf hoopte ik op een zwemvijver zodat alles er het hele jaar mooi uitziet.
Is er een compromis te vinden tussen deze twee vormen? Kunnen we een zwemvijver aanleggen waarbij het zwemgedeelte er mooi schoon lichtblauw uitziet? Er hoeven geen vissen in te zwemmen.
Voor de volledigheid, het huisje waar het om gaat https://tinyurl.com/y6d4zzh5
Groeten Marysia
Marysia,
Prachtige chateau hoor!
Wat je vraag betreft ... in feite moet het wel kunnen om zo'n 'combi-vijver' te maken. Het belangrijkste voordeel van een zwemvijver, is dat je een natuurlijk evenwicht creëert in je vijver door gebruik te maken van de zuiverende werking van planten. Bijna iedereen kiest ervoor om zo'n vijver aan te leggen met een rubber-folie als ondergrond, maar dat moet natuurlijk absoluut niet. In principe kan je een normaal zwembad metselen en lichtblauw schilderen en vervolgens het water uit dat zwembad rondpompen over een tweede bak: je biologische filter. Het spreekt voor zich dat er verschillende manieren zijn om dat te doen (genoeg info te vinden op internet), zolang je het uiteindelijke doel van dat filter in het oog blijft houden: verwijderen van vaste deeltjes en voedingsstoffen die aanleiding geven tot de vorming van algen.
Ik denk dat in veel gevallen de keuze van rubberfolie gemaakt wordt op basis van kosten en de mogelijkheid om dan zo'n vijver zelf aan te leggen. Als je een betonnen vijver gaat maken, dan heb je al snel een aannemer nodig (al lijken jullie me wel behoorlijk handig).
De keuze voor een lichtblauwe kleur zal wel nog een paar bijkomende gevolgen hebben: je zult vermoedelijk wat meer stof en zand op de bodem zien liggen dan op een zwarte folie en ook zal het water iets minder snel opwarmen, omdat zwarte kleuren meer warmte absorberen.
Een kennis van me heeft daar een prachtige oplossing voor bedacht: hij pompt water uit het diepste punt van zijn vijver op. Op het diepste punt ligt de meeste stof/zand en is het water het koudst. Dat water wordt naar de filter verpompt waar het zand wordt verwijderd (sedimentatie) en de planten voor biologische zuivering zorgen. De afloop van het filter laat hij tenslotte door een soort ondiepe vijver lopen die gevuld is met grote zwarte stenen. De stenen en het feit dat die poel ondiep is, zorgen voor een snelle opwarming van je water en dat is voor toekomstige klanten van je chateau wel een aangename bijkomstigheid!
Succes,
Harald
Een zwemvijver is heel iets anders dan de look van een zwembad en heeft een heel andere filtering dan een zwembad.
Is al uitgelegd.
Bedankt Harald, daar kan ik wat mee.