Groen/ bruine vijver
#1
do, 27/07/2006 - 14:50
Groen/ bruine vijver
Hallo
Ik heb sinds 2 maanden een vijver van ruim 3 bij 1 meter en 1 meter diep. De laatste weken is hij groen/ bruin van kleur. Het zicht in de vijver is ongeveer 15 cm diep.
Er staan zuurstofplanten in en een waterlelie. Er zwemmen 6 goudwinden in.
Als ik de zuurstofplanten aanraak dan komen er kleine groen/ bruine stukjes vanaf. De zuurstofplanten groeien wel goed.
Er zit een waterval in en een bruissteentje.
De vijver ligt ongeveer 6 uur per dag in de zon.
Toen de vijver net was aangelegd hebben we bacterien in poedervorm toegevoegd en duo GH/ KH plus en er ligt vijversubstraat op de bodem.
We hebben 3 flinke zuurstofplanten erin staan.
We hebben geen filter want we wilden een biologisch evenwicht in de vijver. We hebben nu tijdelijk een filter te leen maar het water lijkt er niet helderder van te worden. We maken het filter 2 keer per dag schoon (spons) er komt dan een soort bagger uit.
Moet ik gewoon geduld hebben of is er iets aan te doen? En moet ik blijven filteren?
Ook zie ik mijn goudwinden de laatste tijd erg weinig. Ik zie ze eigenlijk alleen 's avonds als ze iets te eten krijgen. Ze zijn dan erg levendig en het eten is binnen 5 minuten op.
Ik zie ze dus eigenlijk alleen tegen de tijd dat het donker wordt.
Wie kan mij helpen?
Groeten Veronique
Een vijver is voor iedereen verschillend zelfs die van de buren.
Er zijn vijvers die zonder filter werken en klaar helder water hebben.
Het biologisch evenwicht zal heel lang duren bij een vijver zonder filtratie, zelfs met filtratie is dit niet op twee, drie weken, maanden gerealiseerd.
Pas na een volledig jaar kan men spreken of een vijver zijn biologisch evenwicht heeft met of zonder filtratie, alles moet rijpen en kunnen aanslaan.
Dan dient men nog de waterwaarden op peil te houden en te kontroleren.
Ik denk dat je last hebt van zweefalg (groenwater) en hier helpt ook geen filter zelfs de duurste niet.
De ééncellige zweefalg is enkel te bestrijden met een UV lamp.
In de winter zal het water wel helderder worden maar wil niet zeggen dat dit blijvend is voor het aankomende jaar.
Sponzen uitspoelen met vijverwater en niet met kraanwater, en ja als je met filter werkt moet die blijven draaien.
Maar als je heel veel geduld hebt en zonder filter wilt werken en de oorzaak kunt bestrijden wat de troebele vijver veroorzaakt, zal er heel wat water het riool ingelopen zijn.
groet,
Sjuul
Een vijver moet regelmatig wat zon hebben, maar met zoveel zon zoals de laatste tijd kan uw vijverwater bijna niets anders dan groen worden, t beste wat je kan doen is bij heel zonnige dagen een paraplu plaatsen om het zonlicht tegen te houden, na een paar dagen zal je het verschil al merken, na enkele maanden kunnen de planten nog niet groot genoeg zijn om het wateroppervlak met 1/3 te voorzien van schaduw.
Controleer ook uw water naar nitraat, dit zorgt voor de plantengroei (je zal waarschijnlijk supplementen moeten toevoegen en/of vers water toevoegen).
Je filter moet constant blijven aanstaan, maar zeker niet dagelijks uitkuisen want je vernietigt je bacteriën die de afvalstoffen vernietigen, je filter maar 1 maal per jaar uitkuisen met vijverwater en dit best juist voor de winter. Een UV lamp zou ook heel goed zijn tegen de algen en moet ook constant aan staan en aangesloten worden voor de filter.
Nu water kan ook vuil worden door teveel eten te geven aan de vissen, sla eens een dagje over en verminder de voeding, bij warm weer 2 maal per dag, bij temp onder de 18 graden watertemp 1 maal per dag, bij temp onder de 12 graten licht verteerbaar voedsel toedienen.
Een vijver op punt stellen is niet zo makkelijk, maar als je al deze punten in acht neemt zal je water zeker meer doorzichtig worden,
maar ik zeg het nog eens met zo'n temp worden alles waters wat groen. Maar met substraat moet je zeker de bodem van u vijver nog kunnen zien. (je hebt ongeveer 3000 L water in de vijver, dus jeje pomp moet zeker 1500 L water per uur kunnen verwerken en uw filter 2000 L anders heeft het allemaal niet veel nut. Doe uw best komt wel in orde.
Een vijver die troebel is door zweefvuil zal via het filter opgevangen worden, hierdoor raakt het filtermateriaal verstopt en zal gereinigd moeten worden.
Aangekoekt zweefvuil op het filtermateriaal gaat stinken.
De graad van vervuiling zal afnemen en is dagelijks reinigen niet meer nodig en zal het periodiek moeten gaan gebeuren.
Zonder filter werken kan mogelijk zijn maar heeft ook nadelen.
Beperkt in het houden van vissen, de bacteriën kunnen het aanbod van organisch afval niet verwerken bij een te grote visbezetting.
Een ECHTE NATUURVIJVER heeft geen filter, een aangelegde vijver reinigd zich niet van zelf ook niet met een filter.
Met filter vergroot wel de reiniging van de vijver, minder slib maar zal zeker niet voor 100% opgeruimd worden.
Een vijver zonder filter heeft geen watercirculatie, de gassen die zich ontwikkelen worden niet afgevoerd, tevens is er geen beluchting in het water.
Schadelijke stoffen worden niet weg gefilterd en blijven achter in het water.
Alles wat leeft in het water gebruikt zuurstof, er is al snel een tekort aan zuurstof, vooral met het warme weer de afgelopen 4 weken.
Een vijver zonder filter is moeilijk onder kontrole te houden en vergt veel meer aandacht en onderhoud dan wanneer met filter gewerkt wordt, op den duur vergiftigd de vijver zichzelf als men lang genoeg wacht en er niet na omkijkt.
Ik vraag me af waar het vandaan wordt gehaald dat een pomp zeker 1 keer per twee uur de vijver moet rond gepompt hebben.
waar is dat op gebaseerd.
groet,
Sjuul