UV lamp
#1
wo, 20/09/2006 - 05:04
UV lamp
Hallo ik heb een UV lamp in de filterkring van mijn vijver en deze gaat zeer snel stuk. Wat kan ik daaraan doen?
Hallo ik heb een UV lamp in de filterkring van mijn vijver en deze gaat zeer snel stuk. Wat kan ik daaraan doen?
Over welk tijds bestek gaat de lamp kapot jaarlijks, 1 keer per 6 maanden, 2 of drie keer vervangen? zeg het maar.
Wat is het merk van de UV lamp, hoeveel watt.
Een aantal dingen kan ik je wel opnoemen waardoor een lamp sneller stuk gaat.
De lamp te vaak aan en uit doen.
UV lampen zijn schok gevoelig.
Een te hoge stroom piek die kan optreden, en de lamp doet door branden.
Wat staat nog meer op de groep aangesloten buiten de UV lamp.
Een condensator die stuk is.
Vocht.
Enz, enz.
groet
Sjuul
Hallo jongens,goeiemorgen...
Sorry hoor maar ik heb er echt problemen mee als ik dergelijke dingen lees over UV lampen en ander spul in je vijver.Waarom wil je dat eigenlijk? Om wiergroei tegen te gaan?
Enerzijds willen we allemaal een natuurlijk biotoop in onze tuin en als het even kan dan duwen we er een paar technische spullen in om alles beter te doen werken....
Heb nog nooit een natuurlijke waterplas gezien met UV lampen.Als je de vier belangrijkste kenmerken van een kunstvijver respecteert dan heb je geen lampen nodig.
.Juiste ligging.Niet in volle zon om opwarming van het water
tegen te gaan.
.Voldoende zuurstofplanten.
.Voldoende diepte
.Vijversubstraat op bodem
Ik denk dat zelfs Goudviskweker daar niet veel meer kan aan toevoegen.
Groetjes
Dit is nou een reactie naar mijn hart. Ik heb al 10 jaar een vijver zonder technische trucjes en altijd helder water, vrolijke vissen en
goed groeiende planten. Ja, natuurlijk wel eens wat algen, maar die zie je in de natuur ook. Ik denk dat, als we een vijver zo technisch inrichten, we een erg kwetsbaar systeem maken. Laten we de natuur toch vooral niet vergeten!
Groet,
Henk
Hallo Greenconnection.Ik ben heel blij dat je met mij akkoord gaat.Kijk maar eens hoeveel keer er al werd gesproken over die UV lampen.Echt niet te doen hoor.Mijn vijver staat er al bijna 15 jaar en heb nog steeds kristalhelder water.Het enige technische hulpmiddel dat erin staat is een vijverpomp en deze dient enkel om mijn watervalletje van 50 cm hoog te doen functioneren.Ook in de winter draait ze maar door en ze voorkomt dat men vijver dichtvriest zelfs niet bij temperaturen van -15 of -20 graden.Het is werkelijk prachtig om te zien hoe het ijs zich dan opstapelt aan de randen van de waterval soms wel de gehele 50 cm hoog en wel een meter breed.Maar daar waar het plonst blijft het open en kunnen vijvergassen weg.
Ik vraag me eigenlijk wel af wat je met zo n UV filter doet in de winter? Je vijver is toch geen aquarium of wel soms?
Groetjes JP
hallo een natuur vijver heeft geen uv lamp nodig dat klopt
maar als je een vijver zonder planten hebt is het een MUST
en de lamp gaat normaal een hele zomer mee . ik haal ze eruit
van oktober tot maart dan zijn de dagen te kort en is het ook te koud voor Zweefalgen Grtz ghislain
Jp.bosch en Greenconnection ik begrijp jullie reaktie volkomen,
een UV Lamp is zo negatief nog niet, wel de produkten die verkocht worden voor in de vijver het anti anti anti middel daar ben ik een tegenstander van.
Het lukt bij lange na niet bij iedereen die een vijver heeft, en dat kunnen verschillende oorzaken zijn. Wil men een probleem op de natuurlijke manier aanpakken, moeite en de tijd voor nemen.
Of kiezen ze gemakshalve voor de onnatuurlijke wijze.
Ik voel me niet aangeproken, ook ik werk met een UV lamp en kom er helaas niet onderuit. Ik heb in mijn vijver totaal geen waterplanten staan. De vijver heeft de hele dag zon (zuidwesten) dan werk ik met een externe planten filter, heb helder water door de UV lamp.
Ik zal dan ook nooit zeggen dat het niet mogelijk is dat men er niet onderuit komt om zonder UV lamp te werken, om het water helder te hebben of te houden.
Mensen zoals jullie twee op een natuur mogelijke manier de biotoop in orde hebben, geloof ik best, kan ik slechts zeggen, houden zo en geeft ook wel een teken dat er ook aandacht aan wordt besteed. Goe bezig.
groet,
Sjuul.
Dank je, Sjuul!
Natuurlijk begrijp ik dat je niet zonder kunt, als je vanwege Koi geen planten kunt hebben. Maar soms, denk ik wel eens dat op die manier een vijver zoveel technische problemen geeft, die om een oplossing vragen, dat het niet meer een vijverhobby, maar een technische hobby wordt. Gelukkig hebben we jou daarbij voor de problemen, Sjuul!
Daar heb je nu ook weer juist een punt aangehaald Greenconnection en volkomen gelijk in.
Maar hoe komt dat, menig mens kampt met problemen in de vijver of krijgt ermee te maken.
Ze vliegen naar de vijverzaak (annex tussen haakjes) vijverspecialist/buurman en vertellen daar het probleem.
Daar staan de potjes, de zalfjes, en anti middelen op alfabetische volgorde in het rek.
Toevlucht wordt genomen tot het rek en wordt er niet gekeken of gevraagd naar , groote van de vijver, planten, visbezetting, ligging en alles wat ermee te maken heeft, dat kost geld en resoluut wordt later gegrepen naar de beste oplosser de UV lamp, als die ook nog juist wordt afgestemd.
Het probleem wordt aangepakt, maar niet de veroorzaker waardoor water groen wordt (de bron).
Voordat men weet wat het is of waar de fout ligt dan staat de uv lamp al centraal.
Zolang men niet de leidraad kan vinden of weet dan wordt het inderdaad een technisch probleem, want er wordt te veel gesukkeld, zonder het op de natuurlijke wijze uit te proberen.
Dan nog kan er gezegd worden het water is nog steeds groen, geef het de kans om te groeien, de tijd enz, enz zal het leren.
Kortom ging de vraag over waarom het kan dat de lamp zo snel kapot gaat.
En niet over de aanschaf van een uv lamp om het groenwater aan te pakken.
Maar das nu ook weer geen probleem, Pispuit zal er niet groen of groener door worden.
groet,
Sjuul
UV lamp voor en tegens.
Ik ben nu een t***elgeval. Mijn vijver sterft op dit moment van de draadalgen. Elke dag scheppen, roeren met wc-borstel, alles geprobeerd, maar niets helpt. De ph waarde was goed. Water is helder.
In de vijver (1.70 x 1.70 x 65) hebben we een waterornament en de pomp is zelfs verstopt met draadalg, de zuurstofplanten worden opgevreten door de draagalg, aleen de waterlelie heeft nergens last van en bloeit uitbundig.
Is het soms te ondiep?
Wie van de kenners geeft mij advies.
Nee, je vijver is niet te ondiep. Algenexplosies doen zich alleen voor als het water eutroof is en dan nog vooral als er een onbelans in de mineraalhuishouding is. Vooral een overmaat fosfaten is berucht. De remedie is deze onbalans of gewoon het botte teveel aan voedingsstoffen op de een of andere wijze te verminderen en te verhinderen dat er nieuwe mineralen worden aangevoerd.
Het eerste (vermindering dus) kan op twee wijzen: verwijder de mineralen door planten de mineralen te laten opeten. Hongerige planten zijn b.v. Waterpest en Hoornblad. Ook Waterlelies en Gele Plomp kunnen heel wat aan. Er zijn ook geschikte oeverplanten maar die zijn vaak minder geschikt voor de vijver (Riet, Lisdodde). En verder die stomme Draadalg zelf...blijven scheppen.
Een tweede wijze is regenwater toevoegen en het overtollige, rijke, water naar b.v. moeras of waar je overtollige water ook maar naar toe loopt. Pas wel op dat er geen tuingrond mee de vijver in spoelt want dan gaan er meer mineralen in dan uit.
Geen mineralen extra meer toevoegen. Dus als je vissen hebt die je bijvoert dit echt maar mondjesmaat te doen. Let op op het inspoelen of waaien van grond.
Als laatste: voorkom dat de vijver de hele dag in de zon ligt, ook dat draagt bij tot algenexplosies maar eigenlijk zou je Waterlelie al voldoende schaduw moeten brengen.
Ruud
Te veel voeren en een te hoge visbezetting is ook bevorderlijk voor algen groei.
65 cm is wel erg weinig en zeker als er vissen in gehouden worden en dan is het te ondiep voor de vissen.
Draadalg krijg je niet weg met een UV lamp.
Regenwater en grondwater moet men nooit gebruiken, regenwater bevat te veel zuren, en grondwater te veel ijzer.
Regenwater bevat van nature een kleine hoeveelheid koolzuur dat gevormd wordt door het oplossen van kooldioxide (CO2+H2O->H2CO3). Dit verdwijnt weer even snel als het kwam. In sterk luchtverontreinigde gebieden kan door fotooxidatie van stikstof en zwaveloxiden salpeterzuur en zwavelzuur ontstaan. Dat in in Nederland nauwelijks het geval behoudens na sterke smogvorming in beperkte delen van het land.
Grondwater hoeft geen ijzer te bevatten, bij mij zit dat er niet in (wel te veel andere minderalen). De samenstelling van grondwater is sterk plaatsgebonden.
Het kraanwater is hier juist weer vrij kalkrijk, maar ook dat verschilt van plaats tot plaats.
Ruud
Bedankt Sjuul voor je altijd goeie raad
Groetjes
algen in u vijver kun je ook bestrijden met landbouw zout of beter gekend als boerenzout
verhouding is 1kilo per 1000 liter water
niet schadelijk vor vissen wel voor algen
groetjes jurgen
ps ik hou niet van al die rechnische en/of chemische spullen
ik drink ook liever gewoon water
Zweefalg en draadalg is niet te bestrijden met zout.
Zout is wel schadelijk voor de vissen en kan tot de dood lijden, bepaalde waterplanten kunnen niet tegen een te hoog zoutgehalte, bijvoorbeeld de water hyacint die kan slechts 0,1% zoutgehalte verdragen.
Sjuul
Zeg Jurgen, wie heeft jou deze onzin verteld?
Met zout bestrijd je echt geen alg, hoeveel je ook gebruikt.
Zout kan weldegelijk gevaarlijk en dodelijk zijn voor vissen als het niet goed gebruikt wordt.