Alg
#1
do, 08/03/2007 - 09:48
Alg
Mijn vijver loop op dit moment vol met draadalg. Kan ik dit er al uit halen of moet ik nog wachten. De vissen zijn redelijk actief !
Mijn vijver loop op dit moment vol met draadalg. Kan ik dit er al uit halen of moet ik nog wachten. De vissen zijn redelijk actief !
dit kan je er al uithalen nu maar die komen terug je zal met een teveel aan nitraat zitten had ik ook vorig jaar grtz Gis
Ja ik ga het er maar uithalen. Ik heb de pomp en biofilter door laten werken maar eigenlijk moet ik deze schoonmaken. De pomp zit waarschijnlijk een beetje dicht. Ik ben dit maar aan het uitstellen omdat ik anders de vissen stoor.
goeten,
Yvonne.
Draadalgen verwijderen en filters schoonmaken had al eind vorig jaar gedaan moeten zijn.
Vlak voor de winter moet je vijver klaar zijn, zodat je niet nu meer in je vijver hoef te zijn.
Je vissen zijn actief.
Let er goed op dat zij geen last hebben van parasieten etc.
Nu al actief zijn wil niet altijd zeggen dat het goed is.
Kijk naar hun gedragingen en hoe ze zwemmen.
Mijn vissen gedragen zich nog rustig, en verblijven nog steeds op de bodem van de vijver.
Eten doen zij ook nog niet.
Succes!
Ik heb eind vorig jaar alles schoongemaakt, maar de laatste 2 weken begint er aardig wat draadalg te komen. Ik kan ook zien dat de pomp verstopt raakt omdat de wateruitloop vanuit het biofilter steeds kleiner wordt. De vissen zijn niet over actief maar zwemmen af en toe toch wel wat rond.
Groetjes
Yvonne.
Hoi Yvonne,
Draadalg is en kan een probleem zijn voor de meeste vijverhouders, het is het onkruid van de vijver, en is nadelig met name voor pompen en filters. Toch heeft draadalg ook voordelen zo heb je nooit last van een te veel aan nitraaten en fosfaaten in het water.
Voor menig personen is draadalg een doorn in het oog, toch kun je er iets aan doen om draadalg te beperken en zul je aan bepaalde criteria moeten voldoen.
Draadalg is niet (geheel) te voorkomen maar mag absoluut niet gaan overwoekeren.
Om je te helpen en de juiste richting in te sturen had ik graag het volgende willen weten.
1. afmeting van de vijver l×b×d.
2. visbezetting (aantal vissen)
3. gebruik je water/zuurstofplanten, indien mogelijk welke en soort.
4. hoe ligt de oever erbij (randafwerking)
5. welk filter en pomp gebruik je.
6. hoe is het gestelt met de bodem (slib)
groet,
Sjuul
De vijver bevat 1000 ltr. Er zitten 8 vissen in. Ik heb alleen 2 waterlelies er in staan omdat er ook 4 koi karpertjes in zitten.
De vijver draait nu al 4 jaar. Op de bodem ligt substraat. De exacte omschrijving van de pomp weet ik niet moet in even nakijken.
Om te beginnen heb je al een overbezetting van vissen, als toen er al gezegd werd 1 vis per 1000 liter water, dit is achterhaald en wordt nu gesproken over het aantal cm van de vis(sen) wat een totaal beeld geeft van meter(s) omdat vissen groeien.
Om je een voorbeeld te geven: kun je als stel regel aannemen dat maximaal 20 cm vis per 1000 liter water gehandhaafd kan worden.
Als er van de 8 vissen die je hebt 4 de afmeting hebben van 5 cm geeft een totaal van 20 cm, dan zit je al aan het maximum op 1000 liter water. Wanneer de overige koi karpertjes 15 cm bij elkaar opgeteld zijn, zit je dus met een overbezetting want die blijven niet klein..
Op de bodem ligt substraat, is deze in de afgelopen vier jaar er al ééns uitgehaald of ververst? ook al ligt er substraat toch zal zich hier tussen slib vormen.
Is er ook wel ééns water ververst en dan bedoel ik niet het bijvullen van water dat verdampt is.
Dan moet je niet denken dat de filter het teveel aan nitraaten weg filterd, als dit zo was had je geen last van draadalg, er is een overschot aanwezig.
Hoe meer je voert, en vissen gehouden worden, hoe meer het water en filter belast gaat worden.
Je zult het onget***eld gehoord of gelezen hebben dat een vijver in biologisch evenwicht moet zijn om een gezonde biotoop er aan over te houden. Dit kan middels het testen van de waterwaarden afgelezen/vernomen worden.
Toch kun je ook al waarnemen zonder het water te testen dat er iets mis is bijvoorbeeld de algen groei dat de overhand heeft.
Vergelijk dit met een weegschaal die in evenwicht moet zijn, ook al zijn de waterwaarden in orde toch helt de weegschaal naar 1 kant over door een teveel aan nitraaten, fosfaaten, waardoor er een explosieve groei ontstaat van draadalg en de weegschaal terug in evenwicht komt om het teveel te verwerken en dat zie je aan de de groei.
Je kunt dit gemakkelijk testen door een testset PO4(fosfaat) te kopen, je zult zien dat deze test bijna tot niets of binnen toegestaan gehalte aangeeft, waardoor het lijkt er geen te hoog gehalte aanwezig is.
Dat klopt ook want het overschot heeft de draadalg al opgenomen, want een vijver met overwoekerende draadalg heeft weinig aan fosfaaten, en is te zien aan de explosieve groei.
Sjuul,
Hallo Sjuul,
Nog even over het filter systeem. Ik heb een Pontec clear water filtersysteem met bijbehorende pomp (ziet eruit als een soort egel).
Afgelopen herfst heb ik de vijver helemaal met water moeten vullen omdat hij leeggelopen was (door de storm was de slang eruit gewaait) de vissen waren nog net onder water.
In deze 4 jaar is het substraat nog nooit vernieuwd.
Vraag: Als je dit zou doen moeten de vissen er dan uit !
Heb inmiddels de pomp schoongemaakt en ben het alg eruit aan het halen.
Groetjes
Yvonne.
Voor alle zekerheid en geen risico's te nemen is het aanbevolen om de vissen eruit te halen.
Oke Sjuul ik weet wat me te doen staat. Bedank voor alle info.
Groetjes
Yvonne.