vijver
#1
za, 12/05/2007 - 20:24
vijver
Heeft iemand een idee hoe ik mijn vijver het best kan
beschermen tegen reigers, een reiger schrik helpt niet
voldoende, een net zal beter zijn, maar dan zie je de vissen
zelf ook bijna niet meer.
Stroomdraad misschien een optie? Dan bij deze de vraag
of dat geen kwaad kan voor de honden.
Geen idee hoe groot en breed je tuin is, maar je zou een paar meter boven de vijver/tuin visdraad kunnen spannen.
Dat houd enigzins reigers tegen, en voor het zicht van je vijver beter dan een net over je vijver.
Of een stroomdraad spannen geen kwaad kan voor je honden.
Wat denk je zelf?
Succes!
Ik denk dat jootje schrikdraad bedoelt ipv stroomdraad.
Je kunt van alles spannen, je dient je zelf te gaan verplaatsen in en om de vijver/tuin, overal waar jij gemakkelijk bij komt aan de vijver doet de reiger precies hetzelfde.
Als je lijnen boven de vijver spant is dit een obstakel voor de reiger om te landen. Ik heb daar een pergola boven gemaakt, het voordeel hiervan is dat de reiger niet verstrikt kan raken in de welgekende visdraad die hij niet ziet. De andere kant van de medaille is dat als dit gebeurt (werkelijk gebeurd) je ten laste gelegd kan worden: het opzettelijk verwonden/doden van beschermde diersoorten d.m.v een val te hebben gemaakt. Dit valt onder de wet onder illegaal stropen van in de natuur voorkomende wilde diersoorten die wel of niet toe beschermd zijn..
Dat is precies hetzelfde als een jager (met vergunning) gaat jagen wanneer het jaag seizoen niet geopend is.
Laat ik dit zeggen er is geen wet die verbied om lijnen boven de vijver te spannen om de reiger te weren, maar er is wel een wet die zegt dat de reiger beschermd is, niet gedood, op gejaagd, gevangen of wat dan ook mag worden.
Flora en Faunawet
Deze wet is direct van toepassing op de blauwe reiger. In het kort komt het er op neer dat de reiger alleen met een ontheffing verwijderd mag worden. Dit geldt óók voor verstoren, verjagen en vangen.
Opzettelijk:
Uit jurisprudentie van het Hof van Justitie van de EG blijkt dat er reeds aan het vereiste ‘opzettelijk' is voldaan als degene die de handeling verricht, weet of kan weten dat deze nadelige gevolgen voor beschermde soorten planten en dieren kan veroorzaken.
Meer informatie kunt u via ons kantoor verkrijgen:
(0320) 25 21 26 óf
infopcfholland [dot] nl
bron: flora en fauna wet.
De scare crow is de beste manier om de reiger te weren.
Zorg voor hoge oeverbeplanting, vermijd dat de reiger in het water kan stappen. Een vijver met verhoogde oever (boven maaiveld) is al een obstakel. Zorg dat hij niet op/aan de oever (rand) kan komen.
Een net over de vijver helpt ook niet, want als hij/zij aan de over kunnen komen zullen ze toch het menu gade slaan en pikken door het net, de vis kan er dan wel niet door, maar de vis wordt lelijk toegetakeld.
Als de reiger schrik niet of geen effect heeft heb je hem verkeerd opgestelt of is het bereik te weinig waardoor hij deze ontwijkt, dus dien je meerdere te plaatsen in kombinatie met de andere.
Vergis je niet een reiger is sluw heel sluw, voordat ie toeslaat heeft ie al ruime tijd de gevaren/obstakels aan een vijver gade geslagen en slaat dan toe, en komt weer terug zelfs na dagen.
Draden boven je tuin niet aan beginnen, de reiger springt naar beneden door de openingen en bij het vertrekken komt ie vast te zitten (heb ik gehad is niet leuk)... Ik heb de pondprotector van velda en werkt super ... ook tegen katten btw
Hannes, ik weet wat je bedoelt maar het is net andersom,?
De reiger daalt neer bij landing en springt op voor vertrek.
Beste tegenhangers van het spannen van visdraad.
Je moet een paar oude CD's hangen aan je visdraad.
Door weerkaatsing van deze schijven door de zon en de rotering daarvan raakt de Reiger in verwarring.
Je vissen hebben er geen last van.
Je mag absoluut draad boven je vijver spannen ter bescherming van je vissen.
Menig koi liefhebber zouden dit maar al te graag doen ter bescherming van hun dure vissen.
Je moet je draad spannen om de +/- 15 cm.
Daar komt geen reiger doorheen.
Zowel neergaand als opwaards.
Omdat een Reiger zijn vleugels nodig heeft bij het landen en bij het opstijgen.
Al jaren gebruik ik draad, en er is nog nooit een Reiger (of wat voor vogel ook) in verstrikt geraakt.
Anderzijds met netten raken vogels hierin eerder in verstrikt dan met het spannen van draad.
Draad schrikt vogels eerder af als ze hiermee in aanraking komen.
Hoi Goudviskweker,
Houdt dat draad ook eenden tegen? Heb je daar soms een foto van?
Dat durf ik niet te zeggen valerie, of het ook eenden tegen houd.
Het zou kunnen.
Helaas, het lukt mij tot op heden niet om foto's op dit forum te plaatsen.
Geen idee waarom.
https://tinyurl.com/y55svvkp
https://tinyurl.com/y62xvqoo
citaat ergens van internet geplukt.
Dan ben ik geen voorstander van nylon draad te spannen op een bepaalde hoogte boven de vijver, als de reiger hier in verstrikt raakt kan deze behoorlijke verwondingen oplopen met de dood tot het gevolg. De reiger is een beschermde diersoort, men heeft hem opzettelijk gedood door nylon draad te spannen. Ik zie dit hetzelfde als een draad over de weg te spannen om fietsers te weren.
einde citaat.
PERSBERICHT
8 juni 2006
EDE.
Een voorbijganger heeft vanmiddag aan de Heidebloemallee in Ede een reiger op zijn kop in de boom aangetroffen. Om het dier uit zijn benarde positie te bevrijden zijn twee Edese brandweermensen met een hoogwerker uitgerukt.
Hoe de reiger in de visdraad is verstrikt geraakt is de brandweer onduidelijk, vermoedelijk door visdraad die boven een vijver is gespannen aldus de brandweer commandant van Ede.
Maastricht.
Rond 14.00 uur vanmiddag zag een voorbijganger een grote vogel langs de weg zwalken. Voor de brandweer geen alledaags klusje om een reiger te bevrijden, komt wel vaker voor aldus de brandweer en zal het dier verstrikt zijn geraakt in visdraad. Ter plaatse aangekomen bleek het fragiele dier visdraad om zijn poten te hebben. Hierdoor kon de reiger niet meer verder. De brandweer heeft de nodige materialen nodig gehad om de reiger te kunnen bevrijden uit zijn benarde positie. Na bevrijding is het dier overgedragen aan de mensen van de dierenambulance voor een verdere verzorging. Hoe de vogel zich op dit moment voelt is bij de brandweer niet bekend.
bron:nieuwsbericht maastricht.nl.
Als je een antwoord plaatst, staat er een optie (onder de kader waarin je typt) om een afbeelding toe te voegen vanaf je computer. Je klikt dan op blowse en zoekt de foto op. ;)
Een link naar een foto doet het niet, heb ik al gemerkt. ;)