probleemvijver.
#1
ma, 20/08/2007 - 18:13
probleemvijver.
In onze tuin ligt een vijver die daar ooit geplaatst is om tegen te gaan dat de binnenkoer onder water komt te staan bij hevige regen. Het water dat erin komt is een overloop van de beek voor ons, als hij vol is loopt hij over in een beek achter ons. Hij is 14m lang en 4m breed en zeker 2m diep.
Er zitten 2 waterschildpadden in, er broeden waterhoentjes (= allemaal erg vervuilend...) en er zit een hele hoop vis in die zich nooit laat zien. Het water is erg troebel (je ziet ± 20 cm diep) en rondom staat een brede strook riet.
Nu de vragen:
Is het mogelijk om in dit soort vijver helder (of toch iets minder troebel) water te krijgen? Gezien het feit dat het water geregeld 'ververst' wordt zonder dat we daar iets aan kunnen doen.
Kan ik de vissen op een of andere manier tammer krijgen? Ze komen niet naar het eten dat ik in de vijver gooi. We zien ze soms maanden niet en dan opeens komen weer 15 vissen aan de oppervlakte. (die opnieuw onderduiken als ze me zien)
Wie kan me raad geven?
mvg,
Catherine
Je hebt al een uitsteked filter: een rietkraag. Stoppen met voeren lijkt mij ook een logische stap, dat vervuild het water minstens zo erg (gelet op grootte en diepte scharrelen ze hun eigen kostje wel bijelkaar). Als laatste zullen er mogelijk sterk grondelende vissen inzitten maar daar doe je denk ik niet veel aan.
ps. "wilde" vissen temmen zal je denk ik niet gauw lukken
succes!
OP zo'n manier vervuilde vijvers zijn vaak nogal zuur. Meet u eerst de zuurgraad van uw vijver en stel die bij door er vijverkalk aan toe te voegen. Daarna moet u de nodige zuurstofplanten zoals waterpest etc in het water uitzetten.
Vaak komen vissen vaker boven water als u een bruissteentje aan een luchtpompje bevestigd en in het water doet ( alleen de bruissteen natuurlijk). Die luchtstroom zien vissen als een kans op voedsel en volgen die naar boven. Bovendien wordt hierdoor samen met de waterplanten het zelf reinigende vermogen van het water versterkt.