gedrag vd steur
#1
wo, 29/08/2007 - 11:26
gedrag vd steur
hallo allemaal
ik heb dus sinds een paar weken een steur, gekregen omdat hij in de vorige vijver geen ruite genoegd had. hij is circa 50 cm. ik denk na zoeken dat het een sterlet is (donkere rug, witter randen, witte buik). pas 4 weken na de verhuizing zagen we hem voor het eerst (we werden al ongerust, maak heeft met stress te maken begrijp ik) en sinds dien is ie nadrukkelijk aanwezig. hij zwemt veel rond met zijn rug net boven het water, maakt heel af en toe een salto in de lucht en hangt verder veel met zo'n 3 cm van zijn neus uit het water, tegen de wand van de vijver op, die dus verticaal is. hij kan uren (op verschillende plekken) zo hangen, voordeel: ik kan hem dan makkelijk voeren. nu heb ik dus nooit eerder steur gehad, heb al aardig wat gelezen en lees dat het best moeilijk is te houden. we hebben de vijver al kaler gemaakt zodat er geen opstakels meer zijn. vraag: gedraagt deze steur zich "normaal" of duidt het op afwijkend gedrag?
Dit is voor een Steur geen normaal gedrag (tussen haakjes) het zijn voornamelijk bodem zwemmers.
Maar ze zijn gemakkelijk tam te maken, als de vorige eigenaar hem heeft aangeleerd uit de hand te komen eten dan vertoont hij dit gedrag en is ie dus opzoek naar voedsel.
Je zegt zelf dat je hem dan kunt voeren, dus is het hem aangeleerd.
Pas op als je gaat voeren dat ie niet teveel lucht binnen krijgt, dit kan fataal zijn voor een steur en gaat dan krom trekken (dwarsleasy) en zal zonder ingrijpen uiteindelijk aan een lijdens weg sterven.
Steuren hebben speciaal voer nodig dat naar de bodem zakt.
Wij hebben ook zo'n sterlet met dezelfde gedragseigenschappen, terwijl wij de steur nooit hebben geleerd om uit de hand te komen eten doet hij dit toch. Het steurvoer heeft hij niet graag en eet gewoon het koivoer mee op. We hebben de steur nu zo'n 2 jaar en hij zwemt de hele tijd net onder het wateroppervlak rondjes en af en toe gaat hij eens over de bodem zwemmen. Verder geen problemen mee gehad; zoals ze zeggen als in vis in het water voelen.
De steur komt meer met een 45° hoek naar boven om zo het eten tot zich te nemen
Hallo,
Het gedeeltelijk boven water zwemmen is zeer normaal, dit gebeurd meestal bij valavond en s'nachts tot s'morgens vroeg, dan zwemmen ze de rand van de vijver af op deze wijze.
Het opspringen komt vaak voor bij steuren. Alleen bij het uren stil hangen heb ik wat vraagtekens, daar een steur het zuurstof uit het water haalt door steeds verder te zwemmen. Zelfs bij het voeren (grondvoer) passeren ze steeds de voederplaats zonder echt te stoppen, alleen wat vertragen. Waarschuwing: OPGELET bij het te klein aanschaffen van een steur daar die gegarandeerd zich zal vast zwemmen in de draadalgen en onvoldoende kracht heeft om zich los te rukken, met verdrinking tot gevolg. Ook door draadalgen in mond en kiewen, met verstikking tot gevolg.
Verder wens ik U het allerbeste met Uw steur, het zijn prachtdieren
waar U veel plezier aan gaat beleven!
Groeten JohanS.
bedankt voor jullie reacties en tips, ik ben blij dat de steur dus happy is, dat gaan we zo houden.
Dat een steur boven zwem kan aangeleerd zijn dit is dus goed fout werd al eerder verteld dat hij lucht binne kan krijgen.Ze zijn niet vatbaar voor parasieten als ze wat krijgen is het vaak geen redden aan.Ik hoor hier een verhaal van in de nacht aan de oppervlakte dit wijs op zuurstof gebrek en is zeker niet normaal dit omdat je vijver in de avond co2 gaat aan maken.
Beste,
Wanneer de steuren s'avonds en s'nachts met de rug gedeeltelijk boven zwemmen en d.m.v. de snuit de draadalgen langs de zijkanten aftasten op zoek naar klein voedsel zoals slakjes, e.d. is zeker GééN teken van zuurstofgebrek. Ons water is voorzien van overvloedige zuurstof d.m.v. zware zuurstofpomp met verschillende aftakkingen. (Is zeker géén luxe bij het houden van steurs, wel levens noodzakelijk) De snuit blijft steeds onder water!
Ze zwemmen onophoudelijk de omtrek van de vijver (37meter)
Ze voelen zich als een vis in het water!
Groeten Johan S.
Dat een steur boven zwem kan aangeleerd zijn dit is dus goed fout werd al eerder verteld dat hij lucht binne kan krijgen.Ze zijn niet vatbaar voor parasieten als ze wat krijgen is het vaak geen redden aan.Ik hoor hier een verhaal van in de nacht aan de oppervlakte dit wijs op zuurstof gebrek en is zeker niet normaal dit omdat je vijver in de avond co2 gaat aan maken.
Heeft de goudvismeneer anoniem gepost?