Onkruid bestrijden via grondophoging
#1
do, 11/09/2008 - 16:34
Onkruid bestrijden via grondophoging
Beste,
Recent hebben wij van de gemeente een strook van 130 m2 gekocht. Inclusief 50 jaar achterstallig onderhoud. De grond is verzakt, staat vol 5/6 meter hoge struiken en is vooledig afgedekt met wilde aarbei en een soort klimop achtige plant. (Aardbei het meest)
Met een kleine schovel gaan we de struiken met wortel en al verwijderen en ik ben bezig de aarbei zo goed als het gaat met een hark te verwijderen. Maar de duizenden wortels blijven natturlijk achter.
Ik heb het artikel over uitpuinen al gelezen, maar zie dat als een heiloze taak gezien de omvang.
Nu is de grond ook sterk verzakt. En door de kluiten er uit te graven onstaan er nog meer gaten.
Stel nu dat ik de grond met 20 cm nieuwe tuingrond afdek, zullen dan de wordtels afsterven of na verloop van tijd toch weer teruggroeien?
M.a.w: bestrijd ik het probleem met ophogen van de grond?
M.vr.groet, Mast
Nieuwe tuingrond over de oude laag, geeft alleen maar meer voeding aan het onkruid, waardoor het nog harder gaat groeien.
Beter eerst alles uitruimen, zoveel mogelijk onkruid verwijderen en de grond freezen of omspitten. Laat daarna de strook een tijdje braak liggen om te zien wel onkruid er opnieuw opkomt. Daarna dat bestrijden, of verwijderen en dan is ook duidelijk of er grond bij moet en hoeveel.
Het kost wat meer tijd, maar dan kun je hopelijk zonder onkruid de strook beplanten.
Ik zou het volgende doen:
De grote struiken eruit halen en dan spuiten met Round Up. Vooral niet de grond gaan egaliseren of frezen want dat betekent dat wortel onkruiden worden gescheurd en dan krijg je er nog veel meer. Het geheel mag er dan uitzien als een maanlandschap maar dat is slechts een korte periode.
Als het onkruid grotendeels dood is kunt U gaan denken aan egaliseren en ophogen. Zorg dat de nieuwe grond waarmee het geheel wordt opgehoogd vrij is van onkruid anders blijft U water naar de zee dragen.
Met alleen ophogen komt U niet van het onkruid af: vooral veel wortelonkruiden zoals kweekgras en zevenblad kunnen erg hardnekkig zijn en 20 cm is voor hen meestal niet de doodssteek.
Gegroet, de tuinprins
hoi mast.
wanneer er grond word opgebracht en braak ligt ontstaan er zgn. zaaibedden
pioniersvegetatie (onkruid) zal de grond uitschieten.
de wortelonkruiden 20 cm daaronder zullen ook weer doorkomen.
2 opties:
1 spuiten met roundup (meerdere keren) en pas gaan inplanten als de grond schoon is
2 milieuvriendelijker: een paar maanden tot een half jaar afdekken met
landbouwplastic (ondoorzichtig)
groet,
arnold