Aloe vera
#1
wo, 15/10/2008 - 12:44
Aloe vera
Via de zoekfuncties kan ik de gezochte topics niet openen, dus toch maar even een nieuwe.
Ik kwam er vanmorgen achter, dat er vrliegjes in mijn Aloe vera zitten. Het zijn er niet veel, heb er misschien 4 kunnen ontdekken, die ik met de vinger heb kunnen platdrukken.
Hoe kom ik er verder vanaf?
De plant staat nu in een ongebruikte slaapkamer, met nog andere succulenten, hij krijgt weinig water (kluit is nu droog) en heeft totaal geen kachelwarmte gehd.
In de woonkamer zag ik ook wat kleine vliegjes, die erg aangetrokken werden door de planten.
Hoe kan ik er achter komen in welke plant ze zitten?
Komen ze meer op vetplanten af, of gaan ze liever in een bladplant zitten?
Ze zijn met onderhoud bezig van het forum waarschijnlijk ligt het daar aan, het niet openen van de topic's.
Fruitvliegjes zijn het, de grond zo droog mogelijk houden juist met sproeien of watergeven worden ze zichtbaar.
De larven eten aan de wortels van je plant, ik spuit weleens met een muggen spuitbus op de aarde, blijven ze een tijdje weg.
Of leg er plakstrips tussen, Kruidvat te koop daar kleven ze aan.
Of je zet er van die vliegen etende planten tussen.
Geen fruit in de buurt leggen van de planten.
In https://peekURL.com/zLFvxhr fruitvliegjes intypen lees je er meer over.
Succes.
De bron van de witte vlieg benenden heb ik ook gevodnen..
Een plant waar ik eigenlijk heel lang moeite mee heb en die telkens helemaal bruin wordt en in het voorjaar weer opkomt (zal even een foto bijzetten).
Deze plant heb ik water met groene zeep en spiritus ingespoten.
-
Hoe snel verspreid de vlieg zich?
Ik heb de plant nu nl weggehaald van zijn normale standplaats. Hoe groot is de kans dat de vlieg nu in een andere plant gaat zitten?
Achterkant
Dit zijn geen fruitvliegjes die, zoals de naam al zegt, op fruit afkomen. Zwarte vliegjes op kamerplanten zijn vrijwel altijd varenrouwmugjes. Ze zijn makkelijk te herkennen omdat ze graag rondrennen en een onregelmatige vlucht hebben, heel anders dan de fruitvliegjes. Je treft ze aan op te natte potgrond. Ze doen weinig kwaad maar de larven kunnen wel schade doen aan kiemplanten en zaden. Je gaat de succulenten nu toch droog houden dus ze verdwijnen vanzelf.
Ruud
Je had beter een aprt topic kunnen openen voor de witte vlieg want nu loopt het wat door elkaar.
Witte vlieg is erg besmettelijk maar dan moet de andere plant er wel gevoelig voor zijn. Dus of ze zitten er al (tegen de plant aantikken en je ziet ze vliegen) of ze zijn waarschijnlijk niet besmet geraakt.
De behandeling tegen witte vlieg nog wel een keer na een week herhalen, de eieren hebben de behandeling overleefd.
Ruud
Het lijkt wel, dat hoe meer ik met planten bezig ga en ze probeer de juiste verzorging te geven, hoe meer ziekten en kwaaltjes ik tegen kom (of herken, dat kan natuurlijk ook...)
Ik zal iig alle planten gaan nakijken op vlieg en alle succulenten gelijk apart en droog zetten. De paar die nu nog in de kamer staan, zou ik nl eerst andere planten voor halen, zodat de vensterbank niet gelijk leeg is.
Maar iig. De planten die vliegjes hebben, moeten die nu gelijk weer verpot worden? De Aloe heb ik nl eind sept nog gedaan, omdat hij midden tussen met bladluis besmette planten stond, of is dat niet nodig?
Op het blad van de Calathea zit spint; geen witte vlieg.
Nee, verpotten is nu een slecht idee, de succulenten moeten in winterrust en verpotten is juist een groeisignaal. Die mugjes verdwijnen vanzelf.
Greenconnection heeft gelijk wat betreft het spint. Dat is niet alleen besmettelijk daar helpt zeep-spiritus niet tegen. Daar helpt alleen een specifiek anti-spint middel tegen.