voeren van vissen in de winter

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 10/11/2008 - 23:33
monique-patricia

voeren van vissen in de winter

hallo mensen,
Even een vraagje.
Moet ik mijn vissen blijven voeren op dit moment. Onze vijver is op het diepste deel 80 a 100 cm diep. Er zitten verschillende vissen in. Ik denk nog een stuk of 10 meer niet. Varieerend van skubia, goudwindes, een soort goudvis wat lijkt op een koi maar het is het niet oranje-onderkant donkerblauwe bovenkant, algenvreter en nog wat spul. Ik heb ze de hele zomer van die gekleurde korrels gegeven. Per dag een klein handje vol. Het was altijd netjes op. Nu blijft er af en toe al wat in het water liggen. Ik las bij een andere bezoeker dat de vissen wat slomer werden. Kan ik nu overgaan op wintervoer of is dat nog niet nodig. Er zitten nog genoeg planten in de vijver.
Alvast bedankt voor het antwoord

di, 11/11/2008 - 18:59
lelie123

hallo Monique ,

Er zijn verschillende meningen en verschillende opties.

Een ervan is : Niet meer voeren onder de 10 gr.
Een tweede is : Stoppen met voeren als de vissen aangeven niet meer te willen.
Een derde is : Doorgaan met speciaal wintervoer.

Wat wil je dus ! Kijk ook eens op internet en zie de verschillende opties.
Het is wel zo dat de vissen eiwitten nodig hebben.
In het voorjaar , na een voedingsarme winter hebben ze behoefte aan eiwit (gedroogde larfjes e.d)

Mijn eigen vissen hebben de hele zomer veel eiwitten gehad , zijn volgevreten a.h.w en ik ga nu terughoudend zijn met voeren . Als het gaat vriezen stop ik helemaal om het weer in het voorjaar , wanneer ze te voorschijn komen , voorzichtig op te pakken.

Groetjes Lotte.

vr, 12/12/2008 - 22:40
monique-patricia

dank je lotte voor het antwoord.Beetje laat. Nog even een vraag over de vissen. Je geeft aan dat jij pas weer voert als ze bovenkomen. Dat was bij mij vorig jaar winter ook. Ik heb ze de hele winter niet gezien. Nu zitten ze toch nog steeds boven aan de oppervlakte. Eten doen ze nauwelijks. Ik geef ze speciaal wintervoer, van die lichtbruine bolletjes. Dit zakt wel direkt naar de bodem. Ik kan het zien liggen in het water. Er wordt dus duidelijk niet of nauwelijks gegeten maar ze zitten wel bovenin. Kan dit kwaad of niet?
groetjes Monique

vr, 12/12/2008 - 22:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij lage temperaturen neemt de stofwisselingssnelheid van koudbloedige dieren sterk af en daarmee ook hun energiebehoefte. Onze vijvervissen, windes, rosettes, shibunkin, grondels en 'gold minnows' laten zich amper nog zien. Voeren veroorzaakt dan alleen maar vervuiling. Als ze in het voorjaar dan weer trek krijgen, zullen ze in eerste instantie hun kostje zelf wel bijeen weten te scharrelen.

za, 13/12/2008 - 04:29
lelie123

Monique ,
Bij mij blijven de vissen ook bovenin , alleen echter de goudvissen , de rest zit beneden. Eten doen ze inderdaad niet meer en ben gestopt daarmee.
Drijvend voer gebruik ik altijd i.v.m het niet vervuilen van het water.

Ik denk dat het een goed advies is om nooit zinkend voer te geven , na verloop van tijd geeft dit vervuiling en bovendien is het leuk om te ze te zien eten.

Wat het ijs betreft , ik kan ze niet naar beneden sturen dus wacht ik maar af en maak dan e.v.t een groot wak , dit mag dan echter weer niet met een harde tik gebeuren (een hamer of zo) ; de zwemblazen knappen en ze zijn hun richting kwijt.
Groet Lotte

zo, 14/12/2008 - 00:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kan eem wak ook open houden door er een piepschuimen verpakkingsdoos over te zetten met in de bodem (bovenkant) een aantal gaten. Het water eronder bevriest dan nauwelijks of is 's ochtends weer makkelijk open te breken. Sinds dit jaar gebruik ik een luchtpompje met een drijver en een borrelsteen op 20 cm diepte (onlangs op dit forum nog aanbevolen). In de aquariumhandel is deze voor circa 10 euro te koop. Dit werkt tot nu toe prima. Water heeft het hoogste soortelijk gewicht bij 4 °C. Dat is dus de minimumtemperatuur onderin de vijver. De luchtsteen uit het water halen als hij niet wordt gebruikt, anders loopt de drijver vol en zinkt.

zo, 14/12/2008 - 14:07
lelie123

Ik zou er nog even aan toe willen voegen dat , sinds ik de vissen een paar dagen niet meer voer alles naar de bodem is verdwenen. Invriezen van de vissen aan de oppervlakte bij invallende strenge vorst is dus van de baan. En dat stelt me wel gerust.
Groet Lotte.

Onderwerp gesloten