Dood blad trachycarpus.
#1
wo, 28/01/2009 - 01:23
Dood blad trachycarpus.
Alsje niks doet blijft het afgestorven bladvan detrachycarpus afhangen langs de stam, iedereen snijdt dat eraf,maar zou die baard inzijn natuurlijke habitat niet ook een soort extra bescherming zijn? de chamaerops doet dit ook.
Deze extra bescherming beschermt alleen de stam, maar niet het meest kwetsbare deel van de palm namelijk het groeipunt dat bovenin de stam zit en waar de speren uitkomen.
Dus op zich is een palm met of zonder baard juist even kwetsbaar.
Groetjes Kim
Ja, maar dan zou die als de speer weggreot is opnieuw uit kunnenlopen, wat toch regelmatig gerapporteerd is.
het kwetsbaarste aan een palm zijn de wortels! bij zo'n langdurige vorst waarbij de grond bevriest voor een lange tijd is de kans groot dat je speerrot hebt door schade aan de wortels of een dode palm...(tenzij je de grond rond de palm met mulch warmer houd).
de speer of hart is infeite het meest winterharde deel aan een palm!(als het puur op temperatuur aankomt)
gr
Kristof
Is misschien ook een reden voor de trachycarpus om zijn blad om zich heen te bewaren, die baard ligt gewoon op de grond, Mulchen doe ik altijd uitgebreid, gewoon een flinke bult blad eromheen en wat snoeitwijgen tegen het wegwaaien. de rest van het blad laat ik overigens ook gewoon liggen. Bij de hortus staan een paar palmboompjes, ik meen chamaerops, even checken als ik erlangs fiets, dat zijn zuiltjes van bladvezels met een groene kop erop, best aardig om te zien. Zit erover te denken om mijn trachy ook zo te laten, ziet er wel slordig, maar ook stoer uit.
Als je met kleinere planten begint kan je natuurlijk de rok op de grond laten hangen en dat zal best mogelijk een gunstig effect hebben op de wortels. Ik denk dat de meeste mensen dit toch wat slordig vinden uitzien terwijl je hetzelfde kunt bereiken door wat te mulchen.
Als je spreekt over een trachy met rok dan denk je natuurlijk meteen aan metershoge bomen.
Van het bovengrondse gedeelte is de groeipunt toch het cruciale punt dat best droog is als er strenge vorst aankomt, en daar helpt zo'n baard niets aan.
Groetjes Kim
Zo'n bladschort houdt ook de voet van de palm droger en droge grond isoleert beter dan natte, waardoor de kans op wortelschade vermindert. De groeipunt mag dan wel het meest winterhard zijn, de laagste temperaturen treden vlak boven de grond op.
's dragen een schort die waarschijnlijk extra bescherming biedt tijdens de koude woestijnnachten. Mogelijk speelt hierbij ook het grotere condensatieoppervlak een rol. Bij condensatie en bevriezing van waterdamp komt immers warmte vrij! Hooggebergteplanten zoals een reuzen Lobelia
in Oost Afrika beschermen zich zo op effectieve wijze tegen de nachtvorst.
Bescherming van de stam is dus zeker niet overbodig. Wat dat betreft is een Trachycarpus met z'n stambeharing al goed voorzien. Die schort zal er ook niet voor niets zijn. De bekende voorbeelden betreffen toch vaak palmen uit koudere regionen (Washingtonia, Livistona chinensis). Ook Yucca
Dank je, schort klinkt ook een stuk netter dan baard. Ik ga er, maardit klopt niet altijd, dat de meeste dingen die je aan planten en dieren zitten wel ergens goed voor zullen zijn (nu nog een opuntia met gesloten kringen van kleine haarstekeltjes rondom de voet tegen slakken)
De reden dat cocspalmen geen schort hebben lijkt me ook voor de hand liggen, nogal onhandig in een cycloon.
(ik ben eral achtergekomen dat trachycarpusblad voor geen meter composteert)
Bovendien vriest het nooit in laaglandtropen en vergaat het dode blad er zo snel dat behoud van de dode bladeren geen voordeel oplevert.