Nieuwe Trachycarpus F. buiten in kuip geplaatst

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 22/02/2009 - 17:53
jeremaine

Nieuwe Trachycarpus F. buiten in kuip geplaatst

Het was even een gokje, maar bij een tuincentrum kwam ik een leuke Trachycarpus Fortunei tegen en ondanks dat de winter nog niet voorbij is heb ik 'm toch uit zijn veel te krappe pot gehaald en voorzien van een nieuwe veel grotere pot.

Heeft iemand slechte ervaringen opgedaan om in deze tijd van het jaar een Trachy over te zetten in een grotere pot (buiten)?

Het betreft hier een nog relatief kleine Trachy, maar groot genoeg om de oprit ook een wat meer zuiderlijke tint te geven.

Voor het plaatje hierbij een paar foto's van de Trachy en het beeld hoe het nu oogt (let ook vooral op de kleine Chamaerops humilis planten welke rechts goed te zien zijn, deze hebben deze winter met enkel 2x een vuilniszak op de kop goed doorstaan tot nu toe).

Nieuwe Trachycarpus F. buiten in kuip geplaatst
zo, 22/02/2009 - 17:54
jeremaine

zie de grote pot, lekker ruim voor de wortels t.o.v. de oude krappe plastic kuip.

Nieuwe Trachycarpus F. buiten in kuip geplaatst
zo, 22/02/2009 - 18:01
jeremaine

het totaal plaatje, let dus vooral op de 2 Chamaerops humilis planten rechts. In de zomer staat er links ook nog een Phoenix Canariens in pot. Ook staat er links net uit beeld nog een chamaerops humilis.

In de achtertuin staat de grotere Trachy (180 cm stam) in volle grond, de 2 kleine Trachy's die sinds enkele weken in de volle grond zijn gezet redden het tot nu toe beter dan dat ze het binnen deden. Natuurlijk plaats ik ook weer een nieuwe Musa Basjoo zodra het weer kan. Ben benieuwd of de oude vanuit de grond nog gaat opkomen.

Nieuwe Trachycarpus F. buiten in kuip geplaatst
zo, 22/02/2009 - 22:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het lijkt me nu een prima moment om deze palm te verpotten. Houdt de potgrond voorlopig zo mogelijk aan de droge kant totdat het warmer wordt en de waterbehoefte groter. Ik neem aan dat de oude kluit nog voldoende vochtig is.

zo, 22/02/2009 - 22:55
edwardkarin

Mooie palm en mooie auto...

Precies niet erg nat maken, wel vochtig, maar het lukt zo wel denk ik, hoewel een trachycarpus liever in de volle grond gaat denk ik?

Mooie pot trouwens die kosten ook wel aardig wat deze soort, maar het maakt je entree wel af vind ik.

gr. Edward

zo, 22/02/2009 - 23:47
jeremaine

Dank je! Die pot was E 110,=, is oersterk spul, er was bijna geen gat in te boren en geloof me, het geheel weegt nu enorm veel, dat krijg je niet meer zomaar van zijn plek.

ma, 23/02/2009 - 02:48
Medi

Vlak voor de Mediamarkt in Amsterdam hebben ze al enkele jaren twee grote Trachies van ruim 2,5 meter in circa 50 liter potten staan. Echter zien ze deze winter een beetje beroerd uit, maar nog wel redelijk groen.

Verliest een palm eigenlijk veel van zijn winterhardheid als die opgepot is in plaats van in de volle grond?

ma, 23/02/2009 - 03:00
edwardkarin

Ik heb ze ook gezien, erg mooi zijn ze niet meer.

De volle grond is de voorkeur voor deze palm, dan doen ze het goed en zijn ze niet meer te houden qua groeitempo, in een grote kuip kan het wel, maar dan wordt ie al snel te klein en is zo'n palm topzwaar om in een grotere of in de volle grond te zetten.

Maar zoals bij Jeremaine, die kan nog wel ff. vooruit met die megakuip, moet wel toegeven dat zoiets ook erg exotisch is, ook dan verdraagt ie heel wat koude hoor, bij mijn buren verderop staat er ook een in een kuip, geen centje pijn, maar wij hadden dan ook minima van -9 graden.

In een kuip is welke exoot dan ook, zwakker wat betreft de vorst, de tolerantie ligt wat lager.

gr. Edward

ma, 23/02/2009 - 14:33
jeremaine

Palmen zijn in een kuip inderdaad wat eerder vatbaar voor vorst, daar ben ik mij zeker van bewust, daarom als het écht koud gaat worden, dan komt er om de pot zeker een lichtslang/noppenfolie/rietmat.

De palm wordt overigens helemaal beschermd tegen de westen en noordenwind. Hij staat dus pal tegen de zuid/oost muur aan. De oostenwind wordt ook enigzins geluwd door huizen... Het is daar al snel een lekker warm beschut hoekje. De zon staat hier van 's morgens vroeg tot 's middags circa 15.00 uur in de zomer. De grote Trachy in de achtertuin staat in de zon van circa 10.30 uur tot 19.30 uur *(zomertijd).

We hebben echter de oprit pas sinds kort laten aanleggen en vond het toch wel erg zonde om gelijk weer tegels eruit te halen om nog een grote Trachy neer te zetten in de volle grond.

Ik verwacht zeker geen enorme groei in zo'n pot, al moet ik wel zeggen dat er heel veel ruimte is om de kluit flink te laten uitbreiden. De pot is heeft denk ik een inhoud van minimaal zo'n 150-180 liter ongeveer. De oorspronkelijke plasticpot van de winkel was zo'n 20 liter.

ma, 23/02/2009 - 14:28
kristof p

een palm verliest heel veel van zijn winterhardheid in pot? niet zozeer tijdens enkele nachten met matige/strenge vorst maar wel bij langdurige vorst wanneer de aarde in de ganse pot bevriest. fortunei is zowieso een van de sterktst in pot omdat de wortels pas schade beginnen te vertonen bij een temperatuur van -6°C...bij Butia's, Phoenix enz...is dat al een stuk lager( -1/-3)...

gr
Kristof

ma, 23/02/2009 - 15:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien moet ik ook maar eens op zoek naar zo'n mooie kuip. Dat oogt een stuk aangenamer dan een plastic kuip, die je zoals hier op de meegestuurde foto ook nog met grote keien moet verzwaren tegen 't omwaaien. Het is zeker zo dat Trachycarpus in de volle grond sneller groeit dan in een kuip. Toch is het een prima palm om als kuipplant te houden. Met een regelmatige bemesting is het groeitempo zeer behoorlijk. Het wortelstelsel is ook weinig agressief zoals bijvoorbeeld bij Phoenix canariensis of Chamaerops. Het bij het opkuipen gebruikte grondmengsel verrijk ik altijd met een flinke schep duurzame organische mest (DCM NPKMgO). Dat kan ook dienen om bij oudere kuipen in het voorjaar als buffervoorraad door de bovenlaag te mengen. Toegegeven een kuipplant vraagt wat meer verzorging, maar heeft als voordeel dat je hem kunt verplaatsen en zonodig even in de garage of schuur zet tijdens strenge vorst. Tot dat moment volstaat bescherming van de wortels met noppenfolie of een verhuisdeken à €5 uit de bouwmarkt.

Groet,

Draco

ma, 23/02/2009 - 16:12
jeremaine

Zo, dat is nog eens een mooie Trachy op deze foto, ziet eruit als een meerstammige klopt dat ,of staat er gewoon een kleintje bij in de kuip?
De pot die ik heb gekocht is te vinden bij Intratuin (Nijkerk), is er ook in een soort grijs-uitvoering, kost resp. E 110,= - E 139,=. Oersterk materiaal en goed bestand tegen vorst en allerlei weersinvloeden. By the way, om dit geheel te verplaatsen heb je echt een probleem. Het gewicht is enorm... omwaaien is écht uitgesloten.

ma, 23/02/2009 - 16:36
kristof p

Draco,

prachtig exemplaar! heb ze nog maar zelden zo mooi gezien als kuipplant.
je hebt dan ook al jaren ervaring met kuipplanten en dat zie je.
de groeisnelheid van een Trachycarpus in kuip is niet te vergelijken met in de volle grond. is ook logisch gezien de beperkte ruimte van een kuip. hoeft volgens mij ook niet supersnel te groeien als kuipplant ;-)...

gr
Kristof

ma, 23/02/2009 - 16:44
Matthijss

Ik zou overigens die pot wel beschermen tegen vorst, die palm houdt het wel, maar als het een beetje nat is en vriest kan die pot daar waarschijnlijk niet goed tegen;)

ma, 23/02/2009 - 16:44
kristof p

Draco,

als ik eentje in kuip zou groeien zou ik dan wel voor de Trachycarpus martianus kiezen...
heb je toevallig een martianus als kuipplant groeien?
momenteel ben ik erg tevreden met het groeien van Rhopalostylis baueri en Allagoptera arenariainfo-icon in kuip. vooral de laatste vind ik een goeie kuipplant(voor op het terras). mischien ook een soortje voor jouw groene kuipvingers :-)....

ma, 23/02/2009 - 17:50
Matthijss

Ik zou overigens die pot wel beschermen tegen vorst, die palm houdt het wel, maar als het een beetje nat is en vriest kan die pot daar waarschijnlijk niet goed tegen;)

ma, 23/02/2009 - 22:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gewicht is niet zo'n probleem, omdat ik een goede steekwagen heb. Het kleintje onderaan lijkt me geen bloedverwant van de grote. Hij/zij ondervindt hiervan wel forse concurrentie, waardoor de groei aanzienlijk achterblijft.
Probleem van veel aardewerkkuipen is dat ze van boven smaller zijn zodat je de plant er na verloop van jaren nog maar moeilijk uitkrijgt.
Rhopalostylis baueri bestaat die nog Kristof? Die heb ik al jaren niet meer gesignaleerd. Ik heb deze fraaie palm jaren geleden als kamerplant gehouden, maar ben hem kwijtgeraakt aan voetrot. Nooit aan gedacht om hem buiten te zetten. Ik heb wel een mooi exemplaar van R. sapida, rechtstreeks door een varenkweker uit Nieuw Zeeland geïmporteerd. Deze verdraagt wat meer koude als de baueri, maar ook nauwelijks vorst. Het is geen snelle groeier, maar eenmaal op formaat, maakt dat niet zoveel uit. Ik heb ook een Trachycarpus martianus, maar dat is nog een kleine plant en die doet het als kuipplant rustig aan. Voor de rest heb in de loop der jaren zo'n 40 soorten palmen uitgeprobeerd als kuipplant, waarvan een deel weinig succesvol was. Je pikt hier en daar soms wat bijzonders op, zoals bijvoorbeeld een Phoenix rupicola. Onlangs heb ik weer eens Archontophoenix cunninghamii aangeschaft (TC Het Oosten), nadat mijn vorig exemplaar te groot was geworden. Deze palm groeit zelfs in een kuip tegen de klippen op, qua tempo vergelijkbaar met Phoenix canariensis, maar dan recht de hoogte in.
Onlangs zag ik bij een kweker een mogelijk verwante soort, wellicht Archontophoenix alexandrae, maar dan met rooduitlopend nieuw blad. Zegt dat de palmenkenners hier iets?
Mijn pronkstuk is een Howea met een geringde stam van 1 m, die ik al van jongsafaan bezit. De vorige winter ben ik dit exemplaar bijna kwijtgeraakt omdat de kasverwarming tijdens een nachtvorst uitstond. De kroon raakte daardoor flink beschadigd en het herstel zal nog wel enige jaren duren. Als kuipplant is Howea dan ook een grensgeval, maar deze werd voor binnen te groot.
Kleinere Howea's waaronder 2 belmoreana's legden bij circa -1°C allemaal het loodje. Dit jaar heb ik de minimumtemperatuur toch maar wat hoger gezet.
Maar eerlijk is eerlijk Allagoptera arenariainfo-icon heb ik nog nooit aanschouwd. Ben benieuwd, daarvoor zul je wel bij een specialist moeten zijn?

Groet,

Draco

di, 24/02/2009 - 00:13
kristof p

Draco,

R. baueri vind je nog redelijk gemakkelijk als zaailingen. ik heb demijne vorig jaar als zaailing in Duitsland gekocht (R. baueri var cheesmanni). ik zet ze enkel binnen als het harder dan -2°C vriest. een korte lichte nachtvorst deert ze niet(beshut). heb nog een hoop zaailingen van verschillende (populaties) R. sapida's in zipbags groeien. ik laat zaailingen meestal een heel eind in de zipbag waarin ze gekiemd zijn groeien, minstens tot ze één blaadje hebben, liefts twee, maar hangt natuurlijk af van de soort. je zou verbaasd zijn hoe lang ze het naar hun zin hebben in een gesloten doorzichte zak. in ieder geval hebben ze dan al mooie worteltjes ontwikkelt wat ze een stuk minder gevoelig maakt om op te potten. ok, de blaadjes die ze in de zak hebben gegroeit zijn niet de stevigste of de mooiste maar ze zijn altijd mooi van kleur...belangrijkste vind ik zowieso de staat van de wortels bij het oppotten. met goede wortels maken ze zo stevige normale bladeren aan :-).

in ieder geval, ik ga onderstaande R. sapida zaailingen binnenkort oppotten en als je wil zend ik je er wel een paar. R. sapida kan goed vorst verdragen tot -5°C mits ze goed beschut staan, bijv. onder een groen afdakje van bladeren (of geimproviseerd dakje). dagenlange vorst doet ze natuurlijk de das om. in Tresco en ook op vele andere plaatsen in zuid(west) engeland groeien ze goed. ook C. cunninghamiana is goed bestendig tegen zo'n milde winterprikken(zelfs tot -7°C zonder schade, en palmen afkomstig uit de hogere populaties zijn ongetwijfeld nog tegen koudere temperaturen bestand.) mits ze net zoals de R. sapida goed beschut staan. biede soorten groeien erg goed in ons klimaat. jammer dat onze winterprikken soms net iets te lang duren. in je 'koele' winterkas zullen ze zeker goed overleven.

-Rhopalostylis sapida (Oceana)
-Rhopalostylis sapida (East Cape)
-Rhopalostylis sapida (Auckland)

de A. allagoptera's zijn een goede koop geweest. James van europalms had er enkele van al een redelijk formaat en heb er toen 3 gekocht. alle drie doen het uitstekend. eentje ervan staat in de tuin geplant en staat tijdens de winter in dezelfde tijdelijke winterkas waar mijn C. alexandrae groeit. je vind wel nog kleine zaailingen en zaden worden geregeld aangeboden.

gr
Kristof

Onderwerp gesloten