Leven of Dood

38 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 18/04/2009 - 12:36
Louise70

Leven of Dood

Ik heb er mij bij neer gelegd dat mijn 2 Trachycarpus het niet gehaald hebben door de vrieskou. Ik heb tot nu toe nog geen enkel teken van leven in de plant ontdekt.

Zijn er nog mensen die op deze moment nog steeds geen leven in hun planten zien?

Spijtige zaak, maar hieruit leren we weer.

Louise

za, 18/04/2009 - 14:44
deburen

Ik heb er drie staan, alle drie tot in de ergste graad onbeschermd laten staan bij -19 graden. Wonder boven wonder alle drie een nieuw blad aan het maken. Ik zou toch nog even geduld hebben, het kan nog komen. Heb je de speer er uit kunnen trekken?

za, 18/04/2009 - 14:53
Louise70

Ik heb de speer er kunnen uit trekken, maar weet niet of dit een goed teken is of niet.
Bij één plant stond tijdens de vriesperiode een aankomende speer. Die kon ik niet uit trekken, want ze stak nogal diep, ik kon er niet goed aan.
Maar deze blijft steken waar ze steekt, en groeid niet.

Daarom dat ik denk dat mijn planten het niet overleefd hebben.

za, 18/04/2009 - 15:38
edwardkarin

Louise70, wacht het maar rustig af, en degene die volgens jou niet groeit, trek eens goed aan die speer, als je deze met wat meer kracht er wel uit kan trekken is het niet goed, maar lukt het toch niet, dan is het wel goed.
De groei kan nog op zich laten wachten, bij mij zijn ze allen aan de groei, maar een paar niet snel, daarvan zie je het ook haast niet.

Komt wel, de temp. is nog niet zo hoog, hoewel er wel veel zon is, veel fotosynthese pakken ze wel maar daar is blad voor nodig.

gr. Edward

zo, 19/04/2009 - 22:33
Matthijss

Ik zou de moed niet opgeven, als ze geen blad in de aanslag hebben, duurt het vaak erg lang. Moet hier toch even bekennen dat ik van de winter wat optimistisch over mijn phoenixen ben geweest, hebben allebei nog maar een blad over dat tot fotosynthese in staat is, kernbladeren zijn uitgedroogd, maar niet los, ik heb ooit overigens een phoenix, wellicht vernoemd naar de mythische vogel spectakel zien geven, tot juni geen teken van leven, optisch dood, in juli een groen bundeltje in het midden, en in juli niet een niew blad, maar een komplete palm, zes veren in 1 x en dikker en stevigere dan voorheen. Wel erg spectaculair, na drie weken terugkomen en een doodgewaande phoenix terugvinden, Als hij terugkomt, is de voldoening groot.

ma, 20/04/2009 - 11:21
kurtd

Ik zou de moed nog niet opgeven. Bij ons heeft op het eerste zicht geen enkele fortunei het overleefd (-19). Geen blad meer te zien en op ééntje na alle speren kunnen uittrekken. De reden waarom we bij die ene de speer niet hebben kunnen verwijderen is dat het nogal moeilijk is om op 3m hoogte (stamhoogte) met een trapladdertje genoeg kracht te ontwikkelen.
Nu begon een dikke 2 weken geleden die totaal verdorde speer toch te groeien. Weliswaar traag maar toch een dikke 5cm op 2 weken. Opnieuw mijn laddertje op gekropen en nu kon ik wel met enige kracht die verdorde speer verwijderen. Schat dat de speer tot zo'n 15 cm in de stam verwijderd werd. De speer was volledig rot.

Besluit: 1. Als je de speer er kan uittrekken is dit makkelijk 15 tot 25cm diep in de stam. Dus er moet redelijk wat groei zijn om iets te merken.
2. De groei gaat niet al te snel door het ontbreken van bladeren en algemene vorstschade aan de plant.

Ik zou de balans pas maken eind mei/begin juni. Voor die grote fortunei heb ik goede hoop dat die het haalt. Pas als deze opnieuw een mooie groen speer vertoont en er bij de andere nog niks te zien is zal ik me pas echt zorgen beginnen maken. Bij ons gaat er geen enkele uit de grond voor het eind van de zomer ...

ma, 20/04/2009 - 12:07
Louise70

Bedankt voor je antwoord.
Dus een totaal verdorde speer kan nog steeds leven krijgen.

Ik dacht altijd dat indien je de speren er uit kon trekken, je alle hoop kon op geven.

Ik laat mijn planten ook staan, tot volgend jaar.

ma, 27/04/2009 - 21:31
Louise70

Ik had samen met mijn buurvrouw op dezelfde dag onze Trachy's geplant. De hare waren wel een stukje groter dan de mijn. Haar waren evenmin beschermd in de winter dan de mijn. Ik had mijn gele bladeren er al vroeg af geknipt, mijn buurvrouw niet (pas vorige week). Nu heeft mijn buurvrouw al 2 mooie bladeren, ik nog steeds geen leven, niks, nul noppes. Das wel om de moed te verliezen hoor.

di, 28/04/2009 - 02:07
edwardkarin

Hoi Louise70, je moet nu wel in het groeipunt iets gaan zien, al is het maar een puntje of iets?

Want bij mij zijn ze vol aan de groei, dus dat is al degelijk goed op gang nu.

gr. Edward (ik hoop het voor je, anders wacht je een zware klus denk ik?)

di, 28/04/2009 - 03:05
sub T

hoi edward, had je bij die trachy's die al aan de groei zijn, ook de speer eruit kunnen trekken?

Ik verwacht bij een trachy waar je de speer eruit kon trekken de eerste maanden nog niet teveel...

Ik lees vaak dat het soms meer dan een jaar kan duren vooraleer er terug een speer bovenkomt.

Grtjs

di, 28/04/2009 - 04:34
edwardkarin

Hoi Sub t, ik heb het ooit eens gehad met dit exemplaar, toen nog in ons vorig huis/tuin, was ie een stuk kleiner, en kon ik na een koude winter ook de speer eruit trekken, maar dezelfde zomer had ik weer zo'n 7 bladeren, nadant die speer eruit was getrokken rond feb. toen, ontstond er in mei toch wel een puntje van een nieuwe speer, en daarna ging alles zoals het normaal ook gaat, relatief vlot.

Het is na de verhuizing 5 jaar geleden naar deze plek in onze huidige tuin deze trachycarpus, een stam nu van bijna 1 meter, toen was ie denk ik 45 cm.
Je kan de stam niet zo goed zien.

Zo zie je maar, ook ik heb nu nog een trachy met een winterklap.

Hopen... Edward

di, 28/04/2009 - 10:24
kurtd

Hallo,

Zoals reeds eerder aangegeven heb ik in februari ook alle speren kunnen verwijderen. Op het eerste zicht nog niks te zien maar ... gisteren met zaklamp een keertje in de stam gekeken en ik denk dat er bij 2 exemplaren opnieuw een speer tevoorschijn komt. Laat je weten wanneer ze zichtbaar wordt. Zelfs als alles goed gaat kan dit nog wel een paar weken duren.

Gr,

Kurt

di, 28/04/2009 - 11:41
Louise70

Ik heb in mijn 2 Trachy's elk 1 verdorde speer steken, die ik er met geen enkele kracht er uit kant trekken. Deze is wel verdord, maar groeid niet.
Ik mag dus alle hoop al beginnen op te geven denk ik.

Ik zal nog een sproberen om de speer door iemand sterk te laten uit trekken.
Louise

di, 28/04/2009 - 12:11
lily-anne

Ik denk niet dat het een kwestie is van die speer moet er met alle kracht uit en dan zal het goed gaan - als hij er gemakkelijk uitkomt , dan zou ik hem eruit doen en als hij stevig staat, zie ik dit nog niet direct als een groot probleem - iets dat rot is gaat er gemakkelijk uit - als hij gewoon heel droog is , kan het zijn dat hij daarom nog goed stevig vast zit . Wie weet is het zelfs positief dat hij goed vast zit , dan kan er geen water in blijven staan en is er messchien minder kans op rot . Ik zou er gewoon afblijven en afwachten en zeker niet met alle kracht aan gaan trekken .Hou ons zeker op de hoogte - alle ervaringen leren ons messchien weer iets bij .In de natuuur zal er ook niemand zich gaan bezig houden met speren uittrekken na een koude winter en komt het ook vaak gewoon terug in orde .
Of zijn er specialisten die zeggen dat de kapotte speren er zeker uitmoeten ? Ik leer ook nog heel graag bij
groetjes
Lily-Anne

di, 28/04/2009 - 12:23
Louise70

@Lily-anne:De ene zegt dat de speer er uit moet indien deze verdord is de ander weer niet. Ik weet het zelf ook niet. Maar ik ga zeker de speer niet beschadigen, das om problemen zoeken. Mijn buurvrouw haar speren waren ook verdord, en die zijn allemaal t

di, 28/04/2009 - 14:14
sub T

Hoi Edward,
Leuk om te horen dat een trachy toch vrij snel kan herstellen van speerrot. Ik heb een paar dagen geleden mijn kleiner exemplaar(45cm stam) nog wat verder kunnen uithollen door er nog wat meer rotte delen uit te trekken. Binnenin zie ik dan nog slechts wat geel-bruine smurrie liggen. Ik ga hem nu eens afzagen tot net boven de rotte plek en dan behandelen want volgens mij moet dat van binnen kunnen opdrogen...

Had je destijds die trachy behandeld met een anti-schimmel middel?

Groetjes

za, 02/05/2009 - 22:05
Louise70

Heb vandaag met alle macht de verdorde speer kunnen uit trekken, met speer rot.

Mag ik nu mijn plant dood verklaren, of nog niet? Hij geeft nog geen enkel teken van leven?

zo, 03/05/2009 - 23:15
edwardkarin

Hoi Sub t, ik heb toen niet behandeld met antischimmel-middel, hij kwam gewoon terug, en er ontwikkelde toen 5 nieuwe bladeren dacht ik, die zomer, ik weet niet precies meer.

Wel weet ik nog dat ik niets meer in die stam had zitten en toch kwam er een nieuw blad uit, wat dus diep eronder zat, maar die was er pas in mei.

Daarna ging de ontwikkeling snel die zomer, tot wat ie nu is geworden, een harde taaie palmboom.

zo, 03/05/2009 - 23:22
edwardkarin

Wij zijn jl. naar 'moviepark' in Duitsland geweest, daar staan trachycarpussen van 6 a 7 meter stam, en sommigen hebben alleen nog een groen blad in het hart zitten, maar vrijwel alle exemplaren hebben een tik gekregen, de meeste hebben de oude bevroren bruine bladeren er nog aan zitten, het is geen gezicht voor zo'n pretpark, maar wat doe je eraan...

Ik weet niet wat de minima zijn geweest in de omgeving van Bottrop, maar de -20 zal daar wel gehaald zijn.

Echt doodzonde want ze hebben een behoorlijke stam.

Vond het park erg tegenvallen, mooi aangelegd is het niet, niet zoals 'de efteling' bijvoorbeeld, het Amerikaanse decor is wel leuk om te zien, maar in verhouding en de reclame geeft iets mooiers voor dan het is.

zo, 03/05/2009 - 23:56
Louise70

Dus, dan mag ik mijn trachy's zeker nog een overlevings kans geven? Nu ik pas de verdorde , met speerrot speren er uit gehaald heb (en die stonken echt naar rotte vis).
Mijn buurvrouw zei dat ik de natuur gewoon zijn gang moest leten gaan en ze nu niet teveel moest verwennen (voeding geven enz..).
Wat denken jullie.

ma, 04/05/2009 - 04:57
edwardkarin

Hoi Louise70, bij andere palmen als de chamaerops zou ik zeggen het is over en uit, maar met de trachycarpus weet ik het niet?

Jij wil een antwoord en die kan ik je niet geven echt niet.....

Doe maar wat je het beste lijkt, wil je de palm vervangen dan moet je dat doen, heb je nog geduld dan zal je dat op moeten brengen en wachten.......

Wat deed die speer die je eruit trok, werdt deze er niet uit gedrukt door evt. een nieuwe speer?
Was de situatie al hetzelfde nadat de vorstperiode was geeindigd?

Je kan het zelf het beste inschatten denk ik?

gr. Edward

ma, 04/05/2009 - 09:23
Louise70

Hoi Edwardkarin, ik heb de speer er moeten uit trekken met een tang!
Ik kon met mijn vingers er niet bij, maar zat nog zeer stevig. Maar was wel rot, en stonk enorm.
Ze zat er al in tijdens de vriesperoide.
Ik denk dat de planten ga laten staan, komt er iets van, zal ik jullie zeker op de hoogte houden, komt er niks van, dan zal in volgend jaar rondd deze tijd er nieuwe planten.
Louise

ma, 04/05/2009 - 14:18
edwardkarin

Hoi Louise het is gewoon knap lullig maar tja het is me ook nogal niet koud geweest, en zo zie je maar, zo'n prachtig en warm voorjaar maakt dat niet weer goed in een keer.
Wel bij mij de trachy's groeien alleen maar die hebben dan ook geen schade opgelopen, wij hadden een nacht -9.3 dacht ik, terwijl jullie daar op de KNMI kaarten -19 kregen, maar de nacht daarna ook nog bij jullie en hier viel al een beetje de dooi in en vroor het nauwelijks meer, pas na 2 dagen kwam de dooi ook bij jullie, dat heeft vele trachy's dus het leven gekost.
Wij hadden hier ook geen sneeuw, jullie wel, daarom die veel koudere nachten.

Maar goed, dat weet iedereen zo langzaam wel, nu maar afwachten.

Dat je speer nog goed vast zat is wel een goed teken denk ik, maar ik ben ook geen helderziende!

Maak je niet druk hoor, of ziet je tuin er nu slecht uit in totaal, zal toch wel meevallen?

gr. Edward

ma, 04/05/2009 - 15:20
jeremaine

Inmiddels kon ik ook alle hoofd speren eruit trekken bij de Chamaerops humilis planten die tijdens afgelopen winter buiten in de volle grond stonden. 1 van de planten ziet er morsdood uit, daar kon ik ook alle zijsperen van de scheuten eruit trekken. De overige zien er nog fris uit en groeien de zijscheuten nog, ondanks het ontbreken van de speer. Ben benieuwd of er vanuit het hart toch weer een nieuwe speer komt groeien deze zomer?

ma, 04/05/2009 - 21:11
Roger01

Ik heb hier 4 trachycarpussen staan. 3 hebben de winter perfect doorstaan. Van de 4e had ik voorheen al alle slechte bladeren verwijderd. De speer was verdord maar zat nog vast. Echter vandaag kon ik de speer er zo uit trekken, deze was gewoon rot en zat vol met pissebedden.
Ondanks sommige positieve reacties hier kan ik mij niet voor stellen, dat een plant die rot is nog nieuwe bladeren zal gaan ontwikkelen.

di, 05/05/2009 - 12:09
Louise70

Hoi Roger01, ik heb er ook mijn twijfels aan, daarom dat ik ze zeker laat staan om te zien wat er gaat van komen.
Indien ze het halen, mogen we gerust zeggen de de Trachy wel degelijk winterhard zal zijn.
Ik hou jullie op de hoogte.

di, 05/05/2009 - 19:57
sub T

Een plant is pas winterhard te noemen als deze onbeschut in open veld alles kan verdragen. Trachycarpus hoort daar zeker niet bij.

di, 05/05/2009 - 23:11
@Cees

Winterhardheid is een zeer rekbaar begrip en kan niet los worden gezien van lokale omstandigheden, leeftijd, conditie en herkomst van de plant.
Zo zijn sommige palmen van forumbezoekers bezweken bij -10 en hebben andere dit moeiteloos doorstaan. Het bljft elke keer weer een uitdaging om de grenzen op te zoeken met inbegrip van alle teleurstellingen.

wo, 06/05/2009 - 00:09
peter42

Tja, wat is winterhard? De een woont midden in een stad en heeft een beschut tuintje, en de ander woont op de boerenbuiten met open velden,
en als het nieuws dan een gemiddelde opgeeft van bijvoorbeeld min 10 graden, dan kan het in een beschut tuintje misschien niet harder vriezen dan een graad of 4, terwijl het op het platteland dan wel tot min 15 kan gaan vriezen. Ik elk geval heb ik of geluk gehad dat ik mijn 2 kleine en 1 grote trachy van een goede handelaar heb gekocht, of het geluk dat ik
in de stad woon met een beschutte tuin waar het niet zo hard vriest, want ze staan allemaal in een pot, en heb ik de 2 kleintjes tegen de gevel aangezet op een plaatje tempex met wat stro er omheen, en de grote zo laten staan met slechts wat noppenfolie om de pot en stam, en hebben ze geen krimp gegeven.

wo, 06/05/2009 - 00:16
sub T

Men zegt niet redelijk winterhard of zeer winterhard , men moet dan zeggen redelijk vorstbestendig of zeer vorstbestendig .
Een eik of den is winterhard. Locale factoren enz. maken dan niet uit.
Ik vindt het niet kunnen dat een handelaar bv. een trachycarpus labelt als winterhard ,
en ik vind ook dat op een forum dat ook voor de koudere streken van het land bedoeld is klare taal moet gesproken worden en men voorzichtig moet omspringen met termen als winterhard .
Pas op, ik wil hier niet zeggen dat ik niet van redelijk vorstbestendige planten houd eh! Als alles winterhard was had iedereen een exotentuin en dan is de lol er toch ook een beetje af :)

mvg

wo, 06/05/2009 - 01:18
@Cees

De eik, al kan je niet echt spreken van de eik vanwege de vele soorten heeft een winterhardheid tot zone 5 (-29 tot -23). Voor Nederlandse winters zeer winterhard, in noord Alaska zal hij echter het loodje leggen. Er zijn dennensoorten die een winterhardheid tot zone 3 (-39 tot -35) hebben en deze zijn dan ook winterhard in ijzige omstandigheden.
Ook dan spelen lokatie, bescherming tegen wind, leeftijd en conditie van de boom een rol. Winterhardheid kan men niet beschouwen als een absolute maat. Helaas gebeurt dit wel in tuincentra waar jonge Trachycarpus fortunei verkocht worden alsof deze winterhard zijn tot -18. We weten inmiddels dat dit voor volwassen exemplaren geldt met de kantekening dat er individueel veel verschillen zijn in vorstresistentie.

wo, 06/05/2009 - 04:07
edwardkarin

Ondanks alles, is de trachycarpus een palm die bestand is tegen onze winters, dat betekent dan ook dat de winters temp. brengen tot minima van -10 graden, gemiddeld genomen dan, en alle trachycarpus palmen ook de wat kleinere verdragen deze minima zeker wel, de grotere tot ong. -12 a -14 levert in de eerste instantie geen problemen op, afhankelijk hoelang zo'n periode duurt, maar in onze laatste 20 winters duurt een vorstperiode niet eens een week achter elkaar zonder dat de temp. weer eens boven 0 uit komt.

Dus al met al, kan de trachycarpus hier wel overleven, zeker in het westen van het land waar het wat milder is met de koude.

Wat er deze ene week in januari is gebeurd had dan ook niemand verwacht, zelfs de -20 graden, waren toch al jaren niet voorgekomen, en dat blijft ook hier uitzonderlijk koud, zeker voor 3 nachten wat bij sommige is gebeurd.
En de voorgeschiedenis van die eerste koude week na de kerst, met nog niet eens zoveel koude, maar dat maakte de grond al kouder voor die 2e week.
Pech was de sneeuw voor het zuiden en zuidoosten van het land, dat gaf ook de veel lagere minima als hier bij ons.

Maar winterhard mag je de trachycarpus nooit noemen, er is geen palm winterhard hier, maar wel winterbestendig, vanuit gaan dat de temp. tot -10 kan dalen, dat overleven ze makkelijk, mits niet erg lang.

wo, 06/05/2009 - 10:37
@Cees

@edward

Ik deel jouw mening dat de Trachycarpus fortunei in onze normale winters goed kan overleven en dat deze bij strenge winters zoals in januari 2009 zijn grenzen zal bereiken wat betreft vorstresistentie.

Mijn Trachycarpus

wo, 06/05/2009 - 18:08
sub T

Een Trachy KAN inderdaad onze winters overleven. Langs de andere kant kan ik hier in Lommel minstens 15 trachy's met speerrot aanwijzen, en ik ben eens benieuwd hoeveel hiervan nog gaan goedkomen.

Wanneer je hier in een plantenzaak een plant ziet staan met een label winterhard of je ziet op dit forum een plant bestempeld worden als winterhard, dan bedoeld men toch winterhard in ons land en niet in spanje of op de noordpool?

Ik zeg dit allemaal niet om eigenwijs te zijn maar om duidelijkheid te scheppen ten voordele van al die mensen die op dit forum komen zoeken naar informatie.

Groetjes

wo, 06/05/2009 - 18:59
edwardkarin

Niet voor niets kennen exoten minima, bij de trachycarpus ligt dat rond de -12 graden denk ik, zonder al teveel schade, -15 met plaagstoten kan een volwassen exemplaar wel verdragen, dan zouden de bladeren bruin worden(misschien maar deels ook nog) groeipunt blijft dan wel intact.

Daaronder wordt het echt kritisch, dat hebben we wel gemerkt nu.

Maar tja hoort dit bij normale wintertemperaturen? Niet echt, maar nu even wel jl. januari.

Dus dan zijn die grenzen overschreden, dik ook nog, dus gevolg dode palmen, en voor sommigen net niet die hebben geluk en waren sterker.

Hier Almere minima van -9.5 er is niet een exemplaar gesneuveld.
Hier zijn die grenzen niet overschreden.

gr. Edward

do, 11/06/2009 - 15:44
Louise70

Zéér goed nieusw.
Gisteren stonden we klaar met de spade om onze dode trachy's te verwijderen.
Wat bleek nu, er staan 3 bladeren in groei.
Ze komen nu pas uit de stam, maar ze hebben de vries toch overleefd.
1 exemplaar laat nog niks zien, maar daar had ik pas een maand later de speer kunnen verwijderen.
Dus, indien er mensen zijn die nog niks zien, hoop niet opgeven zou ik zeggen.
Hoop doet leven.
Groeten Louise

do, 11/06/2009 - 16:16
jeremaine

Hoi Louise,

Dat is inderdaad nog eens goed nieuws....

Groetjes,

Jeremaine

za, 13/06/2009 - 04:32
edwardkarin

Dat geeft mij hoop voor een exemplaar bij mij, die als stam erbij staat, daar trok ik de speer er een 1 1/2 maand geleden helemaal uit.

Ik dacht dat het wel meeviel hier met minima van -9 graden, maar toch niet voor 1 exemplaar.

gr. Edward

Onderwerp gesloten