'alg' in de vijver
#1
za, 18/04/2009 - 22:40
'alg' in de vijver
Beste Forumleden,
Sinds twee jaar hebben we een vijver in de tuin, het is een voorgevormde bak van circa 2000 liter. Het eerste jaar sloegen de zuurstofplanten (voornamelijk: waterpest; brazeliaans vederkruid; glanzend fonteinkruid; gekroesd fonteinkruid en lidsteng) slecht aan, maar op zich was het water wel helder, vorig jaar deden de zuurstofplanten het goed. Draadalg zit vanaf het begin in de vijver maar deze is makkelijk te verwijderen door het 'a-la spaghetti' om een stokje te winden. Er is geen vis in de vijver, wel zitten er twee salamanders in en vorig jaar ook een hele berg jonge salamanders. Verder het gebruikelijke waterleven als slakken, torren, watervlooien, bootsmannetjes en andere kleine diertjes.
De vijver is de winter gelukkig goed doorgekomen en de beestjes hebben het allen overleeft en het water is helder.
Echter. . . nu zit er ook een soort van slijm (slijmalg?) in de vijver (het is per definitie geen draadalg en ook geen zweefalg). Het is te vergelijke met kikkerdril of slakkeneitjes maar dan zachter en zonder de welbekende puntjes, het is doorzichtig en zonder kleur. Je kunt het niet vastpakken omdat het dan uit elkaar valt en het zakt heel langzaam naar de bodem. Ik ben zo ver dat ik weet dat deze 'algen' planten aantasten waarna de planten waarschijnlijk helemaal wegrotten. Het is nu nog in een zeer vroeg stadium, de planten zijn (nog) niet ernstig aangetast voorzover ik dat kan constateren. Ben begonnen met de zichtbare algen weg te halen en de plantdelen waar deze 'algen' aanvast zitten te verwijderen uit de vijver.
Op het internet kan ik eigenlijk niets vinden over deze 'algen' en de vijverwinkel had als advies: Elke paar dagen de vijver controleren, alle zichtbare 'algen' weghalen en als dat niet afdoende is opnieuw beginnen. Er zijn wel middelen maar deze zijn niet afdoende om het helemaal tegen te gaan. En daarbij komt ik wil ook geen middelen gebruiken.
Kan iemand mij misschien vertellen wat een andere goede manier is om deze algen in toom te houden.
Mijn dank is groot,
Groet,
Marion_N
De bolletjes waar je het over hebt, worden kiezelagen genoemd. Eigenlijk ook eencelligen, net als zweefalgen maar dan een soort die kolonien vormt, de bolletjes dus. Een soort die dit doet heet Volvox, zoek daar maar eens op met google. Ze zijn inderdaad bedreigend voor de planten als het er teveel worden.
Ons product Glashelder remt wel de ontwikkeling van deze algen maar kan ze niet helemaal wegnemen.
Verder is er weinig anders aan te doen dan het regelmatig wegscheppen met een fijn netje. (tip, doe er een oude panty om dan gaat het beter)
Verder is het wel zaak om je waterkwaliteit op orde te brengen en te houden en te zorgen dat er of niet teveel voedingsstoffen (ontlasting, etc.) in de vijver komen. Door bijv je salamanders enz, te verminderen, meer planten te plaatsen en uiteraard als je die hebt, zorgen dat je biologische filter goed werkt.
Succes, schonevijver
@schonevijver
Bedankt voor je reactie, volvox kan ik idd wel vinden en daar lijkt het idd op.
Een biofilter hebben we niet. De waterwaarden heb ik (nog) niet laten meten maar een verbetering zou hier denk ik wel op z'n plaats zijn. We
Dat verklaart veel zo niet alles, Marion.
Eendjes zijn in staat om in korte tijd je vijvertje helemaal te ruineren.
Hun hoofdvoedsel is inderdaad zachte waterplanten en ze woelen en poepen er flink op los.
Met een dergelijk aanbod aan voedingsstoffen, weinig niet goed groeiende planten en afwezigheid van filter, is het een kwestie van tijd voordat je vijver last krijgt van algen. Ook je waterkwaliteit zal waarschijnlijk niet al te best zijn, met name de Ph-waarde of zuurgraad zal best afwijken.
Maar goed, je weet nu wat je te doen staat en als je nog hulp nodig hebt, hoor ik het wel.
Groetjes, schonevijver